Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

Bruxelles, 26/11/2018 - 10:59

Tørnæs vil samle EU om at stoppe homoforfølgelse i Tanzania

EU's medlemslande skal i fællesskab forholde sig til negativ udvikling i Tanzania, mener udviklingsminister.

Niels Ahlmann Olesen/Ritzau Scanpix

Af: /ritzau/

Flere års negativ udvikling i Tanzania, der for nylig kulminerede med stærkt homofobiske udtalelser fra guvernøren i landets største by, Dar-es-Salaam, bekymrer udviklingsminister Ulla Tørnæs (V).

Derfor vil hun mandag i Bruxelles på et møde med sine kolleger i EU drøfte den negative udvikling i landet.

- Hvis vi er enige om, hvordan vi skal forholde os til de seneste års pres på civilsamfundet og menneskerettigheder, så tror jeg på, at vi kan hjælpe og styrke menneskerettighederne langt bedre og langt mere, hvis vi gør det i fællesskab, siger Ulla Tørnæs.

I midten af november valgte Tørnæs at tilbageholde 65 millioner kroner af den danske bistand til landet på grund af den seneste udvikling.

Højtstående embedsfolk har bedt befolkningen om at angive bøsser og lesbiske. I Tanzania kan homoseksualitet straffes med op til 30 års fængsel.

Ulla Tørnæs mener, at presset på Tanzania vil være fungere bedre, hvis EU's lande finder fælles fodfæste.

- Det er klart, at når vi går sammen med EU-lande og vores samarbejdspartnere i EU, så er effekten langt større. Derfor vil jeg rigtig gerne drøfte med de andre lande, hvordan de ser på udviklingen, siger udviklingsministeren.

Tørnæs ser frem til at drøfte situationen med sine kolleger. Hun påpeger, at det ikke handler om at stoppe bistanden til landet. Men fra dansk side vil man overveje nærmere, hvem der modtager støtten.

- Fra dansk side kommer vi i højere grad til at samarbejde med civilorganisationer, som netop arbejder med menneskerettigheder i Tanzania, siger Tørnæs.

I dag går omtrent halvdelen af den danske bistand direkte til Tanzanias regering ifølge udviklingsministeren. Men det skal der altså ses på.

Danmark er verdens tiende største donor til Tanzania.

/ritzau/