01/05/2023 - 08:00
Kom mentalt videre efter en fyring
I kølvandet på en afskedigelse venter ofte en krisetilstand, hvor du må gennem en række faser, før du er vel ude på den anden side, siger to eksperter.
Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Af: Af Signe Haahr Pedersen, Ritzau Fokus
En fyring vender op og ned på din hverdag, og derfor er det ganske naturligt, at dit sind går i selvsving.
Det siger Eva Hertz, der er psykolog, ph.d. og stifter af "Center for Mental Robusthed".
- Det vil ryste de fleste mennesker at blive afskediget. For nogle vil det være en mindre rystelse. For andre vil det en være en større rystelse, fortæller hun.
Reaktionen på rystelsen kan dog være ganske forskellig fra person til person.
- Det er meget almindeligt, at nogle bliver vrede og smækker med døren, mens andre bliver triste og kede af det og vender det indad.
Uanset hvordan situationen påvirker dig, skal du regne med, at du kommer til at bevæge dig gennem en kriseproces, der rummer flere forskellige faser.
Det forklarer Christina Kanstrup, som er selvstændig erhvervspsykolog og forfatter til bogen "Du er fyret – tillykke!".
- Til at begynde med får du et chok. Derefter kommer der en vrede, som fører til, at du går i gang med at bearbejde dine oplevelser. Til sidst kommer acceptfasen, som gør dig i stand til at se fremad.
Ifølge hende er det godt at give sig hen til den proces. Derfor anbefaler hun, at du tager den helt med ro i tiden lige efter afskedigelsen.
- Prøv at gøre noget godt for dig selv de første par uger. Ro er meget vigtig i disse stresssituationer, siger hun.
Samtidig skal du rækker ud til mennesker, som du stoler på, påpeger Eva Hertz. Andre mennesker er nemlig den bedste modgift mod livets nedture, mener hun.
- Det er vigtigt, at du har et andet sted end dit arbejde, hvor du kan rase ud og sige, hvordan du har det, og få talt om det, der er svært.
Først når chokket og vreden har lagt sig, kan du begynde at dykke ned i, hvorfor det lige var dig, der blev fyret.
- I dag får ingen rigtig en ordentlig forklaring, medmindre der er tale om tilfælde, hvor der er blevet taget af kassen eller givet flere advarsler, siger Christina Kanstrup og uddyber:
- Når begrundelsen for eksempel er organisationsændringer, er der jo som regel en grund til, at en medarbejder bliver valgt frem for en anden.
- Men virksomhederne ønsker ikke altid at oplyse det, da de risikerer at få sager på nakken fra fagforeningerne. Derfor efterlades medarbejderen tit som et stort spørgsmålstegn.
Spørgsmålet kan du måske finde svar på ved at tænke tilbage på, hvad du tidligere har fået at vide i din tid på arbejdspladsen, og ved at analysere dit forhold til din chef og kolleger.
- Det, der viser sig det ene sted, kan gentage sig det næste sted, du arbejder, og det vil du gerne undgå, siger hun.
Måske finder du frem til nogle mønstre hos dig selv, som du ønsker at ændre. Måske finder du ud af, at der var mønstre på arbejdspladsen, som du ikke trivedes under.
- Mange tænker ikke over deres værdisæt, når de søger job. Men hvis virksomheden fungerer på en måde, som du ikke kan stå inde for, kan det gå dig meget på, lyder det fra Christina Kanstrup.
- Derfor kan du benytte afskedigelsen som en mulighed til at overveje, hvem du egentlig gerne vil være.
/ritzau fokus/