Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 18/07/2025 - 09:00

Anførerdialog skal minimere dommerprotester på fodboldbanen

Dommerformand roser tiltag, der har til formål at undgå situationer, hvor spillerne omringer dommeren.

Claus Fisker/Ritzau Scanpix

Af: /ritzau/

Når superligasæsonen sparkes i gang fredag aften, bliver det med indførslen af en ny regel, der har til formål at genskabe respekten for dommerne og øge integriteten i fodboldspillet.

Det skal nemlig være slut med, at et helt eller halvt hold omringer dommeren, når spillerne er utilfredse med et dømt straffespark, et annulleret mål, en udvisning eller en anden væsentlig kendelse.

Ved sådanne kendelser inviteres en anfører til dialog med dommeren, mens holdkammeraterne skal holde sig væk, hvis de vil undgå et gult kort.

Tiltaget blev taget i brug ved herrernes EM sidste år og er siden udbredt i kampe under Det Europæiske Fodboldforbund (Uefa).

Fra denne sæson udbredes det også til de nationale ligaer og i breddefodbold verden over. Det har fodboldens regelværkere, Ifab, bestemt.

Formanden for DBU's dommerudvalg og chefen for superligadommerne, Michael Johansen, hilser regelændringen velkommen.

- Vi skal have lavet et kulturskifte, så det ikke er legitimt at protestere over dommerens kendelse. Reglen er lavet for at beskytte dommeren og integriteten i spillet. Den har været ved at blive sat over styr, fordi der har været for mange situationer, hvor dommere er blevet omringet.

- Og så er det jo et tiltag, der i høj grad også er rettet mod breddedommere, der dømmer under helt andre vilkår, hvor de bliver omringet og angrebet. Fodbold er den eneste sport, hvor dommeren jævnligt omringes og udsættes for grimme protester, og det skal vi have ud af spillet, siger Michael Johansen.

Han understreger, at den almindelige dialog mellem dommere og spillere fortsat vil eksistere, og at det kun er ved "komplekse eller væsentlige kendelser", at det kun er anførerne, der inviteres til et forklaringsmøde med dommeren.

En anfører har ingenlunde carte blanche til at brokke sig i det intime forum.

- Fortolkning af protester har ikke ændret sig. Man må stadig ikke protestere, gestikulere eller underminere dommerens autoritet, uanset om man er anfører eller ej.

- Men vi tror på, at vi får færre protester ved at invitere anføreren til dialog, siger Michael Johansen.

Dialogerne forventes at have en deeskalerende effekt, og de skal foregå i en radius af fire meter fra de nærmeste holdkammerater.

- Forudsætningen for at åbne den dialogvej er, at den skal foregå under ordnede forhold, hvilket betyder, at de andre spillere skal holde sig mindst fire meter væk, så dommeren med ro og respekt kan kommunikere, hvorfor en beslutning er blevet taget.

- De fire meters afstand handler om at skabe et rum for dialog med en eller begge anførere. Hvis andre spillere bevæger sig ind i det rum og samtidig protesterer, så forventer vi, at der bliver uddelt en advarsel.

- Vi står ikke med et målebånd, men der skal skabes et rum, som levner plads til at kommunikere, siger Michael Johansen.

Han regner med, at implementeringen vil være smertefri, og at den ikke medfører en kortregn over spillerne.

- Alle spillere og trænere i eliteklubberne er orienteret om ændringerne.

- Spillerne skal lige lære den nye linje at kende, og dommeren skal finde den rette balance for, hvornår der skal uddeles advarsler. Jeg forventer ikke, at den her ændring vil føre til mange advarsler, siger dommerchefen.

Hvis et holds målmand er anfører, skal holdet udpege en markspiller, der i stedet får beføjelser til at indgå i dialog med dommeren ved væsentlige kendelser.

/ritzau/

Foxborough, 20/07/2025 - 02:33

Tech-direktør kvitter jobbet efter Coldplay-mediestorm

Sujit Jaiswal/Ritzau Scanpix

Virksomheden Astronomers direktør, Andy Byron, har sagt op, efter at video fra Coldplay-koncert gik viralt.

Direktøren i den amerikanske tech-virksomhed Astronomer, Andy Byron, har opsagt sit job, tre dage efter at han angiveligt tonede frem på en storskærm til en koncert med bandet Coldplay.

Det meddeler virksomheden lørdag i et opslag på X.

- Andy Byron har afleveret en opsigelse, og den er blevet accepteret af bestyrelsen, skriver Astronomer.

Under onsdagens Coldplay-koncert i Foxborough i den amerikanske delstat Massachusetts blev der filmet rundt på publikum, og billederne blev slået op på en storskærm.

Kameraet zoomede ind på en mand og kvinde, som holdt om hinanden på tribunen. Da de opdagede sig selv på storskærmen, dukkede manden sig, mens kvinden hurtigt vendte ryggen til.

Fra scenen kommenterede Coldplay-forsanger Chris Martin parrets reaktion med ordene:

- Enten har de en affære, eller også er de bare meget generte.

Klippet fra Coldplay-koncerten gik efterfølgende viralt på de sociale medier, hvor det er blevet set millioner af gange.

Flere brugere på sociale medier identificerede hurtigt de to personer som Astronomer-direktøren, Andy Byron, og virksomhedens HR-chef, Kristin Cabot. Det har de dog ikke selv bekræftet.

Astronomer meddelte torsdag på X, at virksomhedens bestyrelse havde påbegyndt en intern undersøgelse af sagen.

Samtidig skrev Astronomer, at virksomhedens ledere forventedes at sætte en standard for adfærd og ansvarlighed.

Fredag oplyste Astronomer, at Andy Byron var blevet sendt på orlov, og at virksomhedens medstifter Pete DeJoy, midlertidigt ville varetage jobbet som administrerende direktør.

Astronomer skriver, at sagen har givet den New York-baserede tech-virksomhed ekstra stor opmærksomhed.

- Selv om kendskabet til vores virksomhed måske har ændret sig over natten, så gælder det ikke vores produkter og vores arbejde for vores kunder, skriver Astronomer lørdag på X.

/ritzau/

Læs Mere >>

Foxborough, 20/07/2025 - 02:06

Tech-direktør kvitter jobbet efter Coldplay-mediestorm

Sujit Jaiswal/Ritzau Scanpix

Virksomheden Astronomers direktør, Andy Byron, har sagt op, efter at video fra Coldplay-koncert gik viralt.

Direktøren i den amerikanske tech-virksomhed Astronomer, Andy Byron, har opsagt sit job, tre dage efter at han angiveligt tonede frem på en storskærm til en koncert med bandet Coldplay.

Det meddeler virksomheden lørdag i et opslag på X.

- Andy Byron har afleveret en opsigelse, og den er blevet accepteret af bestyrelsen, skriver Astronomer.

Under onsdagens Coldplay-koncert i Foxborough i den amerikanske delstat Massachusetts blev der filmet rundt på publikum, og billederne blev slået op på en storskærm.

Kameraet zoomede ind på en mand og kvinde på tribunen. Da de opdagede sig selv på storskærmen, dukkede manden sig, mens kvinden hurtigt vendte ryggen til.

Fra scenen kommenterede Coldplay-forsanger Chris Martin parrets reaktion med ordene:

- Enten har de en affære, eller også er de bare meget generte.

Klippet fra Coldplay-koncerten gik efterfølgende viralt på de sociale medier.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 19/07/2025 - 08:00

FAKTA: Det fælles måltid

* Når vi spiser sammen, bruger vi i gennemsnit 30 minutter på at spise måltidet.

* Når vi spiser sammen, lægger vi oftere skærmene fra os.

* Men når vi spiser alene, foregår halvdelen af måltiderne på sofaen.

* Måltidet vurderes mere positivt, når vi spiser sammen. Vi er især mere tilfredse med rammerne, men vi har også en mere positiv vurdering af selve maden og af, hvor sundt måltidet var.

Kilde: Madkulturens undersøgelse Madkultur24.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 19/07/2025 - 08:00

Pep gæstefrokosten op med disse enkle kokkehacks

Frank Cilius/Ritzau Scanpix

Er det overvældende at skulle invitere familien på frokostbesøg? Så får du her et par fif fra Kokkelandsholdet.

Det kan føles uoverskueligt at invitere til det store frokostbord, hvis man ikke er vant til at lave mad til mange mennesker.

Men Kokkelandsholdets tips og tricks kan gøre det mere overkommeligt at peppe frokosten lidt op.

Morten Juul Andersen, der er administrerende direktør for Dansk Gastronomisk Union - herunder Kokkelandsholdet - deler sine enkle tips.

- Man bør lige bruge ti minutter på at overveje, hvad man skal lave, alt efter hvem man får på besøg, så man kan finde på en overraskelse, der river ens mor eller nabo omkuld.

- Det kunne for eksempel være med nye løg eller løvstikke fra haven, lyder det fra Morten Juul Andersen.

Løvstikken kan du for eksempel bruge til at peppe din kartoffelmad op.

- Kom koldt vand i en gryde, så det lige dækker kartoflerne. Tilsæt godt med groft salt til vandet, så det smager af saltvand. Put også en håndfuld løvstikke i, der skal koge med kartoflerne, siger han.

Der findes flere meninger om, hvor længe kartofler skal koges, men ifølge direktøren for Kokkelandsholdet skal du mærke efter med en lille kniv.

Hænger kniven fast, når du stikker den i kartoflen, er den ikke færdigkogt. Går kniven direkte igennem hele kartoflen, er den ødelagt. Kniven skal kunne glide af kartoflen igen.

- Når de er kogte, hælder du vandet fra og lader dem dampe af i ti minutter med låget på. Lad være med at stille kartoflerne i køleskabet bagefter. De må gerne stå ved stuetemperatur, siger han.

Til at toppe kartoffelmaden anbefaler han en hjemmerørt mayonnaise med urter. Som pynt kan man snitte en radise og lægge på eller drysse purløgsblomster over.

- Og for at peppe det ekstra op kan man finde nogle sjove tallerkener frem, siger Morten Juul Andersen.

Et andet tip, han har, er at lægge friske jordbær på toppen af en kold kartoffelsalat for at tilføje syre. Men det er vigtigt, at det er danske jordbær, da de har en særlig sødme og syre, pointerer han.

Til dem, der ikke ligger inde med en foodprocessor, foreslår han, at man kan røre en frikadellefars i hånden.

- Du kan bruge kyllingekød. Tilsæt en æggehvide, og rør det sammen igen. Du kan også tilsætte forskellige krydderurter fra haven som persille, estragon, purløg eller timian.

- De løse frikadeller kan du forme med en ske og stege i smør eller vindruekerneolie, siger han.

Med de forskellige opskrifter håber David Vincent Nielsen, der er forperson hos Folkebevægelsen mod Ensomhed, at folk vil begynde at spise mere sammen.

Blandt de danskere, der bor alene, spiser seks ud af ti frokost alene ifølge undersøgelsen Madkultur24, der er foretaget af organisationen Madkulturen, som hører under Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri.

- Måltidet har en helt unik fællesskabsfunktion. Det samler folk på tværs af kultur og alder. Det er en god måde at få folk ind i et fællesskab på, og et måltid kan blive indgangen til noget blivende, siger David Vincent Nielsen.

Han opfordrer til at samle familien og naboerne til en søndagsfrokost og eventuelt også invitere andre i omgangskredsen.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek