Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 17/07/2025 - 20:14

Regeringspartier vil igen forsøge at forbyde Hizb ut-Tahrir

Rigsadvokaten har flere gange afvist et forbud mod Hizb ut-Tahrir. Regeringspartier vil dog forsøge igen.

Thomas Sjørup/Ritzau Scanpix

Af: /ritzau/

Rigsadvokaten har tre gange - senest i 2015 - afvist, at den islamiske organisation Hizb ut-Tahrir kan forbydes ved lov. Nu vil regeringspartier forsøge igen.

Både Venstre og Moderaterne vil have undersøgt, om et forbud er muligt. Det skriver B.T.

Fungerende politisk ordfører Louise Elholm (V) mener, at organisationen "aktivt forsøger at modarbejde vores demokratiske værdier".

- Den tilgang er vi i Venstre skarpe modstandere af, og vi ser derfor meget gerne, at man hurtigt undersøger, om det vil være juridisk muligt at opløse Hizb ut-Tahrir, siger Louise Elholm til B.T.

Fra Moderaternes fungerende politiske ordfører, Rosa Eriksen, lyder det, at "det tjener intet godt formål at have sådan en organisation i Danmark".

Justitsminister Peter Hummelgaard (S) mener ikke, at Hizb ut-Tahrir hører hjemme i Danmark. Det svarer han i et såkaldt paragraf 20-spørgsmål, hvor folketingsmedlemmer kan få oplyst en ministers holdning til eller opfattelse af et offentligt anliggende.

- Det er derfor også min klare holdning, at der skal arbejdes aktivt for, at foreningen bliver opløst, hvis myndighederne på et tidspunkt måtte vurdere, at der er grundlag for det, lyder det i svaret fra justitsministeren.

Der er kommet fornyet fokus på Hizb ut-Tahrir, efter at B.T. har kunne berette, at medlemmet Sebastian Østerfelt er ansat som stærkstrømsingeniør i Energinet.

Han er også kendt som Aqeel Abu Osama og er gået viralt på sociale medier med en video om, at studenterkørsel er haram, hvilket er et begreb for ting, der er ulovlige inden for islamisk lov.

Det er dog ikke et problem, at han er ansat i Energinet, mener forsyningsminister Lars Aagaard (M).

- Medarbejdere i Energinet og andre steder i staten har samme ret som den øvrige befolkning til, inden for lovens rammer, at have forskellige politiske og religiøse overbevisninger, skrev han i et folketingssvar om sagen i sidste uge.

Hizb ut-Tahrir er ulovlig i flere europæiske lande, men altså ikke i Danmark.

Organisationen kæmper for indførelsen af et islamisk kalifat. Flere medlemmer er dømt i Danmark for billigelse af terror, senest i november 2024.

Ifølge B.T. blev det i både 2004, 2008 og 2015 forsøgt fra politisk side at forbyde organisationen. Alle gange lød det fra Rigsadvokaten, at det ville være i strid med Grundloven.

I 2015 var det statsminister Mette Frederiksen (S), der var justitsminister og fik Hizb ut-Tahrir og vurderingen fra Rigsadvokaten på sit bord.

- Lige så snart Rigsadvokaten måtte vurdere, at der er mulighed for et forbud, ser jeg frem til, at Rigsadvokaten rejser sagen. Man rejser selvfølgelig kun en sag, hvis man forventer, at den kan føre til dom, sagde Mette Frederiksen dengang i et samråd.

/ritzau/

Foxborough, 20/07/2025 - 02:33

Tech-direktør kvitter jobbet efter Coldplay-mediestorm

Sujit Jaiswal/Ritzau Scanpix

Virksomheden Astronomers direktør, Andy Byron, har sagt op, efter at video fra Coldplay-koncert gik viralt.

Direktøren i den amerikanske tech-virksomhed Astronomer, Andy Byron, har opsagt sit job, tre dage efter at han angiveligt tonede frem på en storskærm til en koncert med bandet Coldplay.

Det meddeler virksomheden lørdag i et opslag på X.

- Andy Byron har afleveret en opsigelse, og den er blevet accepteret af bestyrelsen, skriver Astronomer.

Under onsdagens Coldplay-koncert i Foxborough i den amerikanske delstat Massachusetts blev der filmet rundt på publikum, og billederne blev slået op på en storskærm.

Kameraet zoomede ind på en mand og kvinde, som holdt om hinanden på tribunen. Da de opdagede sig selv på storskærmen, dukkede manden sig, mens kvinden hurtigt vendte ryggen til.

Fra scenen kommenterede Coldplay-forsanger Chris Martin parrets reaktion med ordene:

- Enten har de en affære, eller også er de bare meget generte.

Klippet fra Coldplay-koncerten gik efterfølgende viralt på de sociale medier, hvor det er blevet set millioner af gange.

Flere brugere på sociale medier identificerede hurtigt de to personer som Astronomer-direktøren, Andy Byron, og virksomhedens HR-chef, Kristin Cabot. Det har de dog ikke selv bekræftet.

Astronomer meddelte torsdag på X, at virksomhedens bestyrelse havde påbegyndt en intern undersøgelse af sagen.

Samtidig skrev Astronomer, at virksomhedens ledere forventedes at sætte en standard for adfærd og ansvarlighed.

Fredag oplyste Astronomer, at Andy Byron var blevet sendt på orlov, og at virksomhedens medstifter Pete DeJoy, midlertidigt ville varetage jobbet som administrerende direktør.

Astronomer skriver, at sagen har givet den New York-baserede tech-virksomhed ekstra stor opmærksomhed.

- Selv om kendskabet til vores virksomhed måske har ændret sig over natten, så gælder det ikke vores produkter og vores arbejde for vores kunder, skriver Astronomer lørdag på X.

/ritzau/

Læs Mere >>

Foxborough, 20/07/2025 - 02:06

Tech-direktør kvitter jobbet efter Coldplay-mediestorm

Sujit Jaiswal/Ritzau Scanpix

Virksomheden Astronomers direktør, Andy Byron, har sagt op, efter at video fra Coldplay-koncert gik viralt.

Direktøren i den amerikanske tech-virksomhed Astronomer, Andy Byron, har opsagt sit job, tre dage efter at han angiveligt tonede frem på en storskærm til en koncert med bandet Coldplay.

Det meddeler virksomheden lørdag i et opslag på X.

- Andy Byron har afleveret en opsigelse, og den er blevet accepteret af bestyrelsen, skriver Astronomer.

Under onsdagens Coldplay-koncert i Foxborough i den amerikanske delstat Massachusetts blev der filmet rundt på publikum, og billederne blev slået op på en storskærm.

Kameraet zoomede ind på en mand og kvinde på tribunen. Da de opdagede sig selv på storskærmen, dukkede manden sig, mens kvinden hurtigt vendte ryggen til.

Fra scenen kommenterede Coldplay-forsanger Chris Martin parrets reaktion med ordene:

- Enten har de en affære, eller også er de bare meget generte.

Klippet fra Coldplay-koncerten gik efterfølgende viralt på de sociale medier.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 19/07/2025 - 08:00

FAKTA: Det fælles måltid

* Når vi spiser sammen, bruger vi i gennemsnit 30 minutter på at spise måltidet.

* Når vi spiser sammen, lægger vi oftere skærmene fra os.

* Men når vi spiser alene, foregår halvdelen af måltiderne på sofaen.

* Måltidet vurderes mere positivt, når vi spiser sammen. Vi er især mere tilfredse med rammerne, men vi har også en mere positiv vurdering af selve maden og af, hvor sundt måltidet var.

Kilde: Madkulturens undersøgelse Madkultur24.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 19/07/2025 - 08:00

Pep gæstefrokosten op med disse enkle kokkehacks

Frank Cilius/Ritzau Scanpix

Er det overvældende at skulle invitere familien på frokostbesøg? Så får du her et par fif fra Kokkelandsholdet.

Det kan føles uoverskueligt at invitere til det store frokostbord, hvis man ikke er vant til at lave mad til mange mennesker.

Men Kokkelandsholdets tips og tricks kan gøre det mere overkommeligt at peppe frokosten lidt op.

Morten Juul Andersen, der er administrerende direktør for Dansk Gastronomisk Union - herunder Kokkelandsholdet - deler sine enkle tips.

- Man bør lige bruge ti minutter på at overveje, hvad man skal lave, alt efter hvem man får på besøg, så man kan finde på en overraskelse, der river ens mor eller nabo omkuld.

- Det kunne for eksempel være med nye løg eller løvstikke fra haven, lyder det fra Morten Juul Andersen.

Løvstikken kan du for eksempel bruge til at peppe din kartoffelmad op.

- Kom koldt vand i en gryde, så det lige dækker kartoflerne. Tilsæt godt med groft salt til vandet, så det smager af saltvand. Put også en håndfuld løvstikke i, der skal koge med kartoflerne, siger han.

Der findes flere meninger om, hvor længe kartofler skal koges, men ifølge direktøren for Kokkelandsholdet skal du mærke efter med en lille kniv.

Hænger kniven fast, når du stikker den i kartoflen, er den ikke færdigkogt. Går kniven direkte igennem hele kartoflen, er den ødelagt. Kniven skal kunne glide af kartoflen igen.

- Når de er kogte, hælder du vandet fra og lader dem dampe af i ti minutter med låget på. Lad være med at stille kartoflerne i køleskabet bagefter. De må gerne stå ved stuetemperatur, siger han.

Til at toppe kartoffelmaden anbefaler han en hjemmerørt mayonnaise med urter. Som pynt kan man snitte en radise og lægge på eller drysse purløgsblomster over.

- Og for at peppe det ekstra op kan man finde nogle sjove tallerkener frem, siger Morten Juul Andersen.

Et andet tip, han har, er at lægge friske jordbær på toppen af en kold kartoffelsalat for at tilføje syre. Men det er vigtigt, at det er danske jordbær, da de har en særlig sødme og syre, pointerer han.

Til dem, der ikke ligger inde med en foodprocessor, foreslår han, at man kan røre en frikadellefars i hånden.

- Du kan bruge kyllingekød. Tilsæt en æggehvide, og rør det sammen igen. Du kan også tilsætte forskellige krydderurter fra haven som persille, estragon, purløg eller timian.

- De løse frikadeller kan du forme med en ske og stege i smør eller vindruekerneolie, siger han.

Med de forskellige opskrifter håber David Vincent Nielsen, der er forperson hos Folkebevægelsen mod Ensomhed, at folk vil begynde at spise mere sammen.

Blandt de danskere, der bor alene, spiser seks ud af ti frokost alene ifølge undersøgelsen Madkultur24, der er foretaget af organisationen Madkulturen, som hører under Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri.

- Måltidet har en helt unik fællesskabsfunktion. Det samler folk på tværs af kultur og alder. Det er en god måde at få folk ind i et fællesskab på, og et måltid kan blive indgangen til noget blivende, siger David Vincent Nielsen.

Han opfordrer til at samle familien og naboerne til en søndagsfrokost og eventuelt også invitere andre i omgangskredsen.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek