Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 01/08/2022 - 09:00

Det gør brandeksperterne altid og aldrig derhjemme

De arbejder med at forebygge brand til daglig. Her får du de råd, eksperterne selv bruger i privaten for at sikre sig bedst muligt.

Kristian Djurhuus/Ritzau Scanpix

Af: Af Anna Raabæk, Ritzau Fokus

Det er både farligt og rigtig ærgerligt, hvis dit hjem eller dine ejendele bliver spist af flammer eller går op i røg. Derfor er der god grund til at være forsigtig derhjemme og inkorporere gode vaner, der mindsker risikoen for brand.

Og når man er fagperson og beskæftiger sig med forebyggelse af brand hver eneste dag, kan man næsten ikke undgå at tage lidt af arbejdet med hjem.

Sådan lyder det samstemmende fra Kenny Christensen, som er forebyggelsesekspert hos Danske Beredskaber, og Anders Brix Christensen, som er beredskabsinspektør i den forebyggende afdeling i det fælleskommunale Beredskab og Sikkerhed i Randers.

Her er, hvad de selv gør for at forebygge brand i privaten.

For Kenny Christensen, der også er leder af den forebyggende afdeling ved Beredskab Fyn, handler det om at minimere risikoen. Særligt når han ikke selv vil være der til at gribe ind over for en potentiel fare.

- Jeg har en huskeregel om, at de elektriske brugsgenstande ikke skal være i drift, når jeg ikke er hjemme. Så jeg sætter aldrig opvaskemaskinen eller tørretumbleren til og tager på arbejde.

- De ting gør jeg, når jeg selv er hjemme til at opdage, hvis der skulle opstå brand i noget, forklarer Kenny Christensen.

Det gælder også, når de elektriske apparater skal lades op. Så vil Kenny Christensen gerne kunne reagere.

- Jeg har heller ikke telefonen eller noget andet elektronisk liggende til opladning om natten, siger han.

Beredskabsinspektør Anders Brix Christensen fortæller med et grin, at han også er blevet lidt nørdet på området. Og derfor har han lavet en familieberedskabsplan derhjemme.

- Når der sker noget i vores hjem, er det mærkeligt nok altid, når jeg er på arbejde. Så det er også for at gøre det lettilgængeligt for min kone, siger han.

I planen står der eksempelvis, hvor man finder sikringerne og skifter dem.

Men der er også skemalagte ting, der styres af kalenderen.

- Eksempelvis tjekker jeg fast vores røgalarmer hver tredje måned. Så går jeg lige rundt og bipper på dem, siger Anders Brix Christensen med henvisning til, at han tjekker batteriet på en knap.

Og hjemme hos Anders Brix Christensen nøjes de altså heller ikke med én røgalarm.

- Vi har røgalarmer i alle de primære rum. Og så har jeg sat nogle ekstra op på børnenes værelser, fortæller han.

Derudover sørger han også for generel forebyggelse derhjemme. Det vil sige, at dørene altid skal være fri.

- Det kan blive vores primære vej ud, hvis noget går galt, forklarer han.

/ritzau fokus/

Nyhedsarkiv