Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

Budapest, 20/10/2023 - 10:48

USA kritiserer Ungarns Orban for at mødes med Putin

Ungarns leder kritiseres i hårde vendinger af USA for at møde Putin trods Ruslands krig mod Ukraine.

Sputnik/Reuters

Af: /ritzau/AFP

USA siger i en erklæring fredag, at det er foruroliget over, at Ungarns premierminister, Viktor Orban, opretholder tætte forbindelser til Rusland, efter at den russiske præsident, Vladimir Putin, i februar 2022 indledte en invasionskrig i Ukraine.

Orban mødtes med Putin tirsdag i Beijing tirsdag.

USA's ambassadør i Budapest oplyser, at Nato-ambassadører torsdag mødtes i den ungarske hovedstad for at drøfte bekymringen over Ungarns politiske kurs.

- Det vækker bekymring, at Ungarn har valgt at have en relation til Putin på denne måde, siger USA's ambassadør i Budapest, David Pressman, til den amerikansk finansierede Radio Free Europe.

Ambassadøren udtrykker også bekymring over den måde Orban talte om Putins krig i Ukraine. Han siger, at de beskrivelser, som Orban brugte, må diskuteres.

- Vi er alle foruroligede over, at den ungarske premierminister har mødt Putin, mens Rusland som aggressoren er i krig med Ukraine, understreger den amerikanske ambassadør.

- Vi har alle legitime sikkerhedsinteresser på spil. Vi vil tale om disse med vores allierede, og vi forventer, at Ungarn tager dem alvorligt, tilføjer han.

Pressman har allerede tidligere kritiseret Orban i hårde vendinger for at stå sammen med en mand, som er skyldig i forbrydelser mod menneskeheden.

Den ungarske regering har afvist kritikken.

- USA's ambassadør har ikke kompetencen til at bestemme Ungarns udenrigspolitik. Det er op til den ungarske regering, siger Orbans stabschef, Gergely Gulyas, til den ungarske tv-station ATV.

Orban mødtes med Putin ved et stort forum i Beijing omkring "Belt and Road initiativet" - Kinas store projekt, som skal skabe det 21. århundredes version af den gamle Silkevej - infrastruktur med havne, lufthavne og jernbaner og meget andet fra Kina gennem Asien til Europa, Mellemøsten og Afrika.

/ritzau/AFP
Sydney, 20/10/2023 - 10:10

Fredag oplyses Utzons operahus i Sydney til 50-års fødselsdag

David Gray/Ritzau Scanpix

Denne weekend er det 50 år siden, at dronning Elizabeth indviede Operahuset i den australske storby Sydney.

Fredag bliver der fejret fødselsdag på havnen i Sydney i Australien, når danske Jørn Utzons ikoniske operahus fejrer 50-året for indvielsen.

I den anledning bliver bygningens sejl oplyst med et lasershow efter mørkets frembrud. Den australske kunstner Robin Fox står bag opsætningen, der kan ses fredag, lørdag og søndag aften.

Operahuset bliver ofte badet i lysshow. Det sker mest i forbindelse med store begivenheder i Australien. Det skete eksempelvis under VM-slutrunderne i fodbold for både kvinder og mænd, hvor det verdenskendte vartegn blev oplyst i det australske landsholds gule og grønne farver.

Fødselsdagen finder sted fredag, men Operahuset har i flere måneder markeret 50-året med koncerter, foredrag og andre arrangementer. Blandt andet har Jørn Utzons børn aflagt Sydney et besøg.

Byggeriet af Operahuset startede i slutningen af 1950'erne, men projektet gik adskillige gange over budget og stod først færdig 14 år senere.

Lørdag den 20. oktober 1973 blev Operahuset indviet. Der var fyrværkeri, Beethoven-symfoni, og den britiske dronning Elizabeth II var mødt op for at byde den ikoniske bygning velkommen i verden.

Jørn Utzon sad hjemme i Hellebæk i Nordsjælland. Familien så end ikke med i fjernsynet. Det var over syv år, siden danskeren havde arbejdet på bygningen.

En tvist med den nye regering i delstaten New South Wales, hvor Sydney ligger, havde resulteret i, at finansieringen af Operahuset blev trukket. Jørn Utzon måtte trække stikket og flytte hjem.

Konflikten er i årene efter blevet beskrevet som noget nær en krig mellem ildsjælen Utzon og en række politikere med et horn i siden på den danske arkitekt.

Sådan husker Jørn Utzons datter, Lin Utzon, det dog ikke.

- Han kunne se, at der ikke var noget at gøre. Han kunne være blevet. Han kunne have kæmpet. Han kunne have mistet sit helbred og alt det andet.

- Men der var ikke noget at gøre, siger Lin Utzon.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 20/10/2023 - 10:02

Claus Elming gør comeback i Vild med dans

Nikolai Linares/Ritzau Scanpix

Tidligere vært for "Vild med dans" Claus Elming tager plads ved dommerbordet fredag aften.

"Vild med dans" fortsætter sin gæstedommerkavalkade fredag aften.

Denne gang er der gensyn med den tidligere vært for programmet Claus Elming.

Det oplyser TV 2.

- Jeg glæder mig. Men det er også med en vis form for ærefrygt. Det er ikke bare sådan at sætte sig i stolen, siger han til kanalen.

Claus Elming er dog langtfra fremmed for det berømte spotlys.

Han er nemlig indtil videre den vært, der har været med i flest sæsoner af "Vild med dans". I alt 12 sæsoner blev det til, før han takkede af i 2018.

En tid, som han ifølge TV 2 især forbinder med de gode bekendtskaber, han fik med sig. Her nævner han blandt andre den nu afdøde dommer Britt Bendixen.

- Britt betød utroligt meget for mig, og vi havde et nært og sjovt venskab. Hun gik bort to måneder efter min mor, og de blev begge 81 år. Begge de begravelser var ikke en sørgelig begivenhed, men en fejring af et markant liv, siger Claus Elming til TV 2.

Nostalgien over at genbesøge programmet kommer dog ikke til at påvirke hans dommerevner, forsikrer han.

- Jeg tror, det er lidt ligesom en censor i folkeskolen, der skal se det an og starter ud med sådan en mellemkarakter, og så kan man gå lidt op og ned alt efter, hvad der sker på gulvet, siger Claus Elming til TV 2.

Claus Elming får plads ved dommerbordet fredag aften, fordi "Vild med dans" i år fejrer 20. sæson, og derfor er der som noget særligt en ny gæstedommer med i hvert program.

Også tidligere vært Andrea Elisabeth Rudolph har været gæstedommer. Det samme bliver Christiane Schaumburg-Müller Åxman senere i jubilæumssæsonen.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 20/10/2023 - 08:00

FAKTA: Husk kørselsfradraget

* Kørselsfradraget, også kaldet befordringsfradraget, er det fradrag, som flest er omfattet af. Det kan du gøre brug af, hvis du samlet har over 24 kilometer til og fra arbejde. Det er der over en million danskere, der har, oplyser Skattestyrelsen.

* Det gælder ved alle typer lønnet arbejde, du betaler arbejdsmarkedsbidrag af - herunder også studiejob, lønnet praktik og løntilskud.

* Du får fradrag for de dage, du reelt kører til og fra arbejde. Du må derfor ikke medregne dage, hvor du har arbejdet hjemmefra, været på ferie eller været syg.

* Alle transportmidler giver fradrag for eksempel bil, tog, bus eller cykel.

Kilde: Skat.dk.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 20/10/2023 - 08:00

FAKTA: Sådan fungerer din forskudsopgørelse

* Hvert år i november kan du se din forskudsopgørelse for det kommende år.

* Skattestyrelsen oplyser, at forskudsopgørelsen for 2024 lander medio november 2023.

* Her er det en god idé at tjekke, om tallene stadig passer, så du hver måned får betalt den rigtige skat.

* Du skal være ekstra opmærksom, hvis du har oplevet større ændringer i din økonomi - eksempelvis hvis du har fået et nyt job, går på pension, køber eller sælger fast ejendom eller får væsentligt længere eller kortere afstand til arbejde.

* Justerer du ikke de gamle tal til for det forrige år, så risikerer du at skulle betale restskat, når året er omme.

Kilde: borger.dk.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv