Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 10/01/2023 - 09:00

Din fritid er lige så vigtig: Vend arbejdslivet på hovedet i 2023

Lav et regnskab over, hvad du bruger din tid på, og skab mere balance i dit arbejdsliv i det nye år.

Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix

Af: Af Signe Haahr Pedersen, Ritzau Fokus

Dit arbejde er en flod. Lige meget hvor mange spande vand du bærer væk fra den, stopper strømmen aldrig. Den erkendelse er vigtig at nå frem til, hvis du ønsker mere balance i hverdagen.

Det mener Helle Dam, der som psykolog har beskæftiget sig med stress og arbejdsrelaterede problemer gennem mere end 20 år.

- De færreste af os har lyst til at stå foran Skt. Peter på den sidste dag og sige, at vi har brugt mere tid på at gå til møder end at være sammen med vores børn, siger hun.

Har du svært ved at holde fri, bør du huske på, at tid væk fra jobbet gavner dine faglige præstationer.

Sådan lyder det fra selvstændig erhvervspsykolog Ditte Darko, der lever af at rådgive virksomheder om, hvordan de får et bedre arbejdsmiljø.

- Vær klar over, at fundamentet for at yde både privat og professionelt er, at du tager dig godt af dig selv, siger hun.

Her kommer en række råd til, hvad du selv kan gøre for at få en mindre presset dagligdag.

1) Lav en lagkage over din tid.

Sæt dig ned og lav en liste med to kolonner. I den ene skriver du alt det, der giver dig energi i hverdagen, mens du i den anden placerer alle de ting, som dræner dig.

Vælg herefter tre punkter, du vil prioritere mere, og tre, som du vil forsøge at slippe helt.

- Det handler om at blive bevidst om, hvad jeg ønsker at give min tid og energi til. Vi har kun 24 timer i døgnet, og hvis vi lægger et fokus, giver det noget frihed, siger Ditte Darko.

I samme stil foreslår Helle Dam, at du laver et lagkagediagram over dit døgn, hvor du tegner ind, hvor mange timer arbejdet rent faktisk fylder. Det gælder også den tid, du bruger på at tænke på arbejde.

- Prøv så at regne ud, hvad din timeløn ligger på. Det kan være et godt incitament til at lave en forandring, siger Helle Dam.

2) Form en drømmecollage.

Når du har fået et overblik over, hvad du ønsker, skal fylde mere i dit liv, kan du samle dine intentioner i et såkaldt ”vision board”. Det er en metode, som går ud på at visualisere dine drømme, forklarer Ditte Darko.

- Find billeder, citater og ord, som du sætter sammen til en collage for, hvordan du godt kunne tænke dig, at det nye år kommer til at se ud, siger hun.

Øvelsen hjælper dig med at konkretisere dine drømme. Og som månederne går, kan du fra tid til anden vende tilbage og kigge på dit "vision board". Især hvis du føler, at du igen kører rundt i dine gamle vaner.

I den proces er det vigtigt at huske på, at store forandringer ofte sker ved at tage mange små skridt, siger Ditte Darko.

- Pas på med at slå et alt for stort brød op. Nogle gange er det bedst at sige til sig selv: "Hvad er det mindste, jeg kan gøre for at nå mine mål?" Måske er det bare at gå en lille tur hver dag.

3) Få en konkurrencedygtig fritid.

Livet er andet end arbejde. Og det "andet" bør være lige så vigtigt for dig, lyder det samstemmende fra Helle Dam og Ditte Darko.

- Rigtig mange mennesker lader aftaler i fritiden vige for arbejdet. Du tager ikke til badminton, fordi mødet trækker ud. Men den logik skal du vende om, siger Helle Dam og fortsætter:

- Sig i stedet: "Jeg kan ikke blive sent til mødet, for jeg skal til badminton, og det er ikke til forhandling".

Det handler om at skabe en konkurrencedygtig fritid, siger hun. Ellers ender jobbet med at blive hele din identitet.

Og så er du meget sårbar, hvis tæppet pludselig bliver revet væk under dig, og du skal opfinde dig selv på ny, understreger Ditte Darko.

- Det giver dig et stærkere fundament til at skabe et liv, hvor din identitet står på flere søjler end arbejdet.

/ritzau fokus/

København, 27/04/2025 - 08:00

Dansk stjerne giver endelig efter for sønnens drøm om skuespil

Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Danske Simon Sears skal spille sammen med sin søn Skuli i serien "Generationer". Faren syntes ellers længe, at sønnen var for ung til at gå ind i skuespil.

Simon Sears blev i december sidste år far for tredje gang. Alligevel har han stadig til gode at vise sig selv frem på det store lærred for sine børn.

Det kan nemlig være svært for en skuespiller, hvis cv primært består af dystre eller alvorlige projekter som "Herrens veje", "9. april" og "Den som dræber".

Den nye DR-serie "Generationer" er heller ikke ligefrem målrettet børn, men den danske skuespiller har været glad for at spille familiefaren Martin, der minder mere om ham selv som person.

- Han er bare blødere, end det jeg ellers har spillet. Og jeg er måske bare en blød mand på mange områder, fortæller Simon Sears.

Karakteren kommer særligt tæt på hans eget liv, da et af hans fiktive børn i serien faktisk spilles af hans egen søn Skuli på otte år.

- Han vil så gerne være skuespiller. Og jeg har så mange gange sagt nej til, at han måtte komme til casting. Jeg syntes, det var for tidligt og for hårdt, fortæller Simon Sears.

Da den 41-årige skuespiller så selv var til casting til rollen i "Generationer", blev der spurgt, om han ikke også havde en søn, der var interesseret i skuespil.

Simon Sears blev enig med sin kone, Ingibjörg, om, at hvis sønnen endelig skulle være med i noget, så var det bedst, at det var sammen med sin far.

Sønnen kom til casting, og det endte med, at han fik rollen som otteårige Leo, der er barn til Simon Sears' karakter, Martin.

Derfor skulle Simon Sears for første gang prøve at være kollega med sin søn.

- Jeg havde en fantastisk oplevelse med det. Det var jo en gave til os begge to, fortæller Simon Sears og genkalder:

- Han blev så underligt professionel, når han så var der. Jeg koncentrerede mig bare om mit. Han havde fuldstændig styr på det, så jeg blandede mig ikke i hans arbejde.

"Generationer" er aktuel på DR, og det er derfor også oplagt, at hans ældste søn, Skuli, endelig får lov til at se sin far og ikke mindst sig selv på skærmen.

Det er dog ikke helt nemt, da der er bestemte scener, som drengen helst skal undgå.

- Jeg har faktisk siddet og set det hele igennem og skrevet tidskoder ned, så han kan få lov til at se sine egne scener, fortæller Simon Sears.

Selv om børnene aldrig har haft mulighed for at se deres fars ansigt på det store lærred, har de haft mulighed for at høre ham.

Han lagde nemlig stemme til karakteren Shadow i den danske version af animationsfilmen "Sonic the Hedgehog 3".

- Det, har de syntes, var så fedt! Det er det eneste, deres klassekammerater ved noget som helst om. Det er, at jeg laver tegnefilm, siger Simon Sears.

Simon Sears har også lagt stemme til "Transformers One" og "Bølle på eventyr".

Nu er skuespilleren aktuel side om side med sønnen, Skuli, i dramaserien "Generationer", der vises hver søndag på DR 1 og DRTV.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 26/04/2025 - 08:00

64-årige Jesper Asholt elsker at surfe: Man er så meget i nuet

Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Skuespiller Jesper Asholt flyttede for et par år siden til Hundested, hvor han kan nyde naturen og ikke mindst dyrke sin surfinghobby.

Når Jesper Asholt vender tilbage til serien "Hvide Sande", er byens strande og havvandet ikke helt uvante omgivelser for skuespilleren.

For et par år siden flyttede Jesper Asholt nemlig selv fra Værløse til havnebyen Hundested for at få et skift, efter at et langt ægteskab endte i skilsmisse.

- Det gjorde jeg for at komme tættere på vandet, fordi jeg altid har windsurfet, og jeg ville også gerne blive bedre til at kitesurfe. Jeg elsker naturen og vandet, fortæller Jesper Asholt og fortsætter:

- Det har bare været ligesom at komme hjem, for det er simpelthen så hyggeligt. En af mine gamle surfingkammerater bor der også.

Jesper Asholt er 64 år og har surfet, siden han var 18. Det er en aktivitet, som har betydet meget for ham gennem livet.

- Det er en frihed, og det er nærmest ubeskriveligt at sejle på de her kæmpe bølger. Man er så meget i nuet, så uanset hvad man tænkte på inden, så er det fuldstændig væk, når man kommer ind til land igen, fortæller han.

På trods af at han er blevet ældre, har det ikke været noget problem at fortsætte sin hobby.

- Jeg har bevidst prøvet at holde mig i så god form som muligt. Så har jeg købt lettere udstyr, så jeg kan fortsætte i flere år. Men jeg er i rimelig god form, siger Jesper Asholt.

For nylig har han også fundet kærligheden igen. I marts fortalte han til Se og Hør, at han er blevet kærester med Birgitte, som er uddannet kok og pædagog.

Siden 1990'erne har man kunnet se Jesper Asholt i film som "Mifunes sidste sang", "Blinkende lygter" og adskillige Far til Fire-film.

Og særligt på de skrå brædder har Jesper Asholt udmærket sig, hvor han har stået på scener over hele landet.

På tv har man kunnet se ham i serier som "Nikolaj og Julie", "Badehotellet" og altså "Hvide Sande".

I sidstnævnte genindtager han sin rolle fra første sæson som Peter, der går fra at være den lokale politibetjent til at være fængselsfange bag tremmer.

Selv var han overrasket, da han fik at vide, at Peter, som lige var blevet taget i en mordsag, fortsat skulle have en rolle i sæson to af "Hvide sande".

- Jeg troede ikke rigtig på det, da de sagde, at de havde skrevet mig ind i manuskriptet. Jeg sagde: "Det skal jeg se, før jeg tror på det", fortæller Jesper Asholt.

Men rigtigt nok var karakteren igen med i serien, der ellers har spritnye hovedroller i sæson to, som ruller over skærmen med seks nye afsnit.

Afsnittene udkommer hver søndag på TV 2 og TV 2 Play.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 27/04/2025 - 10:00

FAKTA: Fyld haven med sommerblomster

* Sommerblomster kan give liv, farve og duft til haven fra foråret til sensommeren.

* Her er 12 sommerblomster, du kan plante i haven:

* Betulia, bægerranke, flittighans, krybeklokke, krukkehortensia, lavendel, nellike, pelargonie, petunia, sneflokke, spansk marguerit, tvillingeblomst.

Kilde: Plantorama.

/ritzau fokus/

 

 

Læs Mere >>

, 27/04/2025 - 10:00

Hold øje med vejret inden du planter sommerblomster i haven

Mikel Bilbao / Vwpics/Ritzau Scanpix

Maj bød på en gennemsnitstemperatur på 14,6 grader sidste år. Der kan dog stadig komme nattefrost, der påvirker havelivet i maj.

Selv om de gode varme dage i haven nærmer sig, er det stadig for tidligt at gå helt i sommerstemning i maj. Vejret kan nemlig have en stor påvirkning på havelivet.

Det fortæller Berit Rørbøl, der er haveekspert hos Videncentret Bolius.

- Selv om vi har varme dage, skal man være yderst opmærksom på, at der kan komme nattefrost. Det har en betydning for frostfølsomme planter, såsom sommerblomster, siger hun.

Det er typisk de enårige sommerblomster, man planter i krukker, som man skal passe lidt på.

- Nattefrosten er typisk ikke så hård i maj. Men hvis det er tilfældet, kan man beskytte sommerblomsterne ved at flytte dem under et halvtag eller smide et tæppe hen over, siger hun.

I maj måned er der knald på planterne, og når de gror meget, har de også brug for vand.

- Hvis vi får en meget tør og varm maj måned, skal man sørge for at vande lidt ekstra. Det gælder specielt flerårige træer og buske, som er plantet inden for de seneste par år. De har ikke et stort rodnet til at finde vandet selv, siger hun.

Selv om der kan være frost om natten, bliver jorden ofte ikke kølet helt ned. Det giver mulighed for, at grøntsager som kål, bønner, kartofler og ærter kan blive sået eller lagt i jorden.

- Man skal være opmærksom på, at jorden ikke er for kold. Det kan man måle med et jordtermometer, siger hun.

I prydhaven venter man også på, at temperaturen er steget lidt, så jorden er klar til nyt liv.

- I maj er temperaturen høj nok til, at man kan lægge blomstrende knolde og løg. Det skal ikke være forårsløg, påskeliljer eller tulipaner, men de løg og knolde, der blomstrer om sommeren. Det kan eksempelvis være dahliaer og liljer, siger Berit Rørbøl.

Også her skal man dog være varsom, fortæller Louise Møller, som er fagredaktør hos Haveselskabet.

- Man skal først lægge knoldene i jorden, når risikoen for nattefrost er ovre, fordi de små skud, der kommer op ad jorden, ikke kan tåle frost, siger hun.

Hvis man lægger dahlia-knolde i jorden, skal de dækkes med højst to-tre centimeter jord - mere kan hæmme spiringen og forsinke væksten, forklarer fagredaktøren.

Så snart de grønne skud kommer op over jorden, kan de tage skade af frosten.

- Hvis man har lagt dem i jorden for tidligt, og der kommer frost, kan man lægge en fiberdug hen over natten og fjerne den igen dagen efter, siger Louise Møller.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek