Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

01/05/2023 - 08:00

Kom mentalt videre efter en fyring

I kølvandet på en afskedigelse venter ofte en krisetilstand, hvor du må gennem en række faser, før du er vel ude på den anden side, siger to eksperter.

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Af: Af Signe Haahr Pedersen, Ritzau Fokus

En fyring vender op og ned på din hverdag, og derfor er det ganske naturligt, at dit sind går i selvsving.

Det siger Eva Hertz, der er psykolog, ph.d. og stifter af "Center for Mental Robusthed".

- Det vil ryste de fleste mennesker at blive afskediget. For nogle vil det være en mindre rystelse. For andre vil det en være en større rystelse, fortæller hun.

Reaktionen på rystelsen kan dog være ganske forskellig fra person til person.

- Det er meget almindeligt, at nogle bliver vrede og smækker med døren, mens andre bliver triste og kede af det og vender det indad.

Uanset hvordan situationen påvirker dig, skal du regne med, at du kommer til at bevæge dig gennem en kriseproces, der rummer flere forskellige faser.

Det forklarer Christina Kanstrup, som er selvstændig erhvervspsykolog og forfatter til bogen "Du er fyret – tillykke!".

- Til at begynde med får du et chok. Derefter kommer der en vrede, som fører til, at du går i gang med at bearbejde dine oplevelser. Til sidst kommer acceptfasen, som gør dig i stand til at se fremad.

Ifølge hende er det godt at give sig hen til den proces. Derfor anbefaler hun, at du tager den helt med ro i tiden lige efter afskedigelsen.

- Prøv at gøre noget godt for dig selv de første par uger. Ro er meget vigtig i disse stresssituationer, siger hun.

Samtidig skal du rækker ud til mennesker, som du stoler på, påpeger Eva Hertz. Andre mennesker er nemlig den bedste modgift mod livets nedture, mener hun.

- Det er vigtigt, at du har et andet sted end dit arbejde, hvor du kan rase ud og sige, hvordan du har det, og få talt om det, der er svært.

Først når chokket og vreden har lagt sig, kan du begynde at dykke ned i, hvorfor det lige var dig, der blev fyret.

- I dag får ingen rigtig en ordentlig forklaring, medmindre der er tale om tilfælde, hvor der er blevet taget af kassen eller givet flere advarsler, siger Christina Kanstrup og uddyber:

- Når begrundelsen for eksempel er organisationsændringer, er der jo som regel en grund til, at en medarbejder bliver valgt frem for en anden.

- Men virksomhederne ønsker ikke altid at oplyse det, da de risikerer at få sager på nakken fra fagforeningerne. Derfor efterlades medarbejderen tit som et stort spørgsmålstegn.

Spørgsmålet kan du måske finde svar på ved at tænke tilbage på, hvad du tidligere har fået at vide i din tid på arbejdspladsen, og ved at analysere dit forhold til din chef og kolleger.

- Det, der viser sig det ene sted, kan gentage sig det næste sted, du arbejder, og det vil du gerne undgå, siger hun.

Måske finder du frem til nogle mønstre hos dig selv, som du ønsker at ændre. Måske finder du ud af, at der var mønstre på arbejdspladsen, som du ikke trivedes under.

- Mange tænker ikke over deres værdisæt, når de søger job. Men hvis virksomheden fungerer på en måde, som du ikke kan stå inde for, kan det gå dig meget på, lyder det fra Christina Kanstrup.

- Derfor kan du benytte afskedigelsen som en mulighed til at overveje, hvem du egentlig gerne vil være.

/ritzau fokus/

København, 08/06/2023 - 04:50

Uenige anmeldere både roser og diskvalificerer dansk thriller

Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Anmelderkorpset er dybt uenigt om Julie R. Ølgaards nye thriller om kvindedrab, der har premiere torsdag.

"Englemageren" er alt andet end en vellykket krimi.

Sådan lyder den hårde dom over ny film af Julie R. Ølgaard og Esben Tønnesen i en anmeldelse i Politiken torsdag. Her får filmen to hjerter.

- Det krymper sig i mig af ubehag, når jeg ser endnu en udpenslet krimi om mænd, der hader kvinder, skriver avisens anmelder Kim Skotte.

Julie R. Ølgaard spiller selv med i den psykologiske thriller, der har premiere torsdag. Her har hun rollen som kriminalbetjenten Laura, der har specialiseret sig i cyberkriminalitet og vender tilbage fra sygeorlov for at tage del i en efterforskning.

Også i Jyllands-Posten får filmen to stjerner.

- Ølgaard og Tønnesen forsøger forsigtigt at sige noget relevant, men sovser deres pointer ind i en usædvanligt dårlig kriminalintrige, som man skal være ufattelig tyndhudet for at lade sig rive med af, lyder det i Jyllands-Posten, hvor Katrine Sommer Boysen har anmeldt filmen.

Heller ikke Berlingskes anmelder er begejstret.

- Troværdigheden skrider i dansk film om sadistisk kvindemorder, lyder det fra Thomas Brunstrøm.

Han spørger i anmeldelsen sig selv om, hvorvidt verden "virkelig" har brug for endnu en film om en stjernepsykopatisk seriemorder, der dræber kvinder, og tildeler filmen tre stjerner.

Lidt mere positivt stemt er Bo Tao Michaëlis, der har anmeldt "Englemageren" for filmmagasinet Ekko.

I modsætning til avisernes anmeldere kalder han filmens handling "gammel vin på nye flasker".

- Den er både spændende og effektiv, skriver Michaëlis og giver filmen fire stjerner.

- Dansk krimithriller formår fermt at skildre jagten på en sadistisk seriemorder, der slår unge kvinder ihjel, lyder det.

I Alt for damerne fremhæves især kameraarbejdet, som anmelder Stephanie Caruana roser.

- Kameraarbejdet af Sophie Caroline Gohr er stærkt, smukt og dragende, og giver nye facetter på en type fortællinger, som publikum kender, skriver Caruana.

Hun giver filmen fire hjerter.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 07/06/2023 - 11:00

Gravid Jada ramt af komplikationer og aflyser Fredagsrock

Helle Arensbak/Ritzau Scanpix

På lægernes anbefaling aflyser Jada alle sine koncerter i juni. Til Fredagsrock i Tivoli afløser Hugorm den gravide sangerinde.

Den danske popstjerne Jada er i lykkelige omstændigheder og venter sit første barn.

Men for en uge siden blev Jada indlagt grundet komplikationer i graviditeten. Læger og jordemødre har gjort det klart for hende, at hun som følge af komplikationerne ikke skal ud og synge foreløbig.

Derfor må sangerinden aflyse alle koncerter i juni, herunder Fredagsrock i Tivoli, og alle kommende internationale shows.

- Jeg har været rigtig bange og ked af det og er det stadigvæk, men er også enormt lettet over, at tingene er stabile og så utrolig taknemmelig for den fantastiske omsorg og behandling, vi har fået, skriver Jada i en besked.

Takket være det har hun og den lille efterårsbaby, som hun venter, det stadig okay, skriver hun videre.

- Jeg troede, jeg skulle dele nyheden nu for bagefter at stå på scenen hele sommeren og gøre det, jeg elsker, sammen med jer. Jeg kan ikke beskrive, hvor meget jeg havde glædet mig til at skulle rundt til jer alle sammen og synge med mit barn i maven, skriver Jada.

- Lige nu skal jeg passe på mig selv og min familie. Men jeg glæder mig usigeligt til at komme ud og spille for jer igen, lyder det fra hende.

Jada, der står bag hits som "Nudes", "Dangerous" og "Don't Say My Name and Forget It Again", skulle have optrådt på Plænen i Tivoli den 16. juni.

- Det vigtigste er at passe på sig selv og sit barn! Gode tanker herfra til Jada, og så håber vi at få Jada tilbage på Plænen en anden gang, siger Tivolis underholdningsprogramchef, Thor Feilberg, i pressemeddelelsen.

Det er lykkedes forlystelsesparken at finde en afløser for Jada, og som på grund af de pludselige omstændigheder kan optræde med kort varsel.

Trioen Hugorm, der har Simon Kvamm i front, træder ind på scenen på Plænen næste fredag i stedet for.

- Det er altid beklageligt, når nogen må aflyse - og særligt Jada, som i min bog virkelig har et seværdigt liveshow kørende. Men når det nu skal være, træder Hugorm med glæde til for at tjene og servicere de ærværdige Tivoli-gæster, der fortjener kun det bedste, siger Simon Kvamm i pressemeddelelsen.

- Vi glæder os og kommer sprængfyldte med energi og lyst til at lade vores musik flyde ud i alle hjørner af den gamle have.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 07/06/2023 - 13:33

PFS-artikel trukket tilbage

PFS-artikel " Hold øje med boligkøbets røde flag" er trukket tilbage, da den er sendt ud ved en fejl.

Artiklen " Hold øje med boligkøbets røde flag" fra Ritzau Fokus er trukket tilbage, da den først skal udsendes til PFS-kunder mandag, hvor den vil blive udsendt på ny.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 07/06/2023 - 13:17

FAKTA: Bank- og advokatforbehold kan gavne

* Når du underskriver en betinget købsaftale, giver du dig selv en frist til blandt andet at få undersøgt boligens forhold, købsaftalens indhold og din endelige finansiering.

* Gør du købsaftalen betinget af både banken og din advokats godkendelse - et såkaldt bank- og advokatforbehold - har du mulighed for at fortryde en underskrevet købsaftale inden for en tidsfrist.

* Finder advokaten forhold i aftalen, som betyder, at du ikke vil købe alligevel, kan du fortryde handlen inden seks hverdage. Her kan sælger ikke kræve, at du betaler én procent af købesummen, som sælger ellers ville kunne.

Kilde: Nordea.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv