Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 17/05/2024 - 08:00

Kan det bedst svare sig at eje eller leje boligen?

Med det nuværende boligmarked er de månedlige udgifter lavere ved at leje end at eje en tilsvarende bolig i en lang række af landets kommuner.

Bo Amstrup/Ritzau Scanpix

Af: Af Anna Raabæk, Ritzau Fokus

"Det kan bedst svare sig at eje sin bolig". Det er der nok mange, der har siddende på rygraden.

Men med det aktuelle boligmarked, kan du faktisk over store dele af landet få mere for kronerne som lejer end ejer.

En analyse, som Finans Danmark udgav tidligere på året, viste, at i 45 ud af landets 98 kommuner er udgifterne til at bo i en gennemsnitlig ejerbolig større end huslejen på en tilsvarende gennemsnitlig lejebolig. I 2020 gjaldt det for 28 kommuner.

- Forklaringen på det skifte, der er sket de senere år, er, at boligpriserne er steget mærkbart, og samtidig er renten også steget. Det er det, der har flyttet rigtig meget, siger Ane Arnth Jensen, som er viceadministrerende direktør hos Finans Danmark.

Analysen er fra februar, og siden da har renterne bevæget sig lidt den ene og så den anden vej - og derfor gør det sig stadig gældende, oplyser Finans Danmark.

Det generelle billede er ifølge Ane Arnth Jensen, at markedet har forrykket sig "til gunst for leje og til ugunst for at eje".

De månedlige omkostninger er nemlig røget i vejret for en tilsvarende ejerbolig på grund af højere priser og renter, som betyder dyrere lån. Der er ikke medtaget udgifter til afdrag i beregningen, da de betragtes som en opsparing for boligejeren selv.

Om det er billigere at bo i en lejebolig end en tilsvarende ejerbolig i netop din kommune, afhænger dog fuldstændig af geografien.

- I nogle kommuner og områder har boligpriserne ikke flyttet sig så meget, og der er udgifterne til at eje faktisk lavere end at skulle leje.

- Det gælder for eksempel i Vestjylland og Sydsjælland, hvor boligpriserne er lave nok til, at de månedlige omkostninger til en ejerbolig er lavere end en lejebolig, siger Ane Arnth Jensen

Men inden du sælger ejerboligen og kaster dig hovedkulds ud i at finde en lejebolig, er det værd at overveje dit valg på den lidt længere bane. Sådan lyder vurderingen fra Curt Liliegreen, som er direktør hos Boligøkonomisk Videncenter.

- Når du bor til leje, får du ikke nogen værdistigning på boligen. Den tilfalder udlejer, og det er en del af hans afkast. Han får husleje, plus han får værdistigning på ejendommen. Som lejer får du intet af det, forklarer han.

Og det er faktisk ikke den eneste mulighed for gevinst, hvis du står som ejer på skødet. Har du optaget et lån, kan du nemlig også få en fordel af det, hvis inflationen bliver højere, end det var forudset, da du optog lånet.

Hvis pengene så at sige bliver mindre værd, bliver det også billigere at have gæld. For mens andre priser - og forhåbentlig også lønningerne - tager et nøk op, forbliver gælden den samme. Og dermed fylder den relativt mindre.

Stiger renten på dit fastforrentede lån, kan du også konvertere for at opnå en kursgevinst.

- Vi har været igennem en af de helt store konverteringsbevægelser i Danmark her i forbindelse med at renten steg. Folk konverterer typisk som en skrå konvertering - det vil sige, at de konverterer fra et fast forrentet lån med lav rente og over i et variabelt forrentet lån, siger Curt Liliegreen.

Dermed indfrir man lånet til en lavere kurs, end man optog den til, og så kan man i mange tilfælde skære en luns af restgælden. Herefter optages det nye lån - hvor gælden nu er mindre - til en variabel rente.

/ritzau fokus/

København, 14/07/2024 - 15:25

Beverly Hills-skuespiller er død efter kræftsygdom - 53 år

Mario Anzuoni/Reuters

Skuespilleren Shannen Doherty, som især er kendt fra tv-serien "Beverly Hills 90210", er død - 53 år.

Skuespilleren Shannen Doherty, som er kendt fra rollen som Brenda Walsh i tv-serien "Beverly Hills 90210", er død. Hun blev 53 år.

Det skriver det amerikanske medie People.

- Det er med et tungt hjerte, at jeg kan bekræfte skuespiller Shannen Dohertys bortgang. Lørdag 13. juli tabte hun sin kamp mod cancer efter at have kæmpet mod sygdommen i mange år, udtaler Dohertys mangeårige publicist til People.

Doherty blev første gang diagnosticeret med brystkræft i 2015, og i 2017 kunne hun oplyse, at sygdommen var vendt tilbage.

Beverly Hills 90210 fik premiere i oktober 1990. Shannen Doherty forlod serien efter den fjerde sæson i 1994.

Hun har siden flere gange gæstet serien 90210, som fik premiere i 2008.

Ud over rollen som Brenda Walsh er Shannen Doherty nok mest kendt for at spille Prudence Halliwell i serien "Heksene fra Warren Manor", hvor hun er den ældste af tre søstre, som er hekse.

Hun nåede også at instruere flere afsnit af "Heksene fra Warren Manor", inden hun forlod serien efter tredje sæson i 2001.

Shannen Doherty blev født i Memphis i den amerikanske delstat Tennessee i april 1971. Hun har været skuespiller, siden hun var barn.

Doherty har været gift tre gange. Senest med fotografen Kurt Iswarienko, men i 2023 kom det frem, at parret skulle skilles.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 14/07/2024 - 15:07

Beverly Hills-skuespiller er død i en alder af 53 efter kræftsygdom

Skuespilleren Shannen Doherty, som især er kendt fra tv-serien "Beverly Hills 90210", er død i en alder af 53.

Skuespilleren Shannen Doherty, som er kendt fra rollen som Brenda Walsh i tv-serien "Beverly Hills 90210", er død. Hun blev 53 år.

Det skriver det amerikanske medie People.

- Det er med et tungt hjerte, at jeg kan bekræfte skuespiller Shannen Dohertys bortgang. Lørdag 13. juli tabte hun sin kamp mod cancer efter at have kæmpet mod sygdommen i mange år, udtaler Dohertys mangeårige publicist til People.

Doherty blev første gang diagnosticeret med brystkræft i 2015, og i 2017 kunne hun oplyse, at sygdommen var vendt tilbage.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 13/07/2024 - 10:00

FAKTA: Hvorfor lige tre døgn?

* Anbefalingen om at kunne klare sig i tre døgn i krisesituationer er udarbejdet af Beredskabsstyrelsen i samarbejde med en række myndigheder.

* I alvorlige tilfælde kan det ikke udelukkes, at der vil opstå situationer, hvor myndighederne ikke er i stand til at hjælpe alle borgere med det samme og på én gang.

* Hvis man kan klare sig selv i tre døgn, giver det mulighed for, at myndighederne kan fokusere kræfterne, hvor behovet er størst.

Kilde: Beredskabsstyrelsen.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 13/07/2024 - 10:00

Tre døgn uden strøm: Undgå at mobilen og powerbanken løber tør

Niels Ahlmann Olesen/Ritzau Scanpix

Med det rigtige forarbejde kan du have elforsyning nok til tre dage, sådan som beredskabsmyndighederne har opfordret til.

Hvis du ikke har strøm de næste tre døgn, vil det så betyde et farvel til mobiltelefonen, når den løber tør, og et famlende mørkt hjem, når solen er gået ned?

Du skal kunne klare dig selv i tre døgn, lød meldingen fra beredskabsmyndighederne pludselig i juni. Truslen kan være alt fra voldsomme vejrhændelser til omfattende cyberangreb.

Fælles for de potentielle krisesituationer er, at de kræver lidt forarbejde - ud over dåsemad og toiletpapir - hvis du stadig skal have adgang til strøm. Og det kan alle gøre, fortæller Jesper Sandberg, som er konsulent hos Tekniq Arbejdsgiverne.

- Med nogle få hundredkronesedler eller tusind kan man købe en lille benzingenerator, som er en lille benzinmotor, som trækker en strømgenerator, der kan levere en forsyning på 230 volt - som er det, vi kender fra en almindelig enfaset stikkontakt, siger Jesper Sandberg og fortsætter:

- Den kan man bruge til at lade mobiltelefonen op, tænde lys, lade computeren og powerbanken op og drive en lille radio, så man kan høre FM-signaler i en krisesituation.

En lidt større generator vil potentielt også kunne bruges til at koge vand i en elkedel. Men som udgangspunkt er de bedst egnet til formål, der kræver lav effekt som opladning.

Når generatoren skal tages i brug, skal du tænke lidt over placeringen.

- Den må ikke stå i kælderen, når du bruger den. Du er nødt til at tage den ud i det fri, så du ikke forgifter dig selv, siger konsulenten.

Du kan dog også sagtens klare dig med et mindre setup, hvis du ikke vil "stå og fedte med at starte en generator ved at hive i en snor som med en gammel plæneklipper", som Jesper Sandberg udtrykker det.

- Så er en opladt powerbank et supergodt alternativ, den kan godt holde dig kørende i tre døgn til at oplade det mest nødvendige, siger han.

Vil du have muligheden for at fylde lidt på undervejs, kan du tænke i alternativer som et lille solcellepanel. De fås i små smarte sammenfoldelige udgaver.

Du kunne også være en lygte eller radio med håndsving for at nedsætte afhængigheden af strøm.

Der er lidt mere at tage af, hvis du hører til dem, der allerede har en kæmpestor powerbank holdende i garagen. En del nyere elbiler har nemlig den indbyggede funktion, at du ikke bare kan lade på batteriet, men også trække strøm ud igen.

Og det kan du få stor glæde i en krisesituation, fortæller Søren W. Rasmussen, som er bilteknisk redaktør hos medlemsmagasinet Motor, som udgives af bilejernes interesseorganisation, FDM.

- Man trækker strøm ud af bilen ved at sætte en adapter i ladestikket. De fleste elbiler, der har den mulighed, bliver solgt med en adapter. Ellers kan du tilkøbe en, men det er kun fabrikkens egen, der virker, forklarer han.

Med adapteren i ladestikket kan du oplade mobiltelefonen eller powerbanken. Men den har også effekt nok til at koge vand i en elkedel til kaffen.

- Vi har set eksempler, hvor man har koblet en elektrisk grill til, så man kan lave mad med strøm fra grillen. Det kan man bruge, hvis det værst tænkelige sker, hvor al strøm og forsyning bryder sammen, siger Søren W. Rasmussen.

Du kan ikke holde hele huset kørende på elbilens batteri, men hvis du bruger det til "need to have" og ikke "nice to have", burde du fint kunne være forsynet med strøm i tre døgn, vurderer han.

- At preppe går i den sammenhæng ud på at købe adapteren, prøve den og finde ud af, hvordan den virker. Så når situationen opstår, ved man, hvor adapteren er, hvordan den virker, og man kender dens muligheder og begrænsninger, siger Søren W. Rasmussen.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv

TjekDet - faktatjek