Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

18/02/2025 - 10:00

Her er de hyppigste spørgsmål om pension og svarene på dem

Er din pension på rette kurs? Privatøkonom i PFA Camilla Schjølin Poulsen svarer på de typiske spørgsmål om opsparing, investering og udbetaling af pension.

Thomas Trutschel/Ritzau Scanpix

Af: Af Murat Tamer, Ritzau Fokus

Langt de fleste af os har en pensionsopsparing, som vi løbende indbetaler til. Det er de penge, vi en dag skal leve af, når vi trækker os tilbage fra arbejdsmarkedet.

Og når det kommer til pensionsopsparing, er det typisk de samme spørgsmål, der dukker op.

Privatøkonom i pensionsselskabet PFA Camilla Schjølin Poulsen svarer her på de hyppigste spørgsmål om pension.

1) Hvor høje forsikringsdækninger bør jeg have?

- Det afhænger af din økonomiske situation og din familie. Grundlæggende handler det om, hvem man gerne vil sikre, hvis der sker noget uforudset før pensionsalderen, siger hun og uddyber:

- Vi anbefaler typisk en livsforsikring, der har en dækning på tre årslønninger. Men er man primær forsørger med stor gæld, er det måske bedre med fem årslønninger, mens enlige uden børn kan undvære en dækning.

2) Sparer jeg nok op?

- En god rettesnor er at indbetale mellem 13 til 20 procent af sin løn til pension gennem hele arbejdslivet. Jo højere lønnet, du er, desto tættere på de 20 procent bør du være, siger hun.

Hvis du på et tidspunkt bliver bekymret for, om du sparer nok op til pension, er der ifølge Camilla Schjølin Poulsen to ting, du kan justere på: Du kan enten øge indbetalingerne eller ændre på, hvordan pengene bliver investeret.

- Samtidig er det godt at have en fri opsparing, som man forholdsvis nemt kan komme til før pensionsalderen. Den skal helst være på omkring to månedslønninger efter skat, tilføjer hun.

3) Finansmarkederne er urolige. Bør jeg ændre min investeringsprofil?

Din pensionsopsparing bliver investeret, og du kan vælge at have en lav, mellem eller høj risikoprofil. Højere risiko betyder, at en større andel af pengene bliver investeret i aktier, der kan have store udsving.

- Historisk har vi set, at jo højere risikoprofil, man vælger, desto større afkast kan man forvente over tid, siger Camilla Schjølin Poulsen.

- Når der opstår bump på vejen, såsom Donald Trumps nye periode som USA's præsident, begynder vi at modtage bekymrede henvendelser fra pensionskunder, der ønsker at sikre, at deres pensionsopsparing fortsat er godt beskyttet, hvis Trumps politik skaber forstyrrelser på finansmarkederne.

- Men når først du har valgt risiko, anbefaler vi at have is i maven og ikke ændre på noget, selv om der kommer modgang på markederne.

For pension er en langsigtet investering, tilføjer hun:

- Over tid går aktier mere op end ned. Faktisk viser historikken, at amerikanske aktier over lange perioder har givet et gennemsnitligt realafkast på knap syv procent årligt.

4) I hvilken rækkefølge bør jeg bruge af mine penge, når jeg går på pension?

- Hovedreglerne er at starte med at få udbetalt livsvarige pensioner, vælge afdragsfrihed på alle lån og spise lidt af fri formue, såsom kontanter, siger Camilla Schjølin Poulsen og fortsætter:

- En ratepension kan udbetales over en periode på mellem 10 til 30 år. Vælg den periode, der dækker dit årlige pengebehov, mens du samtidig sikrer dig, at du hverken rammer topskat eller mister for meget af folkepensionstillægget. Kapitalpension og aldersopsparing er normalt de sidste penge, man bør bruge.

Hun anbefaler, at du søger rådgivning hos dit pensionsselskab, nogle år før du når pensionsalderen, så der kan lægges en individuel plan.

/ritzau fokus/

København, 24/04/2025 - 08:16

Kong Frederik åbner Danmarksdagen på verdensudstilling

Franck Robichon/Ritzau Scanpix

Kongen bruger sin anden dag i Japan på verdensudstillingen, hvor flere danske ministre er med.

Kong Frederik var torsdag med til den officielle åbning af Danmarksdagen på verdensudstillingen Expo 2025 i Osaka under sit tiltrædelsesbesøg i Japan. Her holdt han åbningstalen.

Kongen fik også en guidet tur rundt i den nordiske pavillon på verdensudstillingen. Her kan man få et indblik i nordiske værdier og løsninger inden for eksempelvis grøn omstilling, innovation og bæredygtighed.

Den første verdensudstilling blev holdt i London i 1851. Siden da er udstillingen rejst fra land til land og blev senest afholdt i Dubai i 2021.

Hver Expo dedikeres til et aktuelt tema, med det formål at finde løsninger på udfordringer som verden står overfor. Expo-udstillingerne varer i flere måneder og tiltrækker millioner af besøgende fra hele verden.

Den danske konge er i Japan til og med fredag.

Onsdag var han i Japans hovedstad, Tokyo, og deltog i en række besøg med fokus på bæredygtig fødevareproduktion, gastronomi, grøn energi og life science.

Han fik blandt andet mulighed for at sætte tænderne i traditionel japansk mad på en ramen-restaurant i storbyen, der bruger dansk svinekød i tilberedningen.

Kong Frederik er under tiltrædelsesbesøget i spidsen for et officielt erhvervsfremstød, der skal fremme dansk økonomisk diplomati og støtte erhvervslivet inden for flere sektorer.

Han er ledsaget af udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M), minister for fødevarer, landbrug og fiskeri Jacob Jensen (V), og erhvervsminister Morten Bødskov (S), der alle deltager i forskellige aktiviteter.

På sin sidste dag i Japan skal kong Frederik fredag deltage i en mindehøjtidelighed i Hiroshima for ofrene for atombomberne, som blev kastet over Japan for 80 år siden. Han skal også besøge et museum, der dokumenterer konsekvenserne af atombomberne.

Kong Frederik slutter turen af med en privat middag med Japans kejser, Naruhito. Det er ikke første gang, at Kong Frederik er i Japan eller mødes med den japanske kejserfamilie.

I 1998 besøgte han kejser Naruhito, der på daværende tidspunkt var kronprins, ligesom kong Frederik selv var det.

Kong Frederiks første officielle udlandsbesøg som kronprins i 1987 var ligeledes til Japan.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 24/04/2025 - 08:00

Benjamin Hav og Uro skal optræde til Grøn

Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Med de to nye navne er seks ud af otte artister offentliggjort til årets Grøn-turné.

To nye navne er føjet til plakaten for Grøn 2025.

For anden gang skal Benjamin Hav & Familien optræde på Grøn, mens sangeren Uro får sin debut.

Det skriver Muskelsvindfonden og Tuborg, der står bag Grøn, i en pressemeddelelse.

Med de to nye navne er programmet næsten fuldendt, og seks ud af otte kunstnere er offentliggjort.

Ud over Benjamin Hav & Familien og Uro skal Medina, Gilli, Pil og Kalaset også optræde til årets Grøn-turné.

Benjamin Hav debuterede som soloartist i starten af 2020 med to album på blot to uger.

I efteråret 2021 stod han for første gang på scenen med hans syv personers liveband, der går under navnet Familien. De står bag sange som "Første Dag" og "Du ligner din mor".

I 2023 spillede Benjamin Hav & Familien også på Grøn.

- Det at spille på Grøn betyder alt for mig, faktisk. Publikum er kæmpe optur, de frivillige er kæmpe optur, de andre bands er kæmpe optur, siger Benjamin Hav.

Bag kunstnernavnet Uro står Jeppe Kronback. Han udgav sin første single "Slåbrok" i 2020, og har siden udgivet sange som "Føles godt" og "Godthåbsvej".

I 2024 havde han flere udsolgte koncerter, og samme år debuterede han på Roskilde Festival. I år får han debut på Grøn.

- At være med på Grøn er noget helt særligt for mig. Det handler ikke kun om musikken, men om at kunne gøre en forskel. At støtte Muskelsvindfonden og være en del af noget, der virkelig betyder noget, siger Uro.

Selv om der fortsat mangler at blive afsløret to artister til årets turné, så er billetterne udsolgt til seks ud af otte koncertdage.

De otte koncertdage strækker sig over en periode fra 17. til 27. juli og foregår i Tårnby, Kolding, Aarhus, Odense, Næstved, Aalborg, Esbjerg og Valby.

I Aalborg og Esbjerg er der stadig ledige billetter.

Grøn er gennem mere end fire årtier arrangeret af Tuborg og Muskelsvindfonden.

Overskuddet fra koncerterne går til Muskelsvindfondens arbejde for et bedre liv med muskelsvind og til forskning i sygdommen.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 24/04/2025 - 08:00

FAKTA: Forsinkelser på populære sommerdestinationer

* Nedenstående afgange er de mest søgte sommerdestinationer på momondos hjemmeside. Tallet angiver, hvor mange procent af afgangene, der er forsinket. En flyvning tæller som forsinket, når afgangen sker 30 minutter eller mere for sent.

* Palma de Mallorca, Spanien: 45 procent.

* Nice Côte d'Azur Lufthavn, Frankrig: 46 procent. 

* Málaga-Costa del Sol Lufthavn, Spanien: 39 procent. 

* Athens International Lufthavn, Grækenland: 46 procent. 

* Humberto Delgado Lufthavn, Lissabon: 45 procent.

* Leonardo da Vinci-Fiumicino Lufthavn, Italien: 57 procent.

* Charles de Gaulle Lufthavn, Frankrig: 44 procent.

* Gatwick Lufthavn, Storbritannien: 57 procent. 

* John F. Kennedy International Lufthavn, USA: 45 procent.

* Istanbul Lufthavn, Tyrkiet: 35 procent.

Kilde: momondo, som har analyseret data fra de 25 mest søgte destinationer i perioden 1. januar til 10. februar 2025 med rejseperiode fra 1. juni til 1. oktober 2025. Flyforsinkelser er baseret på data fra Aviation Edge. En flyvning regnes som forsinket, hvis afgangen er udskudt med 30 minutter eller mere.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 24/04/2025 - 08:00

FAKTA: Forsinkelser i danske lufthavne

* Tallene viser den gennemsnitlige forsinkelse i minutter, og hvor stor en andel af afgangene der er forsinkede i procent.

* Billund Lufthavn: 22 minutter og 23 procent af afgangene.

* Københavns Lufthavn: 22 minutter og 21 procent.

* Aalborg Lufthavn: 13 minutter og 10 procent.

* Aarhus Lufthavn: 10 minutter og 7 procent.

Kilde: momondo.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek