Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

Rolling Fork, 26/03/2023 - 10:57

Tornado vender huse på hovedet i Mississippi - Biden sender hjælp

Mindst 25 er dræbt under tornado i Mississippi i USA. Penge er på vej til blandt andet midlertidige boliger.

Chandan Khanna/Ritzau Scanpix

Af: /ritzau/

USA's præsident, Joe Biden, erklærer føderal nødtilstand i delstaten Mississippi. Det sker, efter at området blev ramt af en tornado sent fredag lokal tid.

Det oplyser Det Hvide Hus i en meddelelse.

Dermed kan føderale midler bruges i redningsarbejdet i de ramte områder. Det drejer sig om amterne Carroll, Humphreys, Monroe og Sharkey.

Pengene skal blandt andet bruges på tilskud til midlertidige boliger, reparationer og billige lån til dækning af uforsikrede ejendomstab, lyder det.

Det voldsomme vejr har efterladt voldsomme ødelæggelser bag sig.

Bygninger er væltede, biler er blevet smadret, og træer er revet op af jorden.

Tornadoen bevægede sig over 60 kilometer gennem delstaten og smadrede adskillige byer på vejen. Det berettet nyhedsbureauet AFP.

Tornadoen har indtil videre kostet mindst 25 personer livet i Mississippi, mens én er død i nabostaten Alabama.

Rolling Fork er et af de steder, der er hårdest ramt. Byen er hjem for omkring 2000 mennesker.

Byens borgmester, Eldrigde Walker, siger til CNN, at "min by er væk".

- Ødelæggelse. Når jeg kigger fra venstre til højre, er det alt, jeg ser.

- Mange familier lider. Vores samfund står i en situation, vi aldrig havde forventet. Ødelagte huse kan vi erstatte, men vi kan ikke erstatte et liv, lyder det.

/ritzau/

København, 26/03/2023 - 01:03

Erik Clausen hædret: Film er en måde at leve på

Emil Helms/Ritzau Scanpix

Den 81-årige instruktør, manuskriptforfatter og skuespiller Erik Clausen blev tildelt dette års Æres-Bodil.

For sit bidrag til den danske filmskat blev Erik Clausen hædret med en Æres-Bodil til årets uddeling, som fandt sted i Folketeatret i København lørdag aften.

Den 81-årige filmskaber modtog statuetten til stående ovationer.

- Det er en måde at leve på at lave film. Der vil jeg også gerne sige tak til alle dem, som har hjulpet mig med at lave de film, lød det blandt andet fra Erik Clausen, da han kvitterede for prisen.

- Jeg vil sige tak, venner, for at jeg har fået lov til og mulighed for sammen med mine legekammerater at lave nogle film, som mange mennesker har identificeret sig med. Det synes jeg selv, er lykkedes.

Bodil-komitéen skrev ellers i sin motivationstale, at de ikke vidste, om Erik Clausen overhovedet ville modtage statuetten.

For er der nogen, der gennem tiden har været modstander af de store institutioner og de nogle gange traditionssleske arrangementer, så er det ham, lød det blandt andet i begrundelsen, som blev læst op af kunstner og skuespiller Leif Sylvester Petersen.

- Det skal dog ikke afholde os fra at hylde en mand, der i den grad har været med til at forme dansk film og dansk kultur gennem et langt og aktivt liv, lød ordene.

Erik Clausen har gjort sig som både instruktør, manuskriptforfatter og skuespiller.

Hans repertoire spænder over "Midt om natten" og "Cirkus Casablanca" til "De frigjorte" og "Villa Paranoia" for at nævne et udpluk.

Hans seneste spillefilm er "Aldrig mere i morgen" fra 2017.

- Nu er jeg efterhånden 81 et halvt år, og jeg regner med at lave to-tre film her de næste år, lød det til stor begejstring fra publikum.

Det er Danske Filmkritikere, som samler dagspressens filmskribenter, der uddeler Bodilprisen.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 26/03/2023 - 00:41

Thomas Helmig hylder Hugo og får roser for rørende koncert

Ólafur Steinar Rye Gestsson/Ritzau Scanpix

Tidligt i koncert talte Thomas Helmig om sorg over tabet af sin søn. Senere blev der skruet op for popfest.

Popmusikeren Thomas Helmig var lørdag aften tilbage på scenen efter sønnen Hugo Helmigs død i november.

Det skete med en rost koncert i Royal Arena i København, hvor Hugo Helmig blev hyldet og mindet. Det skriver flere medier.

- Jeg vil ikke fortælle jer, hvor meget jeg savner Hugo, og hvor stor en sorg det er for mig og min familie. Det kan ikke beskrives. Men Hugo er her indeni. Han er lyslevende inde i mig, sagde Thomas Helmig under koncerten ifølge Ekstra Bladet.

Herefter spillede han nummeret "Dybt inde i mit hjerte" dedikeret til sønnen, der blev 24 år.

Det var allerede tidligt i koncerten, at den danske popmusiker valgte at tale om sønnens dødsfald.

Også et banner dedikeret til sønnen og et cover af Hugo Helmig-sangen "Wild" var en del af den 58-årige popmusikers optræden.

Men der blev også plads til fest og farver.

B.T. giver koncerten fem ud af seks stjerner, og skriver, at "efter den stemningsfulde intro fik den fuld pedal, som man kender en Thomas Helmig-koncert med masser af hits og fællessang og tilmed et festligt indhop fra Medina".

- Det var en hyldest til livet. Det var en fejring af fællesskabet. Og det var dybt professionelt udført, skriver B.T.-anmelder Kristian Dam Nygaard.

Også Jyllands-Posten hæfter sig ved, at Helmig formåede at skabe festlig stemning trods det sørgelige bagtæppe.

Avisen giver fem ud af seks stjerner til koncerten.

- Showbusiness kan være en barsk omgang. Men showet skal fortsætte, befalede Queen engang. Det råd fulgte den aarhusianske popkonge i de royale rammer, skriver Anders Houmøller Thomsen for Jyllands-Posten.

Se og Hør var til stede ved den over to timer lange koncert og beskriver, at der var flere med "våde øjne" blandt publikum.

Koncerten var en af Thomas Helmigs tre store arenakoncerter i marts og april.

31. marts og 1. april spiller Helmig i Aarhus i Ceres Arena.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 26/03/2023 - 10:00

FAKTA: Kast kærlighed på terrassen

* Det kan være ganske tillokkende at tage terrassen i brug, når forårssolen vælter frem.

* Men inden du hiver havemøblerne ud fra vinterhiet, bør du se efter, om terrassen trænger til noget vedligeholdelse.

* Rens fugerne mellem fliserne, fjern mos, fyld op med nyt sand, og fej grundigt.

* Pas dog på med højtryksspuleren. For det er ikke alle belægninger, der kan tåle det. Det gælder for eksempel betonfliser, hvis overflade tager skade af at blive højspulet.

Kilde: Louise Møller, der er havefaglig rådgiver hos Haveselskabet.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 26/03/2023 - 10:00

Haven i april: Smøg ærmerne op og bed om godt vejr

Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Foråret sætter knald på havearbejdet i april, men tag dig i agt for humørsyge vejrguder.

Den ene dag stråler solen fra en skyfri himmel. Den næste vælter det ned med sne. April har det med at løbe om hjørner med den ivrige haveejer.

- Det er en travl måned, men det er også en måned, som rent vejrmæssigt er meget omskiftelig. Nogle år oplever vi en meget kold april, mens den andre år kan være meget varm. Det har indflydelse på, hvor tidligt du kan gøre forskellige ting i haven, siger Louise Møller, der er havefaglig rådgiver i Haveselskabet.

Men hvis vejrguderne er flinke, kan det blive en sand fest, siger Videncentret Bolius’ haveekspert Berit Rørbøl.

- April er jo næsten yndlingsmåneden, når det gælder om at komme i gang i haven. Det bliver varmere i jorden, og når vi kommer over frosten, kan der virkelig komme knald på havearbejdet.

1) Lad det spire i køkkenhaven.

April markerer startskuddet til en ny sæson i køkkenhaven. Her kan du begynde at lægge kartofler og sætte løg. Du kan også så spinat, salat og radiser. Husk dog at holde nøje øje med vejrudsigten.

- Det er en god idé at have en fiberdug klar, som du kan lægge over jorden. De nye små spirer, der titter op, kan nemlig ikke tåle nattefrost, selv om de godt kan klare aprils kølige jordtemperatur, siger Louise Møller.

De grøntsager, som det er for tidligt at plante i køkkenhaven, kan du forkultivere indendørs.

- Det kan være majs, squash og ærter, som du sætter i vindueskarmen eller i drivhuset og planter ud senere på foråret, lyder det fra haverådgiveren.

2) Frem med hakkejernet.

Ukrudtet myldrer frem under forårssolen, og derfor opfordrer begge haveeksperter dig til at gå i krig med det nu.

- Gør det en dag, hvor vejret har været tørt i nogle dage, og jorden derfor er let og løs. Det er bare om at få luget godt igennem, inden det når at få godt fat, så du ikke skal kæmpe med det hele sommeren, siger Berit Rørbøl.

Louise Møller supplerer:

- Du gør dig selv en stor tjeneste ved at lægge en god indsats i den tidlige del af havesæsonen. Hvis du fjerner ukrudtet nu, får det nemlig ikke så godt fat og kan ikke smide mange nye frø.

3) Tag en tornetørn.

En kendt huskeregel blandt havefolk hedder, at du beskærer dine roser på dronningens fødselsdag, som er den 16. april.

- Men tidspunktet har rykket sig, fordi vi nu har et lunere klima. Derfor skal du i stedet gøre det i begyndelsen af april, og nogle gør det allerede i marts, siger Louise Møller.

Har du sommerfuglebuske eller lavendler ude i det grønne, skal de også have en tur.

- Man skal ikke være bange for at beskære hverken sommerfuglebuske, lavendler eller roser hårdt. For der er så meget krudt i de planter, at de nok skal komme igen, siger Berit Rørbøl.

4) Golfgrøn eller mosset?

Din græsplæne vågner op til dåd i april, og det er derfor ofte i denne måned, at du slår den første gang.

- Hvis du ikke allerede har gjort det, er det godt at få fjernet blade og andet fra græsplænen, så den får lys og luft, siger Berit Rørbøl.

Græs begynder typisk at gro, når jordtemperaturen når op på syv grader, og det betyder, at du skal begynde at tage stilling til, hvordan du gerne vil have din plæne til at se ud.

- Ønsker du et golfbaneagtigt udtryk uden ukrudt og mos, skal du begynde at gøde græsplænen og fjerne mos med en vertikalskærer, fortæller Louise Møller.

Er du derimod ovre i den anden grøft, kan du tage den helt med ro.

- Du behøver ikke gøre noget, hvis du har det fint med, at der kommer mælkebøtter og bellis op hist og her. Dem er der også mange insekter, der har glæde af, siger Louise Møller.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv