København, 18/07/2025 - 09:00
Anførerdialog skal minimere dommerprotester på fodboldbanen
Dommerformand roser tiltag, der har til formål at undgå situationer, hvor spillerne omringer dommeren.
Claus Fisker/Ritzau Scanpix
Af: /ritzau/
Når superligasæsonen sparkes i gang fredag aften, bliver det med indførslen af en ny regel, der har til formål at genskabe respekten for dommerne og øge integriteten i fodboldspillet.
Det skal nemlig være slut med, at et helt eller halvt hold omringer dommeren, når spillerne er utilfredse med et dømt straffespark, et annulleret mål, en udvisning eller en anden væsentlig kendelse.
Ved sådanne kendelser inviteres en anfører til dialog med dommeren, mens holdkammeraterne skal holde sig væk, hvis de vil undgå et gult kort.
Tiltaget blev taget i brug ved herrernes EM sidste år og er siden udbredt i kampe under Det Europæiske Fodboldforbund (Uefa).
Fra denne sæson udbredes det også til de nationale ligaer og i breddefodbold verden over. Det har fodboldens regelværkere, Ifab, bestemt.
Formanden for DBU's dommerudvalg og chefen for superligadommerne, Michael Johansen, hilser regelændringen velkommen.
- Vi skal have lavet et kulturskifte, så det ikke er legitimt at protestere over dommerens kendelse. Reglen er lavet for at beskytte dommeren og integriteten i spillet. Den har været ved at blive sat over styr, fordi der har været for mange situationer, hvor dommere er blevet omringet.
- Og så er det jo et tiltag, der i høj grad også er rettet mod breddedommere, der dømmer under helt andre vilkår, hvor de bliver omringet og angrebet. Fodbold er den eneste sport, hvor dommeren jævnligt omringes og udsættes for grimme protester, og det skal vi have ud af spillet, siger Michael Johansen.
Han understreger, at den almindelige dialog mellem dommere og spillere fortsat vil eksistere, og at det kun er ved "komplekse eller væsentlige kendelser", at det kun er anførerne, der inviteres til et forklaringsmøde med dommeren.
En anfører har ingenlunde carte blanche til at brokke sig i det intime forum.
- Fortolkning af protester har ikke ændret sig. Man må stadig ikke protestere, gestikulere eller underminere dommerens autoritet, uanset om man er anfører eller ej.
- Men vi tror på, at vi får færre protester ved at invitere anføreren til dialog, siger Michael Johansen.
Dialogerne forventes at have en deeskalerende effekt, og de skal foregå i en radius af fire meter fra de nærmeste holdkammerater.
- Forudsætningen for at åbne den dialogvej er, at den skal foregå under ordnede forhold, hvilket betyder, at de andre spillere skal holde sig mindst fire meter væk, så dommeren med ro og respekt kan kommunikere, hvorfor en beslutning er blevet taget.
- De fire meters afstand handler om at skabe et rum for dialog med en eller begge anførere. Hvis andre spillere bevæger sig ind i det rum og samtidig protesterer, så forventer vi, at der bliver uddelt en advarsel.
- Vi står ikke med et målebånd, men der skal skabes et rum, som levner plads til at kommunikere, siger Michael Johansen.
Han regner med, at implementeringen vil være smertefri, og at den ikke medfører en kortregn over spillerne.
- Alle spillere og trænere i eliteklubberne er orienteret om ændringerne.
- Spillerne skal lige lære den nye linje at kende, og dommeren skal finde den rette balance for, hvornår der skal uddeles advarsler. Jeg forventer ikke, at den her ændring vil føre til mange advarsler, siger dommerchefen.
Hvis et holds målmand er anfører, skal holdet udpege en markspiller, der i stedet får beføjelser til at indgå i dialog med dommeren ved væsentlige kendelser.
/ritzau/