Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

13/06/2019 - 08:00

Sådan forebygger du blister munden

Selv om læger ikke ved, præcis hvorfor vi får blister i munden, er der alligevel flere ting, du kan gøre for at undgå udbrud.

Af: Af Mathias Sinius Mølgaard, Ritzau FOKUS

De fleste har oplevet den sviende fornemmelse i munden fra en blist eller en afte, som fagfolk kalder dem.

Ingen kender nemlig den præcise årsag til, hvorfor blisterne opstår, og derfor findes der heller ingen behandling, der kan kurere dem helt.

Men der er flere ting, du kan gøre for at forebygge, fortæller Anne Marie Lynge Pedersen, der er professor i oral medicin på Københavns Universitet.

- Du kan begrænse eller forebygge udbrud ved at bruge en tandpasta, der ikke indeholder skummemiddel - det kaldes også natriumlaurylsulfat, siger Anne Marie Lynge Pedersen.

Det vil fremgå af varedeklarationen. Her kan du også se, om tandpastaen indeholder enzymer, som også har en forebyggende effekt, fortæller Tandlægeforeningens formand Susanne Kleist.

- Der er også nogle få naturprodukter, som virker. Dem skal du dog tage i tre måneder, før der er en påvist effekt, siger hun.

Også din kost kan have indflydelse på, om du udvikler blister eller ej. En række specifikke fødevarer er kendt for at fremme udviklingen af blister.

Nogle reagerer på mørk chokolade, mens andre reagerer på salte produkter såsom chips. Tomater, særligt de umodne, nødder og syrlige frugter som ananas og kiwi kan også være en synder.

Kommer du ved en fejl til at bide dig i kinden, eller skærer en brødskorpe hul i mundens slimhinde, giver det ligeledes en øget risiko for at udvikle en blist.

Og også det mentale kan spille ind, fortæller Anne Marie Lynge Pedersen.

- Er du inde i en stresset periode af dit liv, kan du også udvikle blister. På den måde kan vi sammenkæde blister med en svækkelse af immunforsvaret, siger hun.

Blister rammer primært børn og unge, og udbruddene klinger typisk af i 25-30-års alderen.

- Du skal være opmærksom, hvis du får meget store blister, hvis du bliver ramt hyppigt, samt hvis du ofte får blister efter 30-års alderen, siger Anne Marie Lynge Pedersen.

- I disse tilfælde bør man undersøges for, om der en almen sygdom til grund for udbruddene, tilføjer hun.

/ritzau fokus/

Nyhedsarkiv