Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

Jerevan, 30/09/2023 - 10:48

Over 100.000 forlader Nagorno-Karabakh: Snart stopper strømmen

Armenske myndigheder venter snarligt stop for folk, der flygter ud af omstridt region.

Alain Jocard/Ritzau Scanpix

Af: /ritzau/

Over 100.000 mennesker har forladt Nagorno-Karabakh og krydset grænsen til Armenien.

Det skriver det statslige russiske nyhedsbureau RIA lørdag med henvisning til den armenske regering ifølge Reuters.

Med en lynoffensiv i sidste uge overtog Aserbajdsjan kontrollen over den omstridte region Nagorno-Karabakh.

Regionen ligger inden for Aserbajdsjans grænser, men har fungeret som et autonomt område, hvor armenske separatister i årtier har haft kontrollen.

De ikke anerkendte myndigheder i regionen kapitulerede denne uge. De meddelte, at de opløser sig selv fra årsskiftet.

Imens har, hvad der lader til at være langt størstedelen af regionens etnisk armenske befolkning, valgt at flygte på grund af frygt for forfølgelse.

Angiveligt stoler de ikke på Aserbajdsjans forsikringer om, at der ikke er grund til at flygte.

De seneste estimater lød ifølge nyhedsbureauet AFP, at der inden den seneste konflikt befandt sig mellem 100.000 og 120.000 mennesker i regionen.

- En dag mere og strømningen tørrer ud, sagde den armenske minister for regional administration, Gnel Sanosyan, fredag.

FN's flygtningehøjkommissær, Filippo Grandi, bekræftede fredag aften, at over 100.000 var flygtet.

- Mange er sultne, udmattede og har brug for hjælp med det samme, sagde sagde Grandi ifølge Reuters.

- UNHCR (FN's Flygtningeorganisation) og andre humanitære partnere øger deres støtte til armenske myndigheder. Men der er et meget presserende behov for international hjælp.

Konflikten om Nagorno-Karabakh går langt tilbage.

En krig mellem Armenien og Aserbajdsjan - to tidligere sovjetrepublikker - brød ud i 1988, da Nagorno-Karabakhs lokale regering ville tilslutte sig Armenien med udsigten til Sovjetunionens opløsning.

Efter Sovjetunionens opløsning i 1991 eskalerede den væbnede konflikt. Over 30.000 var blevet dræbt, da der blev indgået en våbenhvile i 1994.

De seneste stridigheder i regionen begyndte 27. september 2020 og kostede over 6000 mennesker livet.

/ritzau/

København, 30/09/2023 - 08:00

Dansk stjernedatter: Jeg vendte usikkerheden til selvtillid

Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix

Man kunne måske tro, at Alice Bier Zandén som datter af Susanne Bier og Philip Zandén har fået skuespillet ind med modermælken. Men hun er gået sin egen vej.

Tidligt om morgenen trillede Alice Bier Zandén afsted på vej ud til optagelserne af Bille August og dronning Margrethes filmatisering af Karen Blixens roman "Ehrengard".

Foran hende i bilen sad hendes medspiller - den majestætiske Sidse Babett Knudsen - og Alice Bier Zandén kunne pludselig mærke en snert af usikkerhed og nervøsitet komme snigende og gøre morgengryet til morgengru.

- Jeg kiggede ud på landskabet, der rullede forbi, og tænkte: "Man kan jo kun gøre det, så godt som man kan - og gøre dét i fuld udstrækning. Det må jeg stole på, er godt nok". Og så formåede jeg ligesom at gøre den følelse af usikkerhed til en følelse af selvtillid, fortæller Alice Bier Zandén.

- Alle mennesker er usikre. Men der er ikke så meget andet at gøre end at tænke: "Det må jeg vende til min fordel", fordi den usikkerhed hænger også sammen med ens kvaliteter og talenter.

Den autodidakte skuespiller har haft et par småroller inden "Ehrengard: Forførelsens kunst". Blandt andet i Anders Thomas Jensens "Retfærdighedens ryttere" og i sin mor Susanne Biers filmatisering af John Le Carrés spionroman "Natportieren".

Men det var i en dokumentarfilm, at casteren fik øje for Alice Bier Zandén.

- Jeg blev meget overrasket - og utroligt glad. Jeg havde ikke forventet eller troet, det ville ske, fortæller Alice Bier Zandén.

- Det var sådan en eufori og glæde. Jeg kan huske, at jeg lå søvnløs den nat, ligesom da man var barn og fik sommerfugle i maven, hvis man glædede sig til sin fødselsdag, sådan havde jeg det.

- Jeg vidste, at jeg ville være meget væk, så jeg havde mest betænkeligheder over for min familie. Men heldigvis har jeg en virkelig dejlig kæreste, som støttede mig fuldstændig og tog vores børn og sagde, at jeg bare skulle bruge min energi på filmen.

Man kunne måske antage, at Alice Bier Zandén som datter af den Oscar-vindende danske filminstruktør Susanne Bier og den svenske skuespiller Philip Zandén har fået skuespillet ind med modermælken.

Men hun har fulgt sin helt egen vej inden hovedrollen i "Ehrengard: Forførelsens kunst". For Alice Bier Zandén er selv forført af kunst.

Hun har altid tegnet og malet og udfoldet sig kreativt. Og det førte hende ind på kunsthistoriestudiet på Københavns Universitet og i et job som både underviser og omviser på Statens Museum for Kunst.

Det var på en kunsthøjskole, at dramainteressen opstod for alvor. Hun gik egentlig på malelinjen, men endte med at blive involveret i en teateropsætning.

- Det er, som om der har været en eller anden retning og et eller andet drive inden i mig, der har ført mig - på et mere underbevidst plan - henimod at spille skuespil og lave teater, funderer Alice Bier Zandén.

I dag studerer hun sceneinstruktion på Den Danske Scenekunstskole.

- Jeg er meget sulten på livet, og jeg har lyst til virkelig mange ting, siger Alice Bier Zandén og tilføjer så:

- Jeg synes, der er mange ting, som er sjove, og jeg ser de ting som forbundne.

"Ehrengard: Forførelsens kunst" udspiller sig i riget Babenhausen. Her hyrer rigets storhertuginde den selvbestaltede kærlighedsekspert Cazotte til at hjælpe sin søn med at forføre, så han kan gafle en prinsesse, der kan sikre riget en arving.

Det lykkes - lidt for godt - og en skandale er under opsejling.

Den hemmelighed hyres hofdamen Ehrengard, som Alice Bier Zandén portrætterer, til at slå ring om. En kvinde så standhaftig, at storhertuginden ikke tror, at Cazotte ville kunne forføre hende. Så det vædder de om.

I filmen spiller Alice Bier Zandén op mod store navne som foruden Sidse Babett Knudsen også tæller Mikkel Boe Følsgaard og Jacob Lohmann.

- Jeg tror qua min opvækst, at jeg er ikke så intimideret af mennesker. Om de er berømtheder eller ej. Men jeg nærer meget, meget stor respekt for deres arbejde, og jeg synes, de er vildt dygtige. Så jeg ville gerne gøre mig helt vildt umage, fortæller Alice Bier Zandén.

Hun måtte så at sige finde sin egen indre Ehrengard frem.

- Jeg har mange kvindelige forbilleder. Jeg har både på et helt personligt plan i mit liv kvinderne i min familie - min mormor og min mor, siger Alice Bier Zandén.

- Inden for det her arbejde er det sådan en som Phoebe Waller-Bridge, som har skrevet, produceret og spiller med i "Fleebag", fordi det også er sådan en lignende drøm, jeg har.

"Ehrengard: Forførelsens kunst" kan ses på Netflix.

/ritzau/

Læs Mere >>

Las Vegas, 29/09/2023 - 21:11

60-årig sigtes for 27 år gammelt drab på rapperen Tupac

Frank Wiese/Ritzau Scanpix

Den prisbelønnede rapper Tupac Shakur blev skudt i Las Vegas i september 1996 ved et drive-by-skyderi.

Politiet i den amerikanske by Las Vegas har anholdt og sigtet en mand, der mistænkes for at have myrdet hiphop-stjernen Tupac Shakur i samme by i 1996.

Det oplyser en anklager i Las Vegas, Marc DiGiacomo, skriver AFP.

Ifølge nyhedsbureauet AP blev den 60-årige Duane "Keffe D" Davis anholdt tidligt fredag morgen lokal tid.

Der er rejst en formel sigtelse mod ham ved en såkaldt storjury, der har bedømt sagen.

Det skriver avisen Las Vegas Review-Journal

Tupac blev såret ved et såkaldt drive-by-skyderi 7. september 1996. Han døde på hospitalet seks dage senere. Han blev 25 år.

Tupac Shakur var en flere gange prisbelønnet rapper, aktivist og skuespiller. Han har på verdensplan solgt over 75 millioner album. Han brugte blandt andet kunstnernavnet 2Pac.

Davis har i interviews og i en selvbiografi fortalt, at han befandt sig i den Cadillac, hvor der blev skudt fra under en skudveksling, skriver AP.

Han var dengang et berygtet bandemedlem. Oprindelig kom Davis fra en bande i Los Angeles, der kaldte sig Southside Compton Crips. Det skriver han i sin selvbiografi.

Den aften, hvor Tupac blev skudt, havde han overværet en boksekamp i sværvægt mellem Mike Tyson og Bruce Seldon.

Hvad der skete efterfølgende er blevet dokumenteret udførligt, og der har været sat navne på hans mulige drabsmænd. Efter boksekampen havde Tupac haft et skænderi på et hotel med en nevø til Davis, der også var kendt som et forhærdet bandemedlem, skriver Las Veagas Review-Journal.

To timer senere, da Tupac sad i en bil, kørte en hvid Cadillac op på siden af den. Der lød skud, og rapperen blev ramt fire gange.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 30/09/2023 - 08:00

FAKTA: Vælg spisekastanjer til maden

* De kastanjer, som du finder i den danske natur, vil oftest være hestekastanjer, som er uspiselige. Hestekastanjer bruges typisk til de populære kastanjedyr.

* Hvis du vil bruge kastanjer i din mad, skal du vælge spisekastanjer.

* Spisekastanjer kaldes også ægte kastanjer og er ikke hjemmehørende i den danske natur. Men i efteråret sælger flere butikker og supermarkeder spisekastanjer, som kan være importeret fra for eksempel Frankrig og Italien.

Kilde: spisekastanjer.dk og kok Lasse Zacho Andersen.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 30/09/2023 - 08:00

Efterårets guldklumper: Tilbered kastanjer med svampe eller chokolade

Philippe Desmazes/Ritzau Scanpix

Det er blevet efterår og sæson for kastanjer. En kok deler sine opskrifter, der kan hjælpe dig med at bruge kastanjer til at lave velsmagende mad til familien.

Med efterårets komme skal vi også sige goddag til kastanjen.

Og ifølge Lasse Zacho Andersen, der er kok på Vejrø Resort, er den såkaldte spisekastanje - også kaldet ægte kastanje - en ingrediens, som du sagtens kan inkludere i din madlavning her i efteråret.

- Den kræver lidt forberedelse og arbejde på grund af dens hårde skal, og så har den også en indre hinde, som er bitter. Men når kastanjen er tilberedt, får du et dejligt produkt, der er sødere end andre nødder, siger han.

Her er Lasse Zacho Andersens bud på en udsøgt treretters menu med kastanjer til fire personer.

1) Forret: langtidsstegte pastinakker med ristet kastanje, brunet smør, løvstikke og creme fraiche.

Start med at ridse et lille kryds i otte kastanjer, og kog dem i 10 minutter. Efter at kastanjerne er kogt, puttes de i et viskestykke i 10 minutter, inden de frigøres fra skallen.

Tænd ovnen på 165 grader varmluft, og rist kastanjerne i 15 minutter.

Skræl to pastinakker, og del dem på langs, så du har fire halve. Kom 50 gram smør på en pande, og steg pastinakkerne langsomt på den flade side, så de karamelliserer og bliver bløde.

Mens du venter på kastanjer og pastinakker, kan du gøre creme fraiche-dressingen klar. Bland 50 gram fed creme fraiche med saft og skal fra en halv citron, og smag til med salt og peber.

Brun 50 gram smør ved mellemhøj varme. Kom en håndfuld hakket løvstikke, de ristede kastanjer og 40 gram kapers i den brunede smør, og tilsæt saft og skal fra den anden halve citron.

2) Hovedret: stegt dyrefilet med kastanjepuré, stegte løg og svampesovs.

Begynd med at tænde ovnen på 185 grader varmluft. Rens 800 gram dyrefilet fri for sener, og læg den til side på køkkenbordet i en halv time.

Kog et halvt kilo ordnede kastanjer med 100 milliliter mælk og 50 gram smør. Når de er kogt møre, blendes det hele til en fin puré. Smag til med lidt salt.

Til sovsen skal du skære tre skalotteløg og to fed hvidløg fint og svitse dem på en pande med lidt smør. Tilsæt fire kviste timian, en kvist rosmarin og rødvin. Lad det koge ind til omkring halvdelen.

Tilsæt derefter en halv liter vildt- eller hønsefond og en halv liter piskefløde, og lad det koge ind til en cremet konsistens. Sigt sovsen, og monter 50 gram smør med en stavblender - det vil sige, at smørret piskes jævnt og blankt.

Steg dyrefileten på en pande ved høj varme, til den har en jævn stegeskorpe. Den skal steges færdig i den opvarmede ovn i 12 minutter. Kernetemperaturen skal være 52 grader. Og husk, at dyrefileten skal hvile i mindst 6 minutter, når den kommer ud af ovnen.

Halver fire almindelige løg, og steg dem på samme pande som dyrefileten. Når løgene har en fin stegeskorpe, skal du tilsætte to spiseskeer honning, en spiseske dijonsennep og lidt vand, så det glaserer løgene.

3) Dessert: kastanjemousse med kaffe og bagt hvid chokolade.

Kom 200 gram mascarpone og en kvart liter fløde i en skål, og pisk det til let skum. Hak 100 gram ristede kastanjer fint med en blender, og vend sammen med cremen.

Smelt 50 gram sukker over mellem varme i en gryde, og tilsæt herefter et shot varm espresso. Lad det koge sammen til en karamel.

Hak 200 gram hvid chokolade med en kniv, og bag det i ovnen ved 165 grader varmluft i 12 minutter.

I fire portionsglas skal du først fordele kastanjemousse, derefter kaffekaramellen og afslutningsvis chokolade.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv