Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 15/07/2023 - 08:00

Sommeren er højsæson for nedfaldskatte

Sørg for at få sikret altanen og vinduerne om sommeren, inden dine små pelsdyr tager turen fra tredje sal og ned på fortovet.

Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Af: Af Henriette Brøndum Neimann, Ritzau Fokus

Solen bager ind gennem ruderne, og det er næsten ulideligt at være i lejligheden, så du åbner vinduerne for at få frisk luft ind.

Men det, du måske ikke ser, er, at din kat hopper op og kravler ud. Sommeren er højsæson for såkaldte nedfaldskatte - altså katte, der falder ned fra større højder.

Det mærker de hos AniCura, der har flere dyreklinikker og -hospitaler rundt om i landet.

- Mange katte lever indendørs hele året, fordi de bor i lejligheder. Og når det bliver varmt, skal man have luftet ud og glemmer måske at sikre døre og vinduer, siger Anders Jensen, der er chefdyrlæge hos AniCura Københavns Dyrehospital.

Det er ikke små skader, som de firbenede risikerer at pådrage sig.

Typisk får de brud på kæben, ganen eller får hovedtraumer. De kan også brække forbenene, få skader på lungerne og bagbenene samt indre blødninger, forklarer chefdyrlægen.

- Nogle gange kan de få større skader af at falde ned fra anden sal frem for femte sal, fordi kattene har større chance for at dreje rundt i luften og lande på benene, siger Anders Jensen.

Han råder til, at man tager et kig på sine døre og vinduer.

- For det første bør man sikre, at katten ikke har mulighed for at komme ud ved at lukke døre og vinduer. Men skal man have dem åbne, er det en god idé at have et net i vinduet eller døren.

- Man kan også sætte et net rundt omkring altanen, siger han.

Også hos Agria Dyreforsikring ser man flere tilfælde med nedfaldskatte, når temperaturen stiger.

Det fortæller marketingansvarlig Lotte Evers, der også råder til, at du tager dine forholdsregler.

For at gardere dig kan du for eksempel sætte et sikringsbeslag på vinduerne, så katten ikke har mulighed for at åbne dem.

Er uheldet ude, råder chefdyrlæge Anders Jensen til, at du tager kontakt til dyrlægen eller et vagthospital.

Der kan være skjulte skader, som ikke kan ses med det blotte øje, forklarer han.

Derudover bør du holde øje med, om din kat bevæger sig, som den plejer, om den trækker vejret normalt, og at der ikke er synlige tegn på blødninger - for eksempel fra næsen.

Mens det er lovpligtigt at få en ansvarsforsikring til din hest eller hund, er det ikke tilfældet med katte, forklarer Lotte Evers fra Agria Dyreforsikring.

- Ved nedfaldskatte er det som regel den skadelidtes egen forsikring, der kommer i spil, hvis katten forvolder skade i forbindelse med faldet.

- Men i værste tilfælde kan du som katteejer stadig holdes til ansvar. Så man bør være forudseende, siger hun.

Hun fortæller samtidig, at det er muligt at få en sygeforsikring, der hjælper med dyrlægeudgifterne.

/ritzau fokus/

København, 09/12/2023 - 08:00

BLÅ BOG: Julie Agnete Vang

* Julie Agnete Vang er uddannet fra Statens Teaterskole i København i 2008.

* Hun har spillet over for verdensstjernen George Clooney i en reklamefilm for en norsk bank.

* I Danmark har Julie Agnete Vang været en del af diverse teaterstykker og musicals, blandt andet "Elsk mig i nat".

* Ud over teateret har Julie Agnete Vang også lavet flere film og tv-serier - blandt andet TV 2-komedien "Agent", Thomas Vinterbergs "Kollektivet" og DR-dramaerne "Borgen" og "Når støvet har lagt sig".

* Hun har også medvirket i den britiske krimisuccesserie "Kriminalkommissær Barnaby".

Kilder: teamplayers.dk og IMDB.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 09/12/2023 - 08:00

Valdes jul-stjerne: Jeg er skabsklimaaktivist

Emil Nicolai Helms/Ritzau Scanpix

Skuespiller Julie Agnete Vang er aktuel i TV 2's "Valdes jul". I hendes øjne har en julekalender med fokus på naturen fuld berettigelse i denne tid.

Haven har lov til at falde sammen hjemme hos skuespilleren Julie Agnete Vang, når efteråret får træerne til at smide deres blade. Og bilen er skiftet ud med en ladcykel, for det er godt for både omgivelserne og kroppen.

- Det handler om at vende sit mindset, så man ikke hele tiden tænker på, hvad man mister, men også hvad man får, mener hun.

Ordene er meget velovervejede.

- Jeg er "skabsklimaaktivist", lyder det fra Julie Agnete Vang.

- Jeg siger det så flovt, fordi jeg synes, at det er enormt svært at tale højt om uden at virke udskammende omkring det, uddyber hun.

Det er et ønske for skuespilleren, at klimaet er noget, som man kan have en mere videnskabelig og rationel samtale om, men hvor ingen føler, at der bliver peget fingre.

Som en del af samtalen omkring at passe på naturen forsøger Julie Agnete Vang også at vise sine børn, at julen ikke kun handler om gaver, og hvad man får.

- Jeg prøver at lære dem, at julen ikke er en materialistisk ting, fortæller Julie Agnete Vang, der er gift med skuespiller Thomas Voss, som hun har en datter og to bonussønner med.

- Det er lidt svært - og det er noget, som vi er i dialog om, siger hun og griner.

Julie Agnete Vang kan netop nu ses i TV 2's julekalender, "Valdes jul". Ud over nisser, pebernødder og pynt handler den også om naturen, og hvordan vi bliver bedre til at passe på den.

- En julekalender om lige præcis natur har rigtig meget berettigelse lige nu. Ungerne skal forstå, hvor vigtig den er, mener Julie Agnete Vang.

I julekalenderen spiller hun mor til Valde.

Arbejdet med julekalenderen har været med en følelse af holdsport. Det handlede for skuespilleren ikke om hendes eget ego, men om at få børneskuespillerne til at skinne, fortæller hun.

Julie Agnete Vang, der netop har været med i Nikolaj Lie Kaas' TV 2-serie "Agent" og ungdomsfilmen "Jomfruer fra rummet", håber, at hendes egne børn ikke bliver alt for irriteret over, at hun hver dag december igennem kan ses i "Valdes jul".

- I bedste fald tror jeg, at de synes, det er hyggeligt - i værste fald fylder det for meget, siger Julie Agnete Vang.

- Men de har set lidt, og de var ret uimponeret, tilføjer hun så.

Julie Agnete Vang kan ses sammen med Tammi Øst, Morten Brovn, Ulver Skuli Abildgaard og Martin Henriksen i "Valdes jul".

Julekalenderen kan ses hver aften frem til 24. december på TV 2, mens dagens afsnit kommer på TV 2 Play fra morgenstunden.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 09/12/2023 - 08:00

FAKTA: Forstå kurs og konvertering

* Konvertering af et boliglån kaldes også omlægning. Det betyder, at et eksisterende realkreditlån omlægges til en ny lånetype som fast eller variabel, eller at lånet får en ny rente eller løbetid.

* Realkreditlån har en kurs, der kan svinge over tid. Kursen har afgørende betydning. Når du optager et lån, er det bedst for dig, at kursen er så tæt på 100 som muligt. Hvis den for eksempel er 95, mister du 5 kroner for hver 100 kroner, du låner.

* Omvendt skal kursen være så lav som muligt, når du skal indfri et realkreditlån. Hvis kursen for eksempel er 65, skal du kun betale 65 procent af restgælden for at indfri den.

Kilde: raadtilpenge.dk.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 09/12/2023 - 08:00

FAKTA: Forskel på bankoverførsel og kort

* Hvis du bliver snydt - for eksempel i forbindelse med bestilling af overnatning - står du stærkere, hvis du har betalt med betalingskort fremfor at have foretaget en bankoverførsel.

* Har du foretaget en bankoverførsel, har banken som udgangspunkt sværere ved at hjælpe dig. Har du derimod brugt betalingskort, er der større sandsynlighed for, at banken kan tilbageføre pengene.

* Det er lettere for svindlere at snyde sig til penge ved at bede om en bankoverførsel.

* I Tyskland er bankoverførsler dog mere brugt end herhjemme, og du kan sagtens stå over for en reel sælger, der beder dig om at lave en bankoverførsel. Men kan det lade sig gøre at betale med betalingskort, er det altid at foretrække. 

Kilde: Lars Arent, direktør i Forbruger Europa.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv