Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

London, 17/07/2025 - 12:49

Storbritannien vil give 16-årige stemmeret til parlamentsvalg

Den britiske regering vil sænke valgretsalderen, så flere kan stemme ved fremtidige parlamentsvalg.

-/Ritzau Scanpix

Af: /ritzau/

Regeringen i Storbritannien har planer om at give 16-årige og 17-årige stemmeret ved alle valg i landet.

Det skriver regeringen i en pressemeddelelse torsdag.

I dag skal man ligesom i Danmark være 18 år for at stemme ved parlamentsvalg i Storbritannien.

Men hvis det står til den britiske Labour-regering, skal de 16- og 17-årige allerede fra næste parlamentsvalg kunne stemme. Valget skal afholdes senest i 2029.

Formålet med at sænke valgretsalderen er at styrke demokratiet, siger vicepremierminister Angela Rayner i en pressemeddelelse.

- I for lang tid har tilliden til vores demokrati lidt skade, og tiltroen til vores institutioner er blevet mindre.

- Vi griber til handling for at nedbryde barriererne for deltagelse. Det vil sikre, at flere mennesker har mulighed for at engagere sig i det britiske demokrati, siger Angela Rayner.

Ved det seneste parlamentsvalg i 2024 fik socialistiske Labour 411 pladser i Underhuset, som har i alt 650 medlemmer. Regeringen har altså et bredt flertal bag sig.

Der er endnu ikke blevet fremlagt et konkret lovforslag. Det står dermed ikke klart, hvornår parlamentet kan begynde at behandle det.

Allerede i dag er det muligt for 16-årige at stemme ved valg til parlamenterne i Skotland og Wales, men altså ikke på nationalt plan.

Udover at sænke valgretsalderen har regeringen også planer om at fjerne andre barrierer. Det skal blandt andet være muligt at bruge et betalingskort til at bevise sin identitet, når man møder op for at stemme.

Valgretsalderen blev sidst sænket i Storbritannien i 1969 fra 21 til 18 år.

I Danmark fik 18-årige lov at stemme i 1978.

Løftet om at lade unge under 18 stemme kom Labour allerede med op til valget i 2024. Valgdeltagelsen - 59,7 procent - var den laveste i over to årtier.

Til sammenligning var stemmeprocenten i Danmark over 84 procent ved det seneste folketingsvalg i 2022.

/ritzau/

København, 20/07/2025 - 08:00

Fakta: Fem hurtige om Jeppe Kronback

* Jeppe Kronback - kendt som kunstneren Uro - er 30 år gammel.

* Han er opvokset på den københavnske vestegn, hvor hans forældre var medlemmer af Pinsekirken.

* Som ung var han medlem af et hårdt fodboldmiljø, men et ophold i Kenya fik ham ud af miljøet, og han besluttede sig for at uddanne sig til pædagog.

* I 2020 blev hans sang "Når jeg blir' til jord" P3's uundgåelige, og gennembruddet kom for alvor tre år senere. I 2024 udkom hans første album, "Allerhelst vil vi elskes".

* Optræder på Grøn 2025 sammen med artister som Medina, Gilli, Suspekt, Benjamin Hav og Alphabeat.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 20/07/2025 - 08:00

Festivalaktuelle Uro har det bedst når han fisker

Helle Arensbak/Ritzau Scanpix

Uro har gæstet flere danske festivaler. Netop nu er han aktuel med Grøn Koncert, hvor han ser frem til at mænge sig med pladsens gæster.

Sommerens festivaler er for alvor skudt i gang, og den danske musiker Jeppe Kronback, der nok kendes bedre under kunstnernavnet Uro, er også i år en del af programmet.

I 2024 spillede han for første gang på Roskilde Festival, og i år rejser han rundt i hele landet med Grøn Koncert, der turnerer fra 17. juli til 27. juli.

Selv er Godthåbsvej-sangeren ikke den store festivalgænger, men han har alligevel besøgt flere af de danske festivaler som både gæst og artist i løbet af årene.

Her fortæller den 30-årige sanger om sine bedste festivalminder:

Hvad er din mest mindeværdige oplevelse som artist på en festival?

- Det må være Roskilde Festival sidste år. Jeg var lige blevet opereret, solen stod højt på himlen, og jeg havde egentlig ikke rigtig fattet, hvor mange mennesker der var, før jeg trådte ud på scenen - alene med min guitar. Det var en solosession uden noget band.

- Da jeg så menneskehavet foran mig, sprang mit hjerte lige et slag over. Det var en vild og overvældende følelse. Adrenalinen, stilheden før det første akkordslag og så bare publikum. Det var intenst. En af de oplevelser, man aldrig glemmer.

Hvad er din mest mindeværdige oplevelse som gæst på en festival?

- Jeg har været på Roskilde flere gange, både som gæst og som en del af holdet. Og så er der Spot Festival i Aarhus - den festival betyder meget for mig. Hele branchen samles der, og dengang jeg var på vej ind i musikverdenen, var det dér, man kunne få en snak med dem, man så op til.

- Hvis jeg skal være ærlig, så bruger jeg helst min fritid i naturen. Jeg kan rigtig godt lide at fiske efter karper og spise en proteinbar i ro og mag. Jeg er en rigtig fisker. Det er en af mine helt store interesser.

Hvad er det mest nyttige, du har haft med på festival?

- Det lyder måske kedeligt, men det mest nyttige har helt klart været et åbent sind og lysten til at gå til koncerter.

- En af de fedeste oplevelser var faktisk forrige år på Roskilde, hvor jeg var afsted som gæst. Jeg var i en camp, hvor jeg stod for en temafest - en "gammel dansk"-fest.

- Vi spillede gammel dansk musik, melodigrandprix-hits, MGP, dansktop - hele pakken. Folk stimlede sammen og sang med på "Turbofluen" og "Dyt i bamsen". Det var helt vildt. Vi spillede "Ud i det blå" 15 gange i træk, og hver gang kom der nye grupper af mennesker og sang med.

- Det var én af de der stunder, hvor man virkelig føler sig som en del af noget større. Én stor, glad, syngende masse.

Hvad glæder du dig allermest til ved at skulle på Grøn i år?

- Som jeg har forstået det, er Grøn en stor karavane med masser af fællesskab. Jeg vil gerne stå i ølboden og tale med de frivillige. Det er det eneste tidspunkt i min karriere, hvor folk kan se mig som både Uro og Jeppe.

- Jeg har hørt, at atmosfæren er som en stor familie, som både artister og festivalgæster er en del af, og at det er meget normalt, at man mingler og ikke bare befinder sig bag hegnet som dyr i zoo. Men at man tværtimod kommer ud og er en del af fællesskabet.

- Jeg glæder mig helt absurd meget til at have samtaler med for eksempel en midaldrende tømrer. Så kan han fortælle mig om, hvor hårdt det er at skulle møde klokken 5.30, og jeg kan fortælle, hvor hårdt det er at stå på en scene. Jeg tror, at det bliver alt andet end ensomt.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 19/07/2025 - 08:00

FAKTA: Det fælles måltid

* Når vi spiser sammen, bruger vi i gennemsnit 30 minutter på at spise måltidet.

* Når vi spiser sammen, lægger vi oftere skærmene fra os.

* Men når vi spiser alene, foregår halvdelen af måltiderne på sofaen.

* Måltidet vurderes mere positivt, når vi spiser sammen. Vi er især mere tilfredse med rammerne, men vi har også en mere positiv vurdering af selve maden og af, hvor sundt måltidet var.

Kilde: Madkulturens undersøgelse Madkultur24.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 19/07/2025 - 08:00

Pep gæstefrokosten op med disse enkle kokkehacks

Frank Cilius/Ritzau Scanpix

Er det overvældende at skulle invitere familien på frokostbesøg? Så får du her et par fif fra Kokkelandsholdet.

Det kan føles uoverskueligt at invitere til det store frokostbord, hvis man ikke er vant til at lave mad til mange mennesker.

Men Kokkelandsholdets tips og tricks kan gøre det mere overkommeligt at peppe frokosten lidt op.

Morten Juul Andersen, der er administrerende direktør for Dansk Gastronomisk Union - herunder Kokkelandsholdet - deler sine enkle tips.

- Man bør lige bruge ti minutter på at overveje, hvad man skal lave, alt efter hvem man får på besøg, så man kan finde på en overraskelse, der river ens mor eller nabo omkuld.

- Det kunne for eksempel være med nye løg eller løvstikke fra haven, lyder det fra Morten Juul Andersen.

Løvstikken kan du for eksempel bruge til at peppe din kartoffelmad op.

- Kom koldt vand i en gryde, så det lige dækker kartoflerne. Tilsæt godt med groft salt til vandet, så det smager af saltvand. Put også en håndfuld løvstikke i, der skal koge med kartoflerne, siger han.

Der findes flere meninger om, hvor længe kartofler skal koges, men ifølge direktøren for Kokkelandsholdet skal du mærke efter med en lille kniv.

Hænger kniven fast, når du stikker den i kartoflen, er den ikke færdigkogt. Går kniven direkte igennem hele kartoflen, er den ødelagt. Kniven skal kunne glide af kartoflen igen.

- Når de er kogte, hælder du vandet fra og lader dem dampe af i ti minutter med låget på. Lad være med at stille kartoflerne i køleskabet bagefter. De må gerne stå ved stuetemperatur, siger han.

Til at toppe kartoffelmaden anbefaler han en hjemmerørt mayonnaise med urter. Som pynt kan man snitte en radise og lægge på eller drysse purløgsblomster over.

- Og for at peppe det ekstra op kan man finde nogle sjove tallerkener frem, siger Morten Juul Andersen.

Et andet tip, han har, er at lægge friske jordbær på toppen af en kold kartoffelsalat for at tilføje syre. Men det er vigtigt, at det er danske jordbær, da de har en særlig sødme og syre, pointerer han.

Til dem, der ikke ligger inde med en foodprocessor, foreslår han, at man kan røre en frikadellefars i hånden.

- Du kan bruge kyllingekød. Tilsæt en æggehvide, og rør det sammen igen. Du kan også tilsætte forskellige krydderurter fra haven som persille, estragon, purløg eller timian.

- De løse frikadeller kan du forme med en ske og stege i smør eller vindruekerneolie, siger han.

Med de forskellige opskrifter håber David Vincent Nielsen, der er forperson hos Folkebevægelsen mod Ensomhed, at folk vil begynde at spise mere sammen.

Blandt de danskere, der bor alene, spiser seks ud af ti frokost alene ifølge undersøgelsen Madkultur24, der er foretaget af organisationen Madkulturen, som hører under Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri.

- Måltidet har en helt unik fællesskabsfunktion. Det samler folk på tværs af kultur og alder. Det er en god måde at få folk ind i et fællesskab på, og et måltid kan blive indgangen til noget blivende, siger David Vincent Nielsen.

Han opfordrer til at samle familien og naboerne til en søndagsfrokost og eventuelt også invitere andre i omgangskredsen.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek