Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 27/08/2023 - 08:00

Kopernikus: Vi går nogle gange og hyler med hinanden

- Jeg bliver nærmest daglig konfronteret med ting, hvor jeg tror ét, men hvor det viser sig at være noget andet, lyder det fra skuespiller Nicolaj Kopernikus.

Free

Af: Af Grith Larsen, Ritzau Fokus

- Måske du kunne finde et andet sted at stå?! Du skræmmer jo børnene!

En far forsøger at få sit lille barn med ind i supermarkedet. Men hun står som en flitsbue, skræmt af en forhutlet mand, der snøvler og svajer, ved en bænk nær indgangspartiet.

- Du står her jo fandeme hver eneste dag! ... Har du selv børn?, fnyser familiefaren og konstaterer så:

- Nej, det har du ikke. For hvis du havde børn, ville du kunne forstå.

Det har Morten faktisk. Men datteren Viola og hendes mor nægter at se ham efter hans deroute, og han dulmer nu savnet i Gammel Dansk.

Det er startskuddet i Nicolaj Kopernikus' nye kortfilm, "From Above", som er udtaget til Odense International Film Festival (OFF).

- Jeg er fascineret af, hvordan nogle lander der, hvor de lander. Uden for samfundet på en eller anden måde, siger Nicolaj Kopernikus.

- Der ligger som regel et kæmpestort isbjerg neden under af fortællinger.

Nicolaj Kopernikus har selv skrevet, instrueret og spiller en af hovedrollerne i "From Above", som han er gået ind i med hud og hår i ordets bogstavelige forstand.

I filmen kronrager Morten sine tjavsede totter af, og det er Nicolaj Kopernikus selv, der lægger lokker til.

- Jeg havde et meget klart billede af, hvordan det skulle laves. Det var supernervepirrende, for vi har jo ikke mulighed for at lave det om. Så det var faktisk utroligt meget nemmere, at det var mig, der gjorde det. Og så er det også de færreste skuespillere, jeg kan få til at klippe alt håret af, lyder det fra Nicolaj Kopernikus.

- Fordelen ved, at jeg selv har skrevet, instrueret og spillet det, er også, at jeg er den eneste, man kan bebrejde.

På rollelisten ses foruden Nicolaj Kopernikus blandt andre Emilie Kroyer Koppel, Lene Maria Christensen og Anders Heinrichsen.

Også vejrværten Sara-Maria Franch-Mærkedahl, som Nicolaj Kopernikus danner par med privat, medvirker i filmen. Hun spiller en udgave af sig selv som netop vejrvært og leverer en vejrudsigt, som forløser en af filmens afgørende sekvenser.

- Det har bare været skønt. Vi deler jo hinandens oplevelser i det daglige, som alle mulige andre gør, arbejdsmæssigt og interesserer os for hinandens liv.

- Men ret skal være ret, hun er med i filmen i form af et indslag, og som tv-vært er hun jo som en fisk i vandet. Så der har ikke været nogen som helst former for problemstillinger ved det, siger Nicolaj Kopernikus.

At nå dertil, hvor filmen er færdigklippet og klar til publikum, har varet flere år.

Som skuespiller bliver man trænet i at iagttage for at kunne gestalte karakterer troværdigt og dimensioneret. Og det blev begyndelsen på idéen til "From Above".

Nicolaj Kopernikus passerede en mand, der var hjemløs, i sit eget nærområde. Han stod samme sted. År efter år.

- Jeg syntes, det var så trist at forestille sig, hvordan vedkommende var endt der. Der er måske ikke så langt ned, hvis man befinder sig i en ond spiral. Det kræver vel i virkeligheden, at man mister noget kærlighed, og at man mister nogle penge, sit job eller sin bolig, siger Nicolaj Kopernikus.

- Jeg tænkte, at der lå sådan en historie til grund.

Oversat fra engelsk betyder "From Above" på dansk "Ovenfra".

"From Above" er en fortælling om en kunstner og familiefars kollaps og kampen for at række ud til sine relationer.

- Jeg tror, at der er en risiko for, at vi rammer supermeget forbi hinanden, når vi ikke ser det fra oven, om man så må sige, eller i et større perspektiv, siger Nicolaj Kopernikus.

- Jeg bliver nærmest daglig konfronteret med ting, hvor jeg tror ét, men det viser sig at være noget andet. Det kan være ting, som man per refleks har holdninger til. Jeg tror, at vi nogle gange går rundt og hyler med hinanden, siger Nicolaj Kopernikus.

Næste år er det 30 år siden, at Nicolaj Kopernikus blev uddannet skuespiller fra Odense Teater.

Igennem karrieren foran kameraet har den 56-årige skuespiller udmærket sig i Klassefesten-trilogien, DR-thrillerserien "Forbrydelsen" og dramafilmen "Bænken", som i 2001 indbragte ham en bodilstatuette for Bedste Mandlige Birolle.

Efter mere end 25 år i branchen debuterede Nicolaj Kopernikus i 2021 som instruktør, da han stod både bag og foran kameraet på kortfilmen "Stenofonen".

Det var en så fascinerende proces, at han siden kastede sig over "From Above", som nu er udtaget til OFF, der løber af stablen fra 28. august til 3. september.

Nicolaj Kopernikus' debutfilm, "Stenofonen", var i konkurrence på OFF i 2021 og blev shortlistet til Oscar-uddelingen. Men den kom ikke med i de endelige nomineringer til den nyudklækkede instruktørs store ærgrelse - indtil han kunne komme videre ved at se det ovenfra.

- Bagefter var der nogle, der sagde til mig: "Det er vigtigt, at du kommer op på hesten igen og finder en anden historie", og det var egentlig det, der satte mig i gang.

- Nu er det så begyndelsen på et forhåbentlig langt liv, "From Above" får.

Fakta: Om Nicolaj Kopernikus

* Nicolaj Kopernikus blev født Christiansen til efternavn i Glostrup i 1967.

* Nicolaj Kopernikus har tre børn fra et tidligere ægteskab. To af børnene, Louis Næss-Schmidt og Mollie Næss-Schmidt, er gået i hans fodspor.

* Ved siden af skuespillet har Nicolaj Kopernikus opfundet et redskab, som kan skrabe snask op fra køkkenvasken.

/ritzau/

London, 30/11/2023 - 14:22

Frontfigur i The Pogues Shane MacGowan er død som 65-årig

Leon Neal/Ritzau Scanpix

Shane MacGowan stod bag julehittet "Fairytale of New York". Han havde længe kæmpet med dårligt helbred.

Den irsk-engelske musiker Shane MacGowan fra bandet The Pogues er død.

Det oplyser hans hustru, Victoria Mary Clarke, på Instagram.

- Jeg kan ikke beskrive, hvor velsignet jeg føler mig over at have mødt ham og elsket ham og at have været så uendeligt og betingelsesløst elsket af ham.

- Fest videre i haven helt våd af regn, som du elskede så højt, skriver hun henvendt til den nu afdøde MacGowan.

Shane MacGowan havde i lang tid lidt under et dårligt helbred.

I december 2022 blev han indlagt med hjernebetændelse, skriver det britiske medie The Guardian. Det betød, at han tilbragte adskillige måneder af 2023 på intensivafdeling.

Han har ifølge BBC også siddet i kørestol siden 2015, hvor han kom til skade i et fald.

Ifølge The Guardian begyndte han at drikke alkohol allerede som barn, da hans familie gav ham Guinness-øl for at hjælpe ham med at falde i søvn.

Han har lidt under konsekvenserne af både stof- og alkoholmisbrug, men sagde selv i 1990:

- Selvmisbrug, eller hvad man nu kalder det, er også enormt kreativt.

The Pogues stod bag julehittet "Fairytale of New York", som mange formentlig vil kende fra radioen i december.

Bandet fusionerede punk og irsk folkemusik. Gruppen blev dannet i begyndelsen af 1980'erne, indtil de gik fra hinanden i 2014.

Ifølge BBC har The Pogues været beskrevet som en gruppe professionelle musikere under ledelse af en værre rodebutik. Med rodebutik blev der henvist til den karismatiske MacGowan, der ifølge BBC blev udråbt som en af bedste sangskrivere i sin tid.

MacGowan blev født i Kent i England af irske forældre, men boede de første seks år af sit liv i Irland.

Han satte livet igennem musik til de følelser, der knyttede sig til at være irer i eksil, selv om han dog senere flyttede tilbage til Irland, beskriver BBC.

I 2018, hvor MacGowan fyldte 60 år, blev han hyldet med en gallakoncert i den irske hovedstad, Dublin. Her deltog musikere som Nick Cave og Bobby Gillespie.

MacGowan fik ved denne lejlighed også overrakt en pris af den irske præsident, Michael D. Higgins.

2018 var også året, hvor MacGowan blev gift med Victoria Mary Clarke efter 11 års forlovelse. Det skete ved en ceremoni på rådhuset i København.

Med til brylluppet var blandt andre stjerneskuespilleren Johnny Depp.

/ritzau/

Læs Mere >>

Berlin, 30/11/2023 - 13:50

Bastarden begejstrer og gafler europæiske Oscars

Ander Gillenea/Ritzau Scanpix

Mads Mikkelsen-filmen "Bastarden" er allerede sikret to European Film Awards. Ud over "Bastarden" er der to andre rød-hvide håb til den europæiske Oscar.

Det historiske drama "Bastarden", der har Mads Mikkelsen i hovedrollen, er Danmarks bud på en Oscar-kandidat.

Nu har filmen fået flere statuetter ved den europæiske pendant, European Film Awards, som uddeles af European Film Academy.

Fotograf Rasmus Videbæk modtager prisen European Cinematography, mens Kicki Ilander modtager prisen European Costume Design for sit arbejde med filmens kostumer.

Begge priser er en del af prisuddelingens Excellence Awards, der annonceres før showet, men overrækkes ved den officielle prisuddeling 9. december i Berlin.

Her er Mads Mikkelsen nomineret i kategorien Bedste Skuespiller for sin præstation i "Bastarden".

I filmen spiller den danske superstjerne den fattige soldat Ludvig Kahlen, som ønsker at følge kongens kald om at opdyrke jorden. Men godsejeren Frederik de Schinkel, skildret af Simon Bennebjerg, mener, at han ejer heden, og det fører til kamp.

Mads Mikkelsen har allerede vundet en pris ved European Film Awards. Det skete i 2020 for Thomas Vinterbergs - siden Oscar-belønnede - "Druk".

Mads Mikkels har været nomineret ved European Film Awards tre gange før for henholdsvis "Jagten" i 2012, "Flammen & Citronen" i 2008 og Susanne Bier-dramaet "Efter brylluppet" i 2006.

Ud over "Bastarden" er der to andre rød-hvide håb i Lea Globs kunstnerportræt "Apolonia, Apolonia", som er nomineret i kategorien Bedste Europæiske Dokumentar, samt til Malene Chois anmelderroste drama med Bodil Jørgensen og Bjarne Henriksen, "Stille liv", i kategorien Bedste Europæiske Debutfilm.

Om "Bastarden" også løber med en Oscar-nominering offentliggøres først i slutningen af januar.

Men inden jul offentliggør Oscar-akademiet sin såkaldte shortlist - det vil sige, at feltet af potentielle Oscar-kandidater snævres yderligere ind forud for de endelige nomineringer til Oscar-uddelingen 10. marts.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 30/11/2023 - 08:00

FAKTA: Danskere elsker stearinlys

* 39 procent af danskerne tænder dagligt eller næsten dagligt stearinlys i deres bolig i vinterhalvåret.

* Især kvinder tænder ofte stearinlys. Flest mænd tænder aldrig levende lys.

* Især folk i alderen over 55 år tænder dagligt levende lys. De tænder til gengæld færre lys ad gangen end de unge.

* Fyrfadslys er de mest populære lys blandt danskerne.

Kilde: undersøgelsen "Danskere undervurderer sundhedsfaren ved stearinlys" fra 2014 foretaget af YouGov for Videncentret Bolius.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 30/11/2023 - 08:00

Levende lys forurener: Sådan mindsker du de skadelige partikler

Vibeke Toft/Ritzau Scanpix

Stearinlys spreder ikke kun hygge, men også sundhedsskadelige partikler. Derfor bør du begrænse, hvor mange du tænder i decembermørket, råder forsker.

Levende lys og julen hænger uløseligt sammen. Men de små hyggespredende flammer har en sodende samvittighed.

- De udsender små partikler og en luftvejsirriterende gasart, der hedder kvælstofdioxid. Der er ret høje niveauer af begge dele, når man har flere stearinlys tændt på samme tid, siger Steffen Loft, der er professor ved Afdeling for Miljø og Sundhed på Københavns Universitet, hvor han forsker i luftforurening.

Netop stearinlys er en væsentlig kilde til den indendørs luftforurening i vintermånederne, understreger han:

- Uden at det er videnskabeligt beskrevet endnu, så er det velkendt, at folk med astma ikke tåler mange stearinlys.

Opfordringen fra ham lyder derfor, at du skruer ned for antallet af de små blafrende flammer i december.

- Jeg vil ikke sige, at man ikke skal have stearinlys på juletræet, eller at man skal droppe kalenderlyset, men begræns brugen af lysene, og luft godt ud i hjemmet, lyder det fra Steffen Loft.

Det er især mennesker, der lider af en lungesygdom, som kan blive påvirket af forureningen fra de brændende væger. Det fortæller Ann Leistiko, der er direktør for Lungeforeningen.

- Vi hører eksempler på folk, der er lungesyge, som må gå tidligt hjem fra selskaber, fordi de har problemer med at trække vejret på grund af for mange stearinlys, siger hun.

Lider du selv af en lungesygdom eller får besøg af nogle, der gør, kan du overveje at udskifte stearinlysene med elektriske led-lys. Kan du ikke undvære den ægte vare, har Ann Leistiko følgende råd:

- Undgå at stille lysene i træk. For når et stearinlys blafrer, soder det mere og udsender flere partikler. Du kan også klippe vægen ned. Jo højere vægen stikker op fra selve lyset, jo mere soder det.

Og ligesom Steffen Loft understreger Ann Leistiko, at udluftning er alfa og omega.

- Sørg for at lufte ud i minimum fem minutter, når lysene er blevet slukket, siger hun.

Det samme gælder, hvis du tænder op i brændeovnen eller kokkerer julemaden på et gaskomfur.

- Vi har international videnskab, der siger, at gaskomfur giver en overrisiko i forhold til at udvikle astma, fortæller Steffen Loft og fortsætter:

- Med brændeovne og pejse tyder befolkningsundersøgelser på, at dem, der bor i området med mange brændeovne, har en større risiko for at udvikle astma.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv