Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

Alto de Moncalvillo, 28/10/2020 - 17:29

Roglic vinder bjergduel over Vueltaens førende rytter

Primoz Roglic vandt 8. etape af Vuelta a España. Richard Carapaz fører stadig i den samlede stilling.

Af: /ritzau/

De to førende ryttere var ude i en direkte duel om førertrøjen i Vuelta a España på onsdagens 8. etape.

Og det blev Primoz Roglic fra Jumbo-Visma, som vandt den underholdende duel over Richard Carapaz fra Ineos.

Roglic snuppede etapesejren med flot kørsel til slut. Det betyder, at sloveneren medregnet bonussekunder haler 17 sekunder ind på Carapaz, som fortsat fører i den samlede stilling.

Inden etapen havde Carapaz et forspring ned til Roglic på 30 sekunder. Det er nu barberet ned til 13 sekunder.

Onsdagens etape på 164 kilometer sluttede med stigningen op til toppen af Alto de Moncalvillo.

/ritzau/

København, 16/04/2024 - 12:29

Margrethe nedtoner fødselsdagsfejring grundet Børsen-brand

Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Regentparret, kong Frederik og dronning Mary, er taget til Nordsjælland for at fejre dronning Margrethe.

Dronning Margrethes første fødselsdag efter tronskiftet bliver endnu mere nedtonet end planlagt grundet branden på Børsen i København.

Den Kongelige Livgardes Musikkorps skulle have spillet for fødselaren, som fylder 84 år tirsdag 16. april, og fremmødte foran Fredensborg Slot. Men den del blev aflyst. Ellers blev vagtskiftet gennemført som planlagt.

Det oplyser kongehuset til Ritzau.

Regentparret, kong Frederik og dronning Mary, er taget til Nordsjælland for at fejre dronning Margrethe, der overdrog tronen til sin ældste søn og hans hustru 14. januar 2024.

Kong Frederik har reageret på branden og beskriver synet som trist.

Kort efter middag er branden endnu ikke slukket og under kontrol, og der er usikkerhed omkring, hvorvidt bygningens konstruktion kollapser.

- En vigtig kulturarv stod og står fortsat i flammer, skriver kong Frederik i et opslag på kongehusets Instagram-profil.

Han fremhæver også, at dragespiret, der nu er kollapset, har været med til tegne hovedstadens bybillede.

- Gennem 400 år har Christian 4.s bygningsværk Børsen været et markant vartegn for København. Gennem generationer har det karakteristiske dragespir været med til at tegne København som "tårnenes by", står der videre i opslaget.

Børsen blev opført på Slotsholmen i hjertet af København i årene 1619 til 1623 for den daværende regent, kong Christian IV, som en synliggørelse af kongens merkantilistiske politik.

Bygningen er af flere omgange blevet ombygget.

Den var i øjeblikket ved at gennemgå en omfattende restaurering. Den begyndte i 2022 og var ventet afsluttet senest i 2029.

Det var udelukkende udvendigt, at bygningen skulle restaureres, og arbejdet var centreret i tre hovedspor: udskiftning af bygningens kobbertag, udskiftning af facadens mursten og restaurering af bygningens omfattende sandstensudsmykninger.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 16/04/2024 - 12:23

Kong Frederik takker redningsarbejdernes indsats ved Børsen-brand

Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Den historiske Børsen-bygning har til i dag været et smukt symbol for København, lyder det fra Kong Frederik.

Kong Frederik kalder branden på Børsen et trist syn og takker med dronning Mary dem, der har hjulpet med redningsarbejdet.

Det skriver kongehuset i et opslag på Instagram.

- I morges stod vi op til et trist syn, da røg over Københavns tage vidnede om den ødelæggende brand på Børsen. En vigtig kulturarv stod og står fortsat i flammer, lyder det i opslaget.

Han siger desuden, at bygningen frem til i dag har været et smukt symbol for vores hovedstad og et byggeri, vi som nation har været stolte af.

Han fremhæver også, at dragespiret, der nu er kollapset, har været med til tegne hovedstadens bybillede

- Gennem 400 år har Christian 4.s bygningsværk Børsen været et markant vartegn for København. Gennem generationer har det karakteristiske dragespir været med til at tegne København som "tårnenes by", står det.

Branden på Børsen kunne tirsdag morgen ses fra midten af bygningen og spredte sig siden til en del af bygningen op mod Christiansborg.

Det har fået et stort antal brandvæsen, politi, beredskab og folk omkring Børsen til at hjælpe med redningsarbejdet af bygningen samt genstande som malerier i den.

Kong Frederik sender sammen med dronning Mary en tak til alle dem for deres indsats, lyder det i opslaget.

- Dronningen og jeg vil gerne takke alle dem, der siden tidligt i morges har sikret, at ingen er kommet til skade, og som har kæmpet for at redde så meget som muligt af både bygningen, såvel som de mange kulturskatte og kunstværker, som Børsen indeholder.

Kong Frederik og dronning Mary er i ankommet til Fredensborg Slot, hvor de i dag skal fejre dronning Magrethes 84-års fødselsdag.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 16/04/2024 - 10:00

FAKTA: Flere underkategorier af leasing

* Ud over operationel-/privatleasing og finansiel leasing findes der andre leasingtyper, som kan karakteriseret som underkategorier til de to andre.

* Knækleasing er en del af almindelig privatleasing, hvor din leasingydelse bliver opdelt, så at du betaler en høj del af ydelsen i den første del af leasingperioden, hvorefter ydelsen falder.

* Minileasing eller billeje er for en kortere periode op til seks måneder.

* Splitleasing betyder, at du leaser en bil, hvor kontrakten og udgiften til bilen deles mellem firma- og privatkørsel.

* Brugtbilsleasing eller releasing er leasing af en bil med nogle kilometer i banken, hvor nyvognsgarantien ofte er udløbet.

Kilde: FDM.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 16/04/2024 - 10:00

Den billigste leasingform kan risikere at blive den dyreste

Pr-Foto Lexus/Ritzau Scanpix

Der findes flere forskellige leasingtyper, og har du ikke styr på dem, kan du ende med at skulle have pengepungen op en gang for meget.

Der er flere måder at finansiere dine køredrømme på, og det gør mange danskere gennem leasing.

En populær metode er såkaldt finansiel leasing, hvor du kan lease relativt dyre biler til en forholdsvis lav månedlig ydelse.

Men selv om du kan køre rundt i en lækker bil, kan det ende med at blive en rigtig dyr omgang, hvis du ikke har helt styr på, hvad du laver. For vilkårene er anderledes i forhold til privatleasing, som nok er det flest har stiftet bekendtskab med.

- I modsætning til privatleasing er der lidt flere ubekendte i finansiel leasing. Men der er også en gevinst at hente, hvis du gerne vil køre i en dyrere bil, siger Rasmus Krath, der er direktør for den digitale markedsplads Bilhandel.dk, der både sælger og udleaser biler.

- Men det kræver noget økonomi, og at du sætter dig ind i det. Der er nogle, som tror, de kan køre en lækker bil for små penge. Det kan også være færre penge end ved eksempelvis at købe bilen, men der er stadig tale om mange penge, siger Rasmus Krath og understreger, at du nemt kan ende med håret i postkassen.

Når du leaser en bil, er der overordnet to forskellige leasingtyper - privatleasing - også kaldet operationel leasing - og så er der finansiel leasing.

Privatleasing kender de fleste. Her betaler du en førstegangsydelse og en fast ydelse om måneden. I kontrakten har du ofte goder som serviceaftale og reklamationsret med. Du har desuden også en fast grænse for, hvor mange kilometer du må køre. Når din kontrakt udløber, afleverer du bilen igen.

Ved finansiel leasing skal du af med en relativt lav ydelse om måneden. Her er der typisk ingen kilometerbegrænsning eller andre forbehold. Det er en leasingform, der typisk tilbydes på dyrere biler.

Her har du potentielt heller ikke så gode forbrugerrettigheder, som du har ved operationel leasing, lyder det fra Michael Ern Hansen, der er advokat hos FDM.

- Det er ikke sikkert, du kan reklamere over fysiske fejl, og så står du ofte også selv med vedligeholdelse og reparationer, siger han.

Ved finansiel leasing afleverer du ikke blot bilen tilbage til udbyderen, når din kontrakt er udløbet, som er tilfældet ved almindelig privatleasing.

I stedet aftaler du og leasingselskabet en restværdi af bilen, inden du underskriver kontrakten. Den restværdi er gældende, når kontrakten udløber. Restværdien er det beløb, som du minimum skal købe eller sælge bilen videre til.

Kan du ikke det, så hænger du selv på den. Og har du leaset en dyr bil, du ikke har råd til, kan det godt blive et problem.

- Det gør det til en mere risikabel proces. Finansiel leasing kan være den billigste løsning, hvis risiko forbliver risiko. Men det er den dyreste, hvis risiko bliver en realitet, siger Michael Ern Hansen og peger på, at det er utroligt vigtigt, at du forstår, hvad du gør, inden du giver dig i kast med leasingtypen.

Derfor er det meget vigtigt, at du har helt styr på vilkårene, hvad du betaler i ydelse, og hvad bilen har af restværdi, lyder det fra Rasmus Krath.

- Jeg har talt med folk, som troede, at de kunne køre i en dyr bil til billige penge. De troede, at det var operationel leasing, og så bliver de overraskede, når de ikke kan aflevere bilen tilbage.

Når kontrakten udløber, skal du enten sælge bilen videre til en anden privatperson eller forlænge kontrakten. Gør du det sidstnævnte, skal du betale førstegangsydelsen igen. Du kan også selv købe bilen.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv

TjekDet - faktatjek