Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 08/05/2019 - 10:46

OVERBLIK: Det skete på valgkampens første dag

Efter måneders gætterier, om hvornår folketingsvalget vil blive afholdt, er der endelig udskrevet valg.

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Af: /ritzau/

13 partier stiller op til Folketinget. Heraf har tre partier aldrig tidligere været en del af det parlamentariske arbejde på Christiansborg.

Tirsdag fik partierne og deres kandidater vished om, præcis hvor lang tid de har endnu til at forsøge at kapre vælgere, da statsministeren langt om længe satte en dato på det forestående folketingsvalg.

Læs her om valgkampens første dag:

* Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) udskriver valg.

Lars Løkke Rasmussen bad tirsdag om ordet i Folketingssalen. Her meddelte han kl. 13.15, at der skal afholdes valg til Folketinget på grundlovsdag den 5. juni.

Dermed er en usædvanligt lang valgkamp skudt i gang: fire uger og en dag.

13 partier er opstillingsberettigede. Heraf er fire partier ikke i Folketinget: Nye Borgerlige, Kristendemokraterne, Klaus Riskær Pedersen og Stram Kurs.

* Mette Frederiksen er syg og må melde afbud til tv-debatter.

Da valget blev udskrevet, var S-formand Mette Frederiksen indlagt med et maveonde på Herlev Sygehus. Hun havde været syg i flere dage.

Derfor måtte partiets politiske ordfører, Nicolai Wammen, vikariere for hende i valgkampens første partilederdebatter på DR1 og TV2.

* Thyra Frank genopstiller ikke.

Ældreminister Thyra Frank (LA) valgte på valgkampens første dag at meddele, at hun ikke genopstiller til valget. Thyra Frank var medlem af Folketinget fra 2011 til 2015.

* Rød blok lægger ud med en markant føring.

Ved valgkampens begyndelse stod blå blok til at få 44,5 procent af stemmerne, mens oppositionen lå til 54,2 ifølge Ritzau Index, som er et vægtet gennemsnit af meningsmålinger.

Det er omregnet til mandater 78 til blå blok og 97 til oppositionen.

* Kristendemokraternes formand melder sig syg mellem to tv-debatter.

Formand for Kristendemokraterne Stig Grenov deltog i valgkampens første partilederdebat på DR1 tirsdag aften.

Herefter skulle partilederne videre til debat på TV2, men Stig Grenov måtte melde sig syg inden den næste tv-runde. Derfor måtte partiets næstformand, Isabella Arendt Laursen, vikariere for ham.

/ritzau/