Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

29/09/2024 - 10:00

Slå dig løs i den store plantemåned

I oktober kan du med fordel give dig i kast med diverse barrodsplanter. Dertil er der tilstrækkeligt med varme og fugt til at sætte hvidløg i køkkenhaven.

Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Af: Af Henriette Brøndum Neimann, Ritzau Fokus

Selv om dagene er blevet kortere og koldere, er der fortsat rig mulighed for at plante i haven.

For haveekspert Berit Rørbøl fra Videnscentret Bolius er oktober faktisk den måned, hvor plantesæsonen for alvor begynder.

- Jorden har en naturlig fugt, og vi får mere nedbør. Der er ikke lige så mange solskinstimer, så der er ikke risiko for, at jorden tørrer ud på samme som i foråret og sommeren.

- Derudover har jorden stadig lidt varme, så planterne kan nå at sætte sig ordentligt, inden de vokser, siger hun.

Ifølge haveeksperten er det oplagt at plante barrodsplanter, der - som navnet antyder - købes med bare rødder.

Det kan være en bøgehæk, liguster eller forskellige træer.

For at rødderne ikke tørrer ud, er det vigtigt, at du beskytter planterne, indtil de kommer i jorden. Så var de i en pose, da du købte dem, skal de blive ved med at være det frem til plantningen.

Når planterne er sat i jorden, skal du give dem en god gennemvanding. Herefter plejer de at kunne klare sig vinteren over, siger Berit Rørbøl.

Til foråret, hvor der er større risiko for udtørring, skal du gennemvande dem en gang om ugen.

Er du indehaver af en køkkenhave, kan du i oktober også nå at så grøntsager som radiser og spinat. Derudover er det et godt tidspunkt at sætte hvidløg. Det fortælle gartner i Haveselskabet Anja Kelvin.

- Der er varmt nok til, at hvidløgene kan nå at sætte et kraftigt rodnet. Og der er tilstrækkeligt med fugt i jorden til, at de bliver holdt spændstige og kan lave rødder og gøre klar til at sætte spirer op, siger hun og fortsætter:

- Det samme er tilfældet, hvis man gerne vil have nogle flere forårsløg, tulipaner, krokus og skilla.

For at holde katte og fugle fra at grave i jorden kan du dække den med et net eller en fiberdug, råder Anja Kelvin.

Oktober kan også være måneden, hvor du slår græsplænen for sidste gang i år. Har du en græsslåmaskine med opsamler, anbefaler gartneren, at du gemmer græsafklippet. Det samme gælder, hvis du samler nedfaldsblade sammen.

- Så får man en god kompostbunke, man kan bruge i haven næste år, siger Anja Kelvin.

For at gøre opbevaringen så enkel som mulig anbefaler hun, at du opbevarer græsafklippet og bladene i en kompostbeholder.

Endelig er efterårsmåneden også et godt tidspunkt at beskære hindbærbuskene, fortæller Berit Rørbøl.

- Buskene vil typisk have givet de sidste bær, og derfor er der ikke mere at komme efter, siger haveeksperten.

Inden du giver dig i kast med havesaksen, skal du skelne mellem, om du har sommer- eller efterårshindbær. De skal nemlig beskæres på to forskellige måder, understreger Berit Rørbøl.

Ved sommerhindbær skal alle stængler, der har givet frugt, klippes af. Resten skal gerne give bær næste år, og derfor skal du lade dem stå.

Til gengæld skal du ved efterårshindbærrene klippe samtlige stængler ned, da busken vil give nye skud og sætte næste års bær.

/ritzau fokus/

København, 16/06/2025 - 23:01

Geranium-chef var ikke nervøs: Beholdte de tre stjerner

Claus Bech/Ritzau Scanpix

Noma, Jordnær og Geranium i Danmark beholder deres tre michelinstjerner endnu et år.

I sekunderne op til afgørelsen blev der flere steder delt nervøse blikke med sidemanden i den hal i Odsherred, hvor michelinceremonien blev afholdt mandag aften.

Men køkkenchefer og restauratører fra de nordiske restauranter kunne ånde lettet op, da det blev annonceret, at ingen fik frataget deres stjerner i år.

Det blev oplyst fra scenen i den nordvestsjællandske by Nykøbing Sjælland, hvor uddelingen, der gælder de nordiske lande, blev afholdt.

Det betyder blandt andet, at Geranium i København, der var den første danske restaurant til at få den tredje stjerne, stadig kan smykke sig med sine tre stjerner.

Og selv om luften var til at skære igennem af spænding og nervøsitet i sekunderne op til afgørelsen, var der mere ro på hos manden bag Geranium.

- Jeg vander ikke den plante, der hedder, at vi kan miste. Jeg prøver at tænke positivt og fremad, siger kok og medejer af Geranium Rasmus Kofoed.

De andre danske restauranter med tre stjerner, Jordnær i Gentofte og Noma i København, beholder ligeledes deres tre stjerner.

Foruden dem har de norske restauranter Maeemo i Oslo og RE-NAA i Stavanger og den svenske restaurant Frantzén i Stockholm fortsat tre stjerner.

Maeemo fik samme år som Geranium de første tre stjerner i Norden.

- Vi var de første til at bryde cirklen, hvor det viste sig, at det kan lade sig gøre at få tre stjerner i Norden, siger Rasmus Kofoed.

Michelinguiden uddeler hvert år stjerner til verdens bedste restauranter.

En stjerne betyder, at det er en "rigtig god restaurant i sin kategori", mens to stjerner betyder "en omvej værd", og tre stjerner betyder "værd at rejse efter".

De første danske michelinstjerner blev givet i 1983 til Kong Hans Kælder, der fortsat er med i guiden, og La Cocotte i København.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 16/06/2025 - 22:47

Geranium-chef var ikke bekymret for at miste stjerner

Claus Bech/Ritzau Scanpix

Noma, Jordnær og Geranium i Danmark beholder deres tre michelinstjerner endnu et år.

I sekunderne op til afgørelsen blev der flere steder delt nervøse blikke med sidemanden i den hal i Odsherred, hvor michelinceremonien blev afholdt mandag aften.

Men køkkenchefer og restauratører fra de nordiske restauranter kunne ånde lettet op, da det blev annonceret, at ingen fik frataget deres stjerner i år.

Det blev oplyst fra scenen i den nordvestsjællandske by Nykøbing Sjælland, hvor uddelingen, der gælder de nordiske lande, blev afholdt.

Det betyder blandt andet, at Geranium i København, der var den første danske restaurant til at få den tredje stjerne, stadig kan smykke sig med sine tre stjerner.

Og selv om luften var til at skære igennem af spænding og nervøsitet i sekunderne op til afgørelsen, var der mere ro på hos manden bag Geranium.

- Jeg vander ikke den plante, der hedder, at vi kan miste. Jeg prøver at tænke positivt og fremad, siger kok og medejer af Geranium Rasmus Kofoed.

De andre danske restauranter med tre stjerner, Jordnær i Gentofte og Noma i København, beholder ligeledes deres tre stjerner.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 16/06/2025 - 11:00

FAKTA: Gennemtænk sorteringssystemet

* Tænk over, hvilket affald du har mest af. Indret dit sorteringssystem, så det passer til mængderne af dit affald.

* Tænk over placeringen af beholderne, så det er let at komme af med det affald, du har mest af.

* Overvej, hvor tit du går ned med dit affald. Det kan være, at du skal vælge rummelige spande eller poser, så du ikke skal
tømme dagligt. Hvis du omvendt er vant til at tømme dit affald ofte, kan du måske nøjes med små spande eller poser, så du kan
tage lidt med dig, når du alligevel skal ud ad døren.

* Hvis pladsen er lidt trang, kan du overveje at samle flere typer af affald i samme beholder og vente med at sortere dem, til du er ved de egentlige affaldsspande. Det gælder eksempelvis pap og papir eller glas og metal.

Kilde: folderen "Inspiration til indretning af affaldssortering" udgivet af Københavns Kommune (2024).

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 16/06/2025 - 11:00

Optimer affaldssorteringen derhjemme

Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Der er ikke én måde at indrette en affaldssortering. Sørg for at tænke igennem, hvad I har brug for meget plads til, og hvor det bedst befinder sig i hjemmet.

Gamle dåser i en spand, tomme flasker i en pose, bunkevis af sammenmaste mælkekartoner og en grøn spand, der bugner af madrester. Affaldssortering er rykket ind i mange danske hjem. Og med et stigende antal fraktioner, der skal sorteres i, er det med at holde tungen lige i munden og orden i systemerne.

Viljen til at sortere lever i bedste velgående, viser en undersøgelse fra Videncentret Bolius fra 2022. Det kan til gengæld være en udfordring at få plads til det hele.

Hvis du er lidt overvældet over mængden af beholdere, dit køkken skal rumme, er der et par fif at hente hos Tine Sode, som er fagredaktør og ekspert i huseftersyn hos Videncentret Bolius.

- Man kan godt indrette sin affaldssortering smart. Selv om man skal sortere i ti forskellige fraktioner, behøver man ikke selv at have ti forskellige poser.

- Man kan for eksempel bruge den samme beholder til plast, metal og glas og så først sortere det nede ved skraldespanden, forklarer Tine Sode.

Hun har ikke selv dedikerede beholdere til alt, hvad hun sorterer, men grovsorterer først i nogle beholdere, som hun tager med ud, og så finsorteres indholdet ved de egentlige skraldespande.

Dernæst handler det ifølge Tine Sode om at se med kritiske briller på, hvor meget af sorteringen der rent faktisk behøver at foregå i køkkenet.

- Man har en tendens til at synes, at alt skal være i køkkenet. Men det er faktisk kun bioaffald, restaffald, plast og den slags, der behøver at være derude. Alt andet kan man jo bare sætte andre steder, foreslår hun.

Det kan eksempelvis være papir, pap og tøj, som kan sorteres og stå i gangen, under sengen, i et skur eller et andet sted.

I Tine Sodes køkken er der derfor kun tre spande: en til bioaffald, en til restaffald og en til alt det øvrige, som så sorteres ved de egentlige spande. Resten sorteres ikke i køkkenet. Papir og glas har eksempelvis en plads i kosteskabet.

Hun tilføjer, at affaldssorteringen heller ikke per definition skal gemmes væk i et skab. Det kan også være poser, der hænger på væggen eller døren.

- Der findes mange pæne løsninger, man kan lave selv eller købe sig til, fortæller hun.

Hvis du har tillagt dig en vane med tit at tage noget affald med, når du alligevel skal ud ad døren, kan du måske nøjes med nogle mindre beholdere.

Eller du kan overveje et sorteringssystem, hvor affaldet ligger frit eksempelvis i et reolsystem, så du let kan snuppe et par glas eller lidt pap med på vejen, lyder rådet i Københavns Kommunes folder fra 2024 "Inspiration til indretning af affaldssortering".

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek