Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 13/12/2022 - 10:55

Virksomhed tilbagekalder 2,5 ton færdigmad

Der er risiko for lektiner i produktet, hvilket kan forårsage blandt andet kvalme, mavesmerter og diarré.

Af: /ritzau/

Virksomheden Jensens Foods tilbagekalder to partier chili con carne-færdigmad, fordi der er risiko for indhold af lektiner i produktet.

Det oplyser selskabet i en pressemeddelelse.

Tilbagekaldelsen omfatter varer solgt i Aldi samt Abc Lavpris i hele landet.

Lektiner i fødevarer kan forårsage kvalme, opkast, mavesmerter og diarré.

- Forbrugerne rådes til, at købte produkter leveres tilbage til butikken, hvor de er købt, eller at kassere dem, skriver Jensens Foods i pressemeddelelsen.

Risikoen for lektiner er opstået, da bønnerne ikke er forkogt tilstrækkeligt i produktet, en pakke på 400 gram.

Lektiner er et naturligt forekommende plantegiftstof, som findes i mange forskellige plantefødevarer.

Jensens Foods er en del af Jensens Group, som også omfatter restaurantkæden Jensens Bøfhus.

Tilbagekaldelsen omfatter et parti på i alt 2003,2 kilo og et andet på i alt 528 kilo.

Fødevarestyrelsen skriver i en pressemeddelelse, at man bør kontakte egen læge, hvis man oplever symptomer i forbindelse med indtag af produktet.

/ritzau/

København, 13/12/2022 - 10:36

Hidtil ukendte Karen Blixen-breve kommer på auktion

Ap/Ritzau Scanpix

Flere hidtil ukendte breve skrevet af og til Karen Blixen sælges torsdag på en auktion.

Interesserede i Karen Blixen og hendes liv skal være på stikkerne i denne uge.

Hvert fald hvis de har lyst til at erhverve sig breve skrevet af og til den berømte forfatter.

Torsdag sælges flere hidtil ukendte breve nemlig på en auktion.

Det skriver auktionshuset Bruun Rasmussen i en pressemeddelelse.

Der er blandt andet tale om et brev, Karen Blixen har skrevet til sin mor, samt breve, som Blixen og briten Denys Finch Hatton sendte til hinanden. Også et brev fra Blixen til litteraten Viggo Kjær Petersen er på auktion.

- Vi bliver altid begejstrede, når vi kan afdække nyt litteraturhistorisk materiale, som er ukendt for omverdenen – særligt når det kommer direkte fra hånden på en af vores mest internationalt anerkendte forfattere, siger Emma Marie Poulsen, administrator hos Bruun Rasmussens bogafdeling, i pressemeddelelsen.

- Brevet til Finch Hatton giver kuldegysninger, fordi det giver et direkte indblik i parrets stormfyldte kærlighedsforhold.

Karen Blixen blev som 28-årig gift med sin svenske halvfætter Bror von Blixen-Finecke, men indgik efterfølgende et nært venskab med den britiske aristokrat, Denys Finch Hatton.

Da ægteskabet til Bror von Blixen-Finecke gik i opløsning i 1925, kom Finch Hatton til at spille hovedrollen i Karen Blixens kærlighedsliv.

- Han (Finch Hatton, red.) er et ualmindeligt elskvaerdigt og begavet menneske, og den Slags Englaendere har et uendeligt behageligt Vaesen (...), lyder det i et brev fra Karen Blixen til sin mor fra 1918.

Brevet til moderen samt et fotografi af de to er vurderet til mellem 8000 og 10.000 kroner.

To breve fra Blixen til Finch Hatton og omvendt samt et fotografi af Karen Blixen er samlet ligeledes vurderet til mellem 8000 og 10.000 kroner.

To breve fra Blixen til Viggo Kjær Petersen er sammen med to fotografier vurderet til mellem 3000 og 5000 kroner.

Man kan byde på brevene på Bruun Rasmussens hjemmeside. Auktionerne slutter torsdag ved 19-tiden.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 13/12/2022 - 10:00

DR-stjerne: Mit ansigt ligner en skurks

Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Niels Martin Eriksen spiller den onde Lars Ravn i årets DR-julekalender. Han kan godt være udfordret af, at seerne tror, at han også er ond i virkeligheden.

Årets DR-julekalender, "Julehjertets hemmelighed", er en fortælling om venskab, jul og kærlighed. Mens hyggen spreder sig, og kalenderlyset brænder, forsøger den onde skærsliber og nomade Lars Ravn at sabotere det hele.

Han bor i en hestevogn, har ingen forpligtelser og snyder folk for at tjene til føden i stedet for at arbejde. Han planlægger endda at stjæle den gode nisse Rumle for at tjene penge på ham.

- En god skurk får helten frem i alle andre, og fordi det er et eventyr, bliver der skruet op for alle ting. Jeg prøver bare at gøre det så godt, jeg kan, siger Niels Martin Eriksen.

Han er manden bag den onde Lars Ravn. Han har spillet skuespil i over 20 år og indtager ofte rollen som skurk, blandt andet i "Tidsrejsen" fra 2014, der også er en julekalender.

- Jeg ved lidt om at spille skurk. Jeg har jo et ansigt, som måske kan ligne en skurks. Jeg kan lægge ansigtet i de rette folder, siger Niels Martin Eriksen.

Han kan bruge sig selv i forsøget på at være en god skurk, selv om han ikke identificerer sig særlig meget med Lars Ravn.

- Det handler om at turde at gå ind i mørket og tænde lyset. Jeg tror, vi alle sammen kender til mørket. Når man skal spille skurk, skal man bare turde at vise det, siger Niels Martin Eriksen.

Julekalenderen finder sted i 1800-tallets Danmark. Da tjenestepigen Karen fylder 13 år, kan hun ikke se sin nisseven, Rumle, længere. Voksne mennesker kan nemlig ikke se nisser. Sammen får de fat i et magisk julehjerte, der gør, at Karen fortsat kan se Rumle.

De får det magiske julehjerte af Lars Ravn, som lader til at have en skjult dagsorden. Han viser sig i løbet af julekalenderen at gemme på en hemmelighed, fra han var ganske lille.

- Lars er jo en stakkel på mange måder. Han mangler noget stabilitet. Det er gået galt, da han var barn, og han er gået ud af en bane, hvor der ikke er nogen vej tilbage. Han er måske et brændt barn, funderer Niels Martin Eriksen.

Den 53-årige skuespiller synes dog, at det kan være svært at spille skurk.

- Jeg synes også, det er lidt udfordrende at skulle portrættere det onde, fordi folk jo måske tænker, at jeg er sådan i virkeligheden, siger han.

Han understreger, at han også kan andet end altid at spille skurk.

- Jeg spiller jo tit de dér grå og ralle eksistenser. Jeg tror, det er det ansigt, jeg har fået på mig. Men jeg synes også, jeg kan så meget andet end det, siger han.

Hans oplevelse med at optage "Julehjertets hemmelighed" har dog været helt fantastisk.

- Det er specielt at spille med i en julekalender, fordi man bliver en del af en familie med både børn og voksne.

- Folk har været virkelig søde, sjove og kærlige. Det har været så dejligt og virkelig været en stor oplevelse, siger han.

"Julehjertets hemmelighed" kan ses på DR 1 og streames på DRTV hele december.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 13/12/2022 - 08:00

FAKTA: Det koster psykolog- og lægehjælp

* Produkter og priser er ikke direkte sammenlignelige, så nedenstående skal kun tjene som eksempler på priser.

* Danica Pension oplyser, at arbejdsgiver skal give 40 kroner om måneden for en sundhedspakke. En pensionskunde kan tilkøbe den samme pakke til 79 kroner om måneden, hvis arbejdsgiveren har fravalgt den.

* PFA oplyser, at onlinehjælp fra psykolog og læge som udgangspunkt er en del af pensionskundens sundhedsforsikring.

* Hos Velliv koster det mellem 30 og 100 kroner at få tilknyttet psykolog- og lægehjælp til sin sundhedsforsikring.

Kilde: pensionsselskaberne.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 13/12/2022 - 08:00

Hurtig læge- eller psykologhjælp? Så tjek lige din pensionsordning

Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix

Forældre får i stigende grad hjælp fra psykologer og læger online til dem selv og deres børn. Den mulighed er en del af flere pensionsordninger.

De fleste danskere har en pensionsordning gennem deres arbejde, som skal sikre en ekstra indtægt ved siden af folkepensionen, når man en dag forlader arbejdsmarkedet.

Men en pensionsordning kan i nogle tilfælde også hjælpe hele husstanden, inden man bliver pensioneret.

Mange pensionsordninger giver nemlig hurtigere adgang til for eksempel en psykolog og læge udenom lange ventetider i det offentlige sundhedssystem.

Og det er flere pensionskunder begyndt at opdage og gøre brug af, lyder det fra de tre største pensionsselskaber her i landet.

Børn vil i de fleste tilfælde også være omfattet af en sundhedsløsning i deres forældres pensionsordninger.

Hos Danica Pension er onlinekonsultationer til børn af pensionskunder mere end fordoblet på et år fra 1200 til 3000.

Camilla Thind Sunesen, der er chef for koncept- og sundhedsudvikling hos Danica Pension, siger, at lange ventetider i det offentlige system kan være en årsag til stigningen.

- Tålmodigheden med ventetid i det offentlige sundhedsvæsen er mindre hos forældre med børn end hos voksne generelt, siger hun og tilføjer:

- Hvis vores børn har ondt i sjælen og behov for at tale med en psykolog, har de færreste forældre tålmodighed til at vente måneder på at få en tid. Det skal være her og nu, og det er helt sikkert en væsentlig årsag til, at vi oplever denne markante stigning i børnekonsultationer.

Danica Pensions løsning giver mulighed for, at man kan komme i kontakt online med en psykolog eller læge, efter at man har bestilt tid. Man kan også få hjælp fra en diætist.

Du vil normalt kunne se på dit pensionsselskabs hjemmeside, når du er logget ind, om din pensionsordning har en sundhedsløsning.

Flere pensionsselskaber tilbyder, at man kan tilkøbe en sundhedsløsning for op til 100 kroner om måneden, hvis den ikke i forvejen er inkluderet.

Det største pensionsselskab i Danmark PFA oplever også, at flere af deres kunder bruger muligheden for at tale med en psykolog eller læge.

- Vi kan se, at forældre i stigende grad vender sig mod os, hvis deres børn har brug for hjælp. Eksempelvis har vi i år henvist tre gange så mange børn og unge til privatpsykiatrien sammenlignet med 2020, siger Rikke Bay Haaber, der er chef for strategisk sundhed hos PFA.

Hun tilføjer, at deres kunders børn også kan bruge en sundhedsløsning i langt de fleste tilfælde, og at PFA de seneste to år har hjulpet over 25.000 børn gennem forældrenes sundhedssikring.

Velliv mærker ligeledes et øget interesse for at søge hjælp fra psykolog og læge gennem pensionsordningen.

- Brugen af vores sundhedsløsninger er i et vist omfang et spejl af, at sundhedssystemet ikke imødekommer danskernes ønsker og behov for støtte og behandling, siger sundhedsdirektør Julie Engelund Sander og tilføjer:

- Og netop nu er psykiatrien det område, hvor vi ser flest udfordringer og størst efterspørgsel. Det gælder for både børn og voksne.

Hvis du er i tvivl om, hvor du har dine pensionsordninger, kan du få et overblik ved at logge ind med dit MitID på hjemmesiden pensionsinfo.dk.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv