Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 30/03/2023 - 10:46

Russisk deltagelse får dansk forbund til at aflyse fægtestævne

Danmark risikerer i de kommende år at miste værtskab efter aflysning af internationalt fægtestævne.

Hassan Ammar/Ritzau Scanpix

Af: /ritzau/

Et internationalt fægtestævne i København er blevet aflyst.

Det oplyser Dansk Fægte-Forbund, efter at verdensforbundet FIE har givet russere og belarusere tilladelse til at deltage i turneringer igen.

Beslutningen blev ifølge bestyrelsesformand Jan Sylvest Jensen truffet på et møde onsdag aften.

- Vi nåede frem til, at vi desværre ikke er i stand til at afvikle det. Det kan vi ikke, når reglerne er, som de er nu, hvor russerne og belaruserne får lov til at være en del af det. Det kan vi ikke se os selv i, siger formanden.

FIE besluttede på en ekstraordinær kongres 10. marts at indlemme russere og belarusere igen. De havde været udelukket siden marts sidste år i kølvandet på Ruslands invasion af Ukraine.

Afgørelsen gør det muligt for de to landes fægtere at deltage ved kontinentale mesterskaber, VM og ikke mindst OL-kvalifikationen.

Siden har Den Internationale Olympiske Komité (IOC) fulgt samme linje og anbefalet forbundene at lade russiske og belarusiske atleter konkurrere igen individuelt under en række betingelser.

Også FN's Menneskerettighedsråd har bakket op om, at udøverne ikke bør diskrimineres ud fra nationalitet.

Men det danske fægteforbund har alligevel valgt at sige fra.

- Det er nok ikke nogen hemmelighed, at vi har stemt nej til, at de skulle have lov til at være med. Vi har også det lille problem, at vores fægtere ikke ønsker at være en del af det. For nylig har over 300 fægtere afleveret et nødråb til IOC om, at vi ikke ønsker dem tilbage, siger han.

Forbundet gør det med åbne øjne. For Jan Sylvest Jensen er klar over, at det kan få konsekvenser på en række niveauer.

- For fægterne betyder det, at for at kvalificere sig til OL skal de rejse længere og dermed få større udgifter. For Danmark betyder det, at vi risikerer at miste turneringen fremadrettet. Vi kan måske ikke afvikle et internationalt stævne i Danmark på seniorniveau, siger formanden.

Fægtestævnet Trekanten International 2022 er en såkaldt Satellite World Cup. Der er tale om et internationalt stævne lige under World Cup-niveau.

Spliden i fægteverdenen er stor for tiden. Også et World Cup-stævne i Tyskland er blevet aflyst, og i Polen overvejer man at gøre det samme.

Den russiske oligark Alisher Usmanov har siden 2008 været præsident i FIE, men sidste år suspenderede han sig selv, efter at han havnede på EU's sanktionsliste.

/ritzau/

Roskilde, 30/03/2023 - 09:00

Dansk popgruppe har vind i sejlene: Blæst åbner Roskilde Festival

Bo Amstrup/Ritzau Scanpix

Udover Blæst kan gæster se frem til at opleve Lizzo, Loyle Carner og Busta Rhymes på årets Roskilde Festival.

Der er dømt fest og farver på Roskilde Festival, når den danske popgruppe Blæst åbner Orange Scene til sommer.

Det fremgår af årets endelige program, som festivalen har offentliggjort torsdag.

Blæst blev dannet i 2019 og udgav i september sidste år ep'en "Stiv kuling".

Her finder man landeplagen "Juice" samt hits som "Sover du nu" og "Ego".

Gruppen blæste Roskilde Festivals Rising-scene bagover sidste år, men blev i efteråret ramt af modvind i form af stress og aflyste alt.

Nu er de fire bandmedlemmer klar til at åbne den største scene på Roskilde Festival.

Når valget er faldet på Blæst, skyldes det, at gruppen leverer "charmerende popmelodier og hverdagsnær poesi", lyder der i en pressemeddelelse.

- Opgaven som Orange-åbner har altid været præget af stor bevågenhed. Den vil vi gerne udnytte til at give et boost til et band, der virkelig har fortjent det, og som vi er sikre på kan omsætte denne mulighed til noget helt særligt, udtaler programchef på Roskilde Festival Anders Wahrén.

Blandt de nye navne finder man også Lizzo, Busta Rhymes, den engelske hiphopper Loyle Carner og Atlanta-rapperen Latto.

Den amerikanske sanger og rapper Lizzo er for mange fans blevet et forbillede for kropspositivisme, og hun passer godt til Roskildes program, mener Anders Wahrén.

- Årets program er sat sammen for at vise, at positiv forandring er mulig, hvilket gør Lizzo til det perfekte navn til at lukke sommerens festival på Orange Scene.

- Der løber en rød tråd fra hendes ultimative kærlighedsfest og ned igennem alle afkroge og nuancer i vores samlede program, der er i verdensklasse, og som altid bryder med forventningerne, siger han.

Busta Rhymes er især kendt for sangene "I know what you want", "Break ya neck" og "Don't cha" sammen med Pussycat Dolls.

Også den maliske sangstjerne Rokia Koné er på plakaten.

En stor del af Roskildes musikprogram var allerede kendt.

På plakaten står i forvejen Kendrick Lamar, Queens of the Stone Age, Lil Nas X, Tove Lo, Blur, Christine and the Queens og Rosalía.

Af danske navne kommer blandt andre Benny Jamz, Kesi og Tobias Rahim.

På festivalens kunst- og aktivismeprogram kan man opleve debatter og workshops med blandt andre forfatterne Gry Stokkendahl Dalgas og Glenn Bech samt manden bag Instagram-profilen Herlige Svend, Sebastian Lynggaard.

Også manuskriptforfatter, rapper og vært på podcasten "Generationen" Babak Vakili og satiriker og musiker Lasse Dein lægger vejen forbi.

Roskilde Festival løber af stablen fra 24. juni til og med 1. juli.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 30/03/2023 - 08:16

Aqua og Saveus skal på grøn turné til sommer

Årets første to navne til koncerten Grøn er torsdag annonceret samme dag, som billetsalget er sat i gang.

Grøn, tidligere Grøn Koncert, har afsløret de første to kunstnere, der skal være med til at fejre turnéens 40-års fødselsdag. Det bliver en gammel kending i form af popbandet Aqua og en nyere gæst i form af Saveus.

Det oplyser arrangørerne torsdag.

Aqua var første gang på Grøn Koncert for 25 år siden og er med for femte gang i år. Saveus, der har det borgerlige navn Martin Hedegaard, har også været med én gang før. Det var i 2019.

Siden begyndelsen af 1983 har Grøn Koncert eksisteret, og det har siden vokset sig større og større. I 2017 skar arrangørerne den sidste del af navnet og kalder sig nu bare Grøn.

Sidste år lagde 166.000 gæster vejen forbi endagsfestivalen, og fire ud af de i alt otte koncerter blev udsolgt. Der var tale om et comeback for Grøn, efter at koncerterne i 2020 og 2021 var blevet aflyst på grund af corona.

I år bliver det fra den 20. juli til den 30. juli. Grøn kommer i alt forbi otte byer.

Første stop er i Tårnby på Amager i København den 20. juli. Dernæst kommer Kolding den 21. juli, Aarhus den 22. juli, Aalborg den 23. juli og Esbjerg den 27. juli.

Festivalen tager tilbage mod Sjælland med stop i Odense den 28. juli, Næstved den 29. juli, inden Grøn slutter festen i Valby i København den 30. juli.

Det er ølmærket Tuborg og Muskelsvindfonden, der står bag koncertturnéen. Overskuddet fra koncerterne går til fondens arbejde.

Det er som de seneste år Jakob Haugaard og Muskelsvindfondens formand, Simon Toftgaard Jespersen, der er værter ved koncerterne.

Der plejer at være omkring syv-otte kunstnere til Grøn Koncert. De første to navne er præsenteret samme dag, som billetsalget til årets koncerter er startet.

Sidste år var blandt andet D-A-D, Andreas Odbjerg, Tessa og Christopher på plakaten.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 30/03/2023 - 10:00

FAKTA: Sådan skal græsset klippes året rundt

* Græsset skal klippes første gang i begyndelsen af april, og her skal det klippes på en høj indstilling. I maj skal man klippe det lidt kortere.

* Fra juni til september anbefales det, at klippehøjden er på fire centimeter.

* Fra oktober hæver man igen klippehøjden, og når sæsonen slutter omkring november, skal man klippe i højeste trin.

* Man skal altid undlade at klippe længere ned end den sidste tredjedel af græsset - uanset årstid.

Kilde: Michael Jepsen, stifter af DM Greenkeeping.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 30/03/2023 - 10:00

Er græsset grønnere hos naboen? Sådan får du den perfekte plæne

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

En grøn græsplæne kan virke som et uoverskueligt projekt, der aldrig rigtig lader til at lykkes. Her giver to greenkeepere dig råd til at opnå den grønne plæne.

For mange husejere vil en græsplæne fyldt med visne pletter, der har fået et gult skær, være et velkendt syn.

Nu er foråret så småt ved at gøre sit indtog over landet, hvilket betyder, at det snart er sæson for at hoppe i havetøjet. Her kan det være nærliggende at lægge ud med at få bugt med havens centrum - græsplænen.

To eksperter i græs, der til daglig servicerer golfbaner og private græsplæner, giver gode råd til at komme i mål med en frisk og grøn plæne.

- Her i opstarten af foråret er det rigtig vigtigt, at man giver græsplænen noget gødning, der har en quick release, siger Rolf Kuhre, der er drift- og udviklingschef hos græsplejervirksomheden Nanostone Easy-Green.

- Det vil sige, at gødningen kommer hurtigt i gang med at nære græsplænen, så der kommer noget vækst, og vi får noget farve.

Her stemmer Michael Jepsen, der er stifter af DM Greenkeeping, i. Han forklarer, at man skal købe gødning, der har NPK på mærkatet.

- Har du en sund og flot græsplæne, skal man bruge omkring fire kilo gødning per 100 kvadratmeter. Har du derimod en græsplæne, som er meget medtaget af mos, så er man oppe i fem kilo, siger han.

Inden man spreder gødningen, er det dog vigtigt, at man har det korrekte udstyr. Man er nødt til at investere i en gødningsspreder, da det ellers er umuligt at få et ensartet resultat, forklarer både Michael Jepsen og Rolf Kuhre.

- Når den første omgang gødning er udløbet, skal man give plænen en gødning, der kan tåle varme. Der vil jeg anbefale, at man bruger en semiorganisk eller en fuldorganisk gødning, siger Rolf Kuhre.

Michael Jepsen foreslår ligeså, at man bruger organisk gødning.

- Den er fantastisk god at bruge i maj, juni og juli måned, fordi den styrker græsset, forbedrer livet i jorden. Og så er den langsomtvoksende, hvilket betyder, at man kan følge med i forhold til klipningen, lyder det.

Klipningen kan man dog ikke komme udenom. Den er nemlig essentiel for det endelige resultat.

- 50 procent af resultatet er midlerne, men den sidste halvdel kommer ved at klippe græsplænen. Jo oftere du klipper græsset, jo tættere bliver det. Fire gange om ugen er optimalt, siger han.

Hvis man ikke har tiden til at slå græsset fire gange om ugen, men stadig ønsker den grønne plæne og er villig til at bruge penge på at få den, foreslår Michael Jepsen en ny teknologi, der efterhånden er at finde i flere haver.

- Robotplæneklipperen er virkelig vidunderet til husejeren, der ønsker en flot græsplæne, siger han.

Når vi træder ind i efteråret og græssonen er ved at være forbi, er det også vigtigt, at man giver plænen de bedste forudsætninger over vinteren.

Det gør man ved først at fjerne blade, grene og lignende fra plænen samt at slå græsset på den højeste indstilling.

- Man skal give græsplænen en sidste omgang gødning omkring september eller oktober. Der vil jeg anbefale en organisk gødning, der kan ligge hen over vinteren og sørge for at holde gang i plænen, siger Rolf Kure.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv