Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

Paris, 01/09/2023 - 10:54

Paris forbyder nu udlejning af elløbehjul

Som den første hovedstad i Europa har Paris helt forbudt udlejning af elløbehjul.

Af: /ritzau/AFP

Fredag blev det forbudt at udleje elløbehjul i Paris, og udlejningsselskaberne har nu travlt med at fjerne deres stativer og løbehjul fra gaderne i den franske hovedstad.

De mange elløbehjul er blevet kritiseret for at undergrave sikkerheden i trafikken for både biler og fodgængere, og Paris har som den første hovedstad i Europa nu helt forbudt udleje af dem.

Udlejerne siger, at de har haft omkring 400.000 månedlige brugere, som nu må finde andre måder at bevæge sig rundt i storbyen. I medierne har mange givet udtryk for deres modstand mod afskaffelsen af elløbehjul til udlejning.

- Jeg bruger elløbehjul hver dag. Dermed slipper jeg for at tage bilen, når benzinen er dyr. Men nu bliver det hele meget mere kompliceret, siger Ruben, en frustreret bruger af de nu forbudte elløbehjul, i et interview med radiokanalen Europe 1.

– Så nu må jeg enten gå tilbage til bilen, som ikke er god for miljøet, eller også må jeg købe mit eget elløbehjul, tilføjer han.

I 2020 sagde Montreal nej til både udlejede og private elløbehjul på offentlige veje og cykelstier.

/ritzau/AFP


København, 01/09/2023 - 09:22

The Minds of 99 spiller dobbeltkoncert i Parken

Olafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix

The Minds of 99 spiller to koncerter i Parken i juni næste år. Det har intet dansk band gjort før.

The Minds of 99 skriver dansk koncerthistorie.

Bandet spiller nemlig to koncerter i Parken i København næste sommer som den første danske artist nogensinde.

Det annoncerer koncertarrangøren Live Nation i en pressemeddelelse.

I alt sættes der 70.000 billetter til salg til koncerterne, som finder sted den 21. og 22. juni 2024.

- For os i bandet handler det ikke så meget om at slå rekorder og salgstal. Det handler om at lave to så fede koncerter, som vi kan, siger forsanger Niels Brandt i pressemeddelelsen.

Da The Minds of 99 spillede i Parken i 2021 som den dengang blot anden danske artist, dryssede anmelderne stjerner over koncerten.

Ifølge Niels Brandt var koncerten fuldstændig magisk.

- Vi var helt på røven over, hvor fedt det var at spille derinde. Det var vildere, end vi nogensinde havde kunnet forestille os, siger han i pressemeddelelsen og fortsætter:

- Dengang var der meget snak om, om det overhovedet var et godt og nærværende spillested, om det kunne lyde godt og sådan noget. Det synes jeg, vi fik styr på, og sammen med publikum gik det op i en højere enhed på en helt overdrevet måde.

Den succes håber han og resten af bandet at gentage næste år.

- Vi er bedst, når vi kan mærke, at der er noget på spil, og det er der virkelig her, lyder det fra Niels Brandt.

The Minds of 99 er blevet kaldt den unge generations stemme, og Niels Brandt for en fritænkende fuckfinger.

Bandet albumdebuterede i 2014 med sin selvbetitlede plade, "The Minds of 99". Efterfølgeren, "Liber", udkom året efter. Bandets tredje album, "Solkongen", blev lanceret i 2018. Senest står gruppen bag albummet "Infinity Action" fra 2022.

The Minds of 99 står bag hits som "Hurtige hænder", "Stjerner på himlen" og "Under din sne".

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 01/09/2023 - 08:43

Prins Joachim starter nyt job og er tre-i-en for forsvarsindustrien

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Med militær uddannelse, diplomatisk erfaring og royal baggrund er prins Joachim en perfekt attaché, mener DI.

Når prins Joachim fredag tiltræder sit nye job i Washington som dansk forsvarsindustriattaché i USA, så sker det på et tidspunkt, hvor forsvaret har markant større betydning end i årtier.

Derfor betegner DI Forsvar og sikkerhed, brancheorganisation for den danske forsvarindustri, prinsens tiltrædelse som enormt vigtig.

- I de seneste to årtier skar man ned på Forsvaret, og det danske forsvar købte mest hyldevarer internationalt frem for at engagere sig med danske virksomheder, siger branchedirektør Joachim Finkielman fra DI Forsvar og sikkerhed.

- Men krigen i Ukraine har skabt en helt anden opmærksomhed. Vi oplever en forsvarsindustri, der vokser støt både herhjemme og internationalt i takt med massiv oprustning af det europæiske forsvar.

Prins Joachim er ifølge Finkielman den helt rette til at hjælpe danske virksomheder godt på vej til yderligere eksport ud over de i dag anslåede mere end fire milliarder kroner. Heraf halvdelen alene til USA.

- Ambassaderne spiller en afgørende rolle i forhold til at åbne døre for de danske virksomheder og skabe netværk og rammer for at mødes med udenlandske opkøbere, siger han.

At Joachim tilmed er prins, har kæmpestor betydning, mener branchechefen.

- Det skaber opmærksomhed og tiltrækker de rigtige mennesker.

- Prins Joachim er en tre-i-en-løsning. Han er en ekstremt dygtig diplomat og har oveni stor indsigt i forsvaret via sin uddannelse og militære rang. Samtidig er hans kulturelle baggrund helt afgørende, når man skal skabe netværk og åbne døre.

Han kalder prinsens jobskift fra Paris til Washington for en opgradering, fordi USA globalt er noget helt specielt sikkerheds- og forsvarsmæssigt.

- Amerikanske virksomheder er storleverandører til dansk forsvar: kampfly, helikoptere og våbensystemer. Samtidig er det amerikanske eksportmarked meget vigtigt for de danske virksomheder.

- Det transatlantiske samarbejde er et højt prioriteret område, og jeg er beæret over, at man har fundet mig kvalificeret til opgaven, lød det tidligere på året fra prins Joachim.

Han er flyttet til Washington med prinsesse Marie og parrets to børn fra Paris, hvor han var forsvarsattaché.

Den nye stilling er foreløbig for tre år men med mulighed for forlængelse.

/ritzau/Læs Mere >>

København, 01/09/2023 - 07:10

Kend de tre t'er: Disse symptomer kan afsløre uopdaget diabetes

Asger Ladefoged/Ritzau Scanpix

Type 2-diabetes kan medføre en række følgesygdomme, og du bør vær opmærksom på symptomer som kløe og træthed, råder Diabetesforeningen.

Herhjemme får flere type 2-diabetes, og tusindvis går rundt med sygdommen, uden at de er klar over det.

Har du en mistanke om, at du er en del af statistikken, bør du reagere.

Sådan lyder det fra Diabetesforeningen.

- Vi estimerer på baggrund af befolkningsundersøgelser, at omkring 100.000 danskere går rundt med uopdaget type 2-diabetes.

- Vi finder også nogle, hver gang vores sundhedsbus kører rundt i landet, og interesserede får testet deres langtidsblodsukker, siger Tanja Thybo, der er forskningschef i interesseorganisationen.

Knap 328.000 danskere er blevet diagnosticeret med type 2-diabetes. Det svarer til lige under syv procent af den voksne befolkning ifølge Diabetesforeningen.

Er du i tvivl om, hvorvidt du har sygdommen, bør du ifølge forskningschefen være opmærksom på de tre t'er: træthed, tørst og tissetrang.

- Man kan være uoplagt og have hovedpine, og man kan gå med det i et stykke tid. Man bliver også mere tørstig, og derfor skal man tisse i højere grad. Det er de mest almindelige symptomer, siger Tanja Thybo.

Andre tegn kan være, at du har lettere ved at få infektioner i huden, og at dine sår har vanskeligere ved at hele.

Du kan også have været ude for et uforklarligt vægttab og opleve synsforstyrrelser.

- Man kan også få kløe omkring kønsorganerne, fordi man har mere sukker i urinen. Så der er også større risiko for svampeinfektioner, siger forskningschefen.

Og det er en god idé at være opmærksom, hvis du mistænker at have sygdommen.

- Jo hurtigere du kommer i behandling, jo hurtigere får du det bedre, og du mindsker risikoen for følgesygdomme som hjertekarsygdomme, nyresygdomme og øjensygdomme, siger Tanja Thybo.

Derudover er type 2-diabetes arvelig, risikoen stiger med alderen, og sygdommen kan skyldes overvægt.

- Arvelighed og alder kan man ikke gøre noget ved, men man kan forsøge at forebygge ved hjælp af vægttab, sund kost og motion, siger Tanja Thybo.

Har du en mistanke, skal du gå til lægen, som kan teste dit langtidsblodsukker, der fortæller, hvor dit blodsukker har ligget de seneste tre måneder, forklarer hun.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 01/09/2023 - 07:00

FAKTA: Diabetes i tal

* Lige under 328.000 har fået konstateret type 2-diabetes. Det svarer til knap syv procent af den voksne befolkning. Sidste år fik godt 31.800 konstateret sygdommen.

* Knap 35.000 er blevet diagnosticeret med type 1-diabetes. Sidste år fik lige under 1000 personer konstateret sygdommen.

* Medianalderen for type 2-diabetes er 64 år.

Kilde: Diabetesforeningens portal diabetestal.nu.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv