Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 07/05/2023 - 08:00

Anders Lund Madsen: Jeg er ikke særlig god til mennesker

I sociale interaktioner kan det stå helt stille inde i hovedet på den kendte journalist Anders Lund Madsen, der kan finde på at søge tilflugt på badeværelset.

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Af: Af Alexander Broberg Tørring, Ritzau Fokus

Når journalist Anders Lund Madsen skal agere i sociale situationer, kan det meget vel være, at han ender ude på toilettet.

Og det er ikke nødvendigvis, fordi han har en overaktiv blære eller godt kan lide at stadse sig ud i spejlet.

I stedet er han ikke særlig god til det med andre mennesker, fortæller den 59-årige journalist og tv- og radiovært.

- Egentlig er det dumt at blive journalist, når man har sociale udfordringer, lyder det fra Anders Lund Madsen.

- Men faget gjorde også, at jeg pludselig havde en grund til at tale med folk, fordi jeg skulle interviewe dem. Og det er jeg langt bedre til end bare at konversere, siger han.

Før Anders Lund Madsen kom ind på journalisthøjskolen, og før man kunne høre hans stemme i radioen og se hans ansigt på tv'et, var mange af ungdommens aftentimer brugt alene.

- Jeg var meget isoleret, vil jeg sige. Jeg havde virkelig en stille ungdom, hvor jeg sad meget hjemme hos mig selv, fortæller Anders Lund Madsen.

Og det blev ikke bedre, da han blev optaget på journalisthøjskolen.

Her havde han store problemer med at ringe til kilder, som mange journalister gør dagligt.

- Det gik ad helvede til. Men ved Gud i himlen kom jeg i praktik på Ekstra Bladet, hvor det jo virkelig handler om at ringe til folk, der ofte ikke kan lide, at du ringer til dem, siger Anders Lund Madsen.

- Det var terapi, for jeg var tvunget til at gøre dét, som jeg var meget bange for. Og så opdagede jeg, at man ikke dør af at blive skældt ud af Uffe Ellemann-Jensen, siger Anders Lund Madsen om Venstre-veteranen.

Selv om Anders Lund Madsen lærte lidt om at tale med folk, så kan usikkerheden i sociale situationer stadig krybe ind under huden på den garvede journalist den dag i dag.

- Det kan stå helt stille inde i hovedet på mig, og så kan jeg finde på at sætte mig ud på toilettet og håbe på, at det forsvinder, fortæller han.

Derfor mener Anders Lund Madsen da også, at det heller ikke var særlig begavet af ham at sige ja til Viaplays nye rejseprogram "The Journey". Her drager seks kendte danskere til Nepal, hvor de blandt andet vandrer i bjerge.

Med på turen foruden Anders Lund Madsen er fodboldikon Stig Tøfting, tidligere Vild med dans-vært Christiane Schaumburg-Müller Åxman og skuespillerne Josephine Chavarria Højbjerg, Dulfi Al-Jabouri og Søs Egelind.

Inden Anders Lund Madsen overhovedet var landet i Nepals hovedstad, Kathmandu, havde han gjort sig katastrofetanker om turen.

Både om, at han skulle være sammen med en gruppe mennesker, han ikke kendte så godt, og som han ikke selv havde valgt.

- For mig at se var det at stige ud i Kathmandus lufthavn og se kaos udfolde sig for mine øjne et mareridt i vågen tilstand. Her havde jeg aldrig troet, jeg ville rejse hen frivilligt, fortæller han.

Selv kan Anders Lund Madsen godt lide at rejse til destinationer, som er forudsigelige, rolige og trygge.

- Jeg har lige været i Island, hvor der er meget ordentligt, tjek på tingene, og jeg kunne køre rundt i min egen bil, fordi jeg tog færgen. For mig er Nepal det helt modsatte.

Men hurtigt skulle Anders Lund Madsen opdage, at hans bekymringer var spildte.

- Jeg troede, det var sådan et sted, hvor folk råbte ad hinanden, og der nærmest ikke var nogen regler. Men det er det modsatte. Og det var så fantastisk at se, fortæller han.

- Der blev givet plads til alle, og den indstilling forplantede sig på mystisk vis også i os, der var der.

Ifølge Anders Lund Madsen begyndte han også at slappe mere og mere af i sine rejsekammeraters selskab.

- Næsten alle ture, jeg har været på, har først været fede bagefter, siger han.

- Men for første gang prøvede jeg at være et sted, hvor jeg faktisk synes, det var et rart og godt sted, og jeg havde ikke travlt med at komme videre.

Spørger man Anders Lund Madsen, sagde han ikke ja til Nepal-turen for at udfordre sig selv. Det ville være meget forkert at sige, mener han.

- Jeg ville rigtig gerne have, at det var sådan, at det forholdt sig, men jeg er bidt af, at hvis noget lyder dumt, så er det også utrolig interessant at gøre.

- Min erfaring er, nu hvor jeg efterhånden har prøvet mange mærkelige ting, at det næsten altid er sjovt, interessant og spændende et eller andet sted.

Serien "The Journey – 15 dage i Nepal" har premiere mandag 8. maj på Viaplay.

Fakta: Anders Lund Madsens mange programmer

* Anders Lund Madsen har lavet en del tv og radio i sin karriere.

* I radioen medvirkede han blandt andet i "De sorte spejdere" med Anders Breinholt på P3 og "Fedeabes Fyraften" på den hedengangne Radio24syv.

* På tv-skærmen var han vært for "Det nye talkshow - med Anders Lund Madsen" fra 2008-2010.

* Desuden har han også lavet "Zirkus Nemo" med Søren Østergaard.

/ritzau/

København, 09/12/2023 - 08:00

BLÅ BOG: Julie Agnete Vang

* Julie Agnete Vang er uddannet fra Statens Teaterskole i København i 2008.

* Hun har spillet over for verdensstjernen George Clooney i en reklamefilm for en norsk bank.

* I Danmark har Julie Agnete Vang været en del af diverse teaterstykker og musicals, blandt andet "Elsk mig i nat".

* Ud over teateret har Julie Agnete Vang også lavet flere film og tv-serier - blandt andet TV 2-komedien "Agent", Thomas Vinterbergs "Kollektivet" og DR-dramaerne "Borgen" og "Når støvet har lagt sig".

* Hun har også medvirket i den britiske krimisuccesserie "Kriminalkommissær Barnaby".

Kilder: teamplayers.dk og IMDB.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 09/12/2023 - 08:00

Valdes jul-stjerne: Jeg er skabsklimaaktivist

Emil Nicolai Helms/Ritzau Scanpix

Skuespiller Julie Agnete Vang er aktuel i TV 2's "Valdes jul". I hendes øjne har en julekalender med fokus på naturen fuld berettigelse i denne tid.

Haven har lov til at falde sammen hjemme hos skuespilleren Julie Agnete Vang, når efteråret får træerne til at smide deres blade. Og bilen er skiftet ud med en ladcykel, for det er godt for både omgivelserne og kroppen.

- Det handler om at vende sit mindset, så man ikke hele tiden tænker på, hvad man mister, men også hvad man får, mener hun.

Ordene er meget velovervejede.

- Jeg er "skabsklimaaktivist", lyder det fra Julie Agnete Vang.

- Jeg siger det så flovt, fordi jeg synes, at det er enormt svært at tale højt om uden at virke udskammende omkring det, uddyber hun.

Det er et ønske for skuespilleren, at klimaet er noget, som man kan have en mere videnskabelig og rationel samtale om, men hvor ingen føler, at der bliver peget fingre.

Som en del af samtalen omkring at passe på naturen forsøger Julie Agnete Vang også at vise sine børn, at julen ikke kun handler om gaver, og hvad man får.

- Jeg prøver at lære dem, at julen ikke er en materialistisk ting, fortæller Julie Agnete Vang, der er gift med skuespiller Thomas Voss, som hun har en datter og to bonussønner med.

- Det er lidt svært - og det er noget, som vi er i dialog om, siger hun og griner.

Julie Agnete Vang kan netop nu ses i TV 2's julekalender, "Valdes jul". Ud over nisser, pebernødder og pynt handler den også om naturen, og hvordan vi bliver bedre til at passe på den.

- En julekalender om lige præcis natur har rigtig meget berettigelse lige nu. Ungerne skal forstå, hvor vigtig den er, mener Julie Agnete Vang.

I julekalenderen spiller hun mor til Valde.

Arbejdet med julekalenderen har været med en følelse af holdsport. Det handlede for skuespilleren ikke om hendes eget ego, men om at få børneskuespillerne til at skinne, fortæller hun.

Julie Agnete Vang, der netop har været med i Nikolaj Lie Kaas' TV 2-serie "Agent" og ungdomsfilmen "Jomfruer fra rummet", håber, at hendes egne børn ikke bliver alt for irriteret over, at hun hver dag december igennem kan ses i "Valdes jul".

- I bedste fald tror jeg, at de synes, det er hyggeligt - i værste fald fylder det for meget, siger Julie Agnete Vang.

- Men de har set lidt, og de var ret uimponeret, tilføjer hun så.

Julie Agnete Vang kan ses sammen med Tammi Øst, Morten Brovn, Ulver Skuli Abildgaard og Martin Henriksen i "Valdes jul".

Julekalenderen kan ses hver aften frem til 24. december på TV 2, mens dagens afsnit kommer på TV 2 Play fra morgenstunden.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 09/12/2023 - 08:00

FAKTA: Forstå kurs og konvertering

* Konvertering af et boliglån kaldes også omlægning. Det betyder, at et eksisterende realkreditlån omlægges til en ny lånetype som fast eller variabel, eller at lånet får en ny rente eller løbetid.

* Realkreditlån har en kurs, der kan svinge over tid. Kursen har afgørende betydning. Når du optager et lån, er det bedst for dig, at kursen er så tæt på 100 som muligt. Hvis den for eksempel er 95, mister du 5 kroner for hver 100 kroner, du låner.

* Omvendt skal kursen være så lav som muligt, når du skal indfri et realkreditlån. Hvis kursen for eksempel er 65, skal du kun betale 65 procent af restgælden for at indfri den.

Kilde: raadtilpenge.dk.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 09/12/2023 - 08:00

FAKTA: Forskel på bankoverførsel og kort

* Hvis du bliver snydt - for eksempel i forbindelse med bestilling af overnatning - står du stærkere, hvis du har betalt med betalingskort fremfor at have foretaget en bankoverførsel.

* Har du foretaget en bankoverførsel, har banken som udgangspunkt sværere ved at hjælpe dig. Har du derimod brugt betalingskort, er der større sandsynlighed for, at banken kan tilbageføre pengene.

* Det er lettere for svindlere at snyde sig til penge ved at bede om en bankoverførsel.

* I Tyskland er bankoverførsler dog mere brugt end herhjemme, og du kan sagtens stå over for en reel sælger, der beder dig om at lave en bankoverførsel. Men kan det lade sig gøre at betale med betalingskort, er det altid at foretrække. 

Kilde: Lars Arent, direktør i Forbruger Europa.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv