Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

Malatya, 27/02/2023 - 10:50

Nyt jordskælv rammer nær katastroferamt område i Tyrkiet

Et jordskælv med en styrke på 5,2 har ramt det østlige Tyrkiet. Der er ikke umiddelbart meldinger om skader.

Pavel Nemecek/Ritzau Scanpix

Af: /ritzau/Reuters

Det østlige Tyrkiet er mandag blevet ramt af endnu et større jordskælv.

Det sker, tre uger efter at området den 6. februar blev ramt af de mest dødelige skælv i landets historie. Mindst 50.000 personer i Tyrkiet og Syrien har mistet livet som følge af skælvene i begyndelsen af måneden.

Mandagens skælv er målt til en beregnet styrke på 5,2. Det oplyser Det Europæiske Seismologiske Center for Middelhavet (EMSC).

Skælvet har ramt i ti kilometers dybde.

Der er mandag formiddag ikke meldinger om ødelæggelser eller kvæstede.

Mandagens skælv har ramt godt 150 kilometer nordøst for det område, hvor et skælv med en beregnet styrke på 7,8 ramte 6. februar.

Det voldsomme skælv blev fulgt op af en lang række efterskælv - herunder ét, der var næsten lige så kraftigt som det første jordskælv.

Jordskælv med en styrke på cirka 5 forårsager normalt ikke voldsom skade.

Den Amerikanske Geologiske Undersøgelse, der monitorerer jordskælv over hele verden, betegner generelt jordskælv med en styrke på omkring 6 som et moderat jordskælv, der typisk kan forårsage materiel skade.

Jordskælv med en styrke på omkring 7 betragtes som store jordskælv, der både kan koste menneskeliv og forårsage store ødelæggelser.

Alle jordskælv med en styrke på over 8 betragtes som svært ødelæggende med både voldsom materiel skade og mange ofre.

Der er kun registreret fem jordskælv med en styrke på 9 eller mere i historien. Det kraftigste var på 9,5 i Chile i 1960.

/ritzau/Reuters

Los Angeles, 27/02/2023 - 05:15

Dimensionshoppende eventyr vinder eftertragtet skuespillerpris

Mario Anzuoni/Reuters

Vinderne ved Screen Actors Guild Awards spås ofte gode chancer, når der skal uddeles oscarstatuetter.

Science fiction-actionfilmen "Everything Everywhere All at Once" er løbet med den største pris ved Screen Actors Giuld Awards (SAG) søndag i Los Angeles.

Filmen vandt for bedste rollebesætning i en film.

Awardshowet er skuespillernes egen fagforenings årlige prisuddeling, og det plejer at give en god indikation af, hvem der er favoritter til at løbe med de eftertragtede oscarstatuetter.

Filmen handler om en kinesisk-amerikansk vaskeriejer, der har svært ved at betale skat, og som pludselig kan springe fra det ene alternative univers til det andet.

Filmen indkasserede også tre andre priser ved SAG-uddelingen søndag.

Michelle Yeoh vandt prisen for bedste kvindelige hovedrolle, mens Ke Huy Quan og Jamie Lee Curtis fik priser for deres biroller i filmen.

SAG-vinderne bliver fulgt tæt, fordi størstedelen af medlemmerne af det akademi, der uddeler oscarstatuetter, er skuespillere.

Michelle Yeoh modtog tårevædet sin pris.

- Den her er ikke kun til mig. Den er til alle små piger, der ser ud som mig, sagde hun.

- Tak for at give mig en plads ved bordet.

Ke Huy Quan, der er en tidligere børnestjerne, der i årevis havde lagt skuespillet på hylden, vandt prisen for bedste mandlige birolle.

Den vietnamesisk-amerikanske skuespiller havde også svært ved at holde tårerne tilbage.

- Da jeg stoppede med at spille skuespil, var det, fordi der var så få muligheder, sagde han.

- Landskabet ser så anderledes ud nu, end det gjorde før. Tak til alle i dette rum, der har været en del af denne forandring.

Jamie Lee Curtis fik prisen for bedste kvindelige birolle for sin præstation i filmen.

- Jeg er 64 år gammel, og det her er bare fantastisk, sagde hun.

/ritzau/Reuters

Læs Mere >>

Riyadh, 27/02/2023 - 02:10

Tommy Fury slår YouTubes problembarn i proboksekamp

Ahmed Yosri/Reuters

Jake "Problembarnet" Paul taber til Tommy Fury og tager dermed sit første nederlag i prokarrieren.

Jake Paul, en kontroversiel youtuber med flere end 20 millioner abonnenter, har for første gang tabt en boksekamp i sin professionelle karriere, efter at han blev besejret af Tommy Fury i Saudi-Arabien.

Tommy Fury vandt på en split decision over otte omgange, efter at Jake Pauls manglende tekniske færdigheder i ringen blev udstillet.

Det er Jake Pauls første nederlag i sin professionelle karriere. Det er samtidig hans første kamp mod en modstander, som primært gør sig som bokser.

YouTube-stjernen, som har givet sig selv kælenavnet "Problembarnet", har tidligere blandt andet slået den tidligere UFC-mester Anderson Silva og MMA-stjernen Ben Askren.

Tommy Fury har tidligere bokset i otte professionelle opgør, hvor han har vundet samtlige af dem. Han tog i 2019 en pause, hvor han deltog i realityprogrammet "Love Island".

Jake Paul siger efter kampen, at "han vender tilbage", og at han fortjener revanche.

- Al respekt til Tommy. Han vandt. Døm mig ikke på mine sejre, døm mig på mine nederlag, siger en anderledes ydmyg Jake Paul efter boksekampen.

Paul blev for alvor genstand for internettets opmærksomhed, da han og hans kompagnoners adresse i Los Angeles blev offentlig kendt, og adskillige fans begyndte at dukke op på deres vej til stor utilfredshed for deres naboer.

Især et nyhedsindslag, hvor Jake Paul kravlede op på det pågældende medies bil og gjorde grin med journalistens fodtøj, bidrog til youtuberens status som notorisk internetskurk.

Siden har han næsten konstant været omgærdet af kontroverser. I 2019 promoverede han sammen med en youtubekollega hjemmesiden Mystery Brand, hvor brugere kunne vinde præmier i et lotterispil på nettet. Flere brugere hævder, at de aldrig har modtaget deres præmier.

I 2022 blev han sagsøgt for at promovere kryptovalutaen SafeMoon, hvis ejerselskab er blevet anklaget for svindel.

Nederlaget til Tommy Fury er det første i Jake Pauls syv professionelle boksekampe.

/ritzau/Reuters

Læs Mere >>

København, 27/02/2023 - 09:00

FAKTA: Kom krisen i forkøbet

* Rust dig selv mod livskriser ved at prioritere og holde fast i dine nære relationer, så du har mennesker omkring dig, du kan tale med, og som kan støtte dig gennem livets overgange.

* Sæt det lange lys på, og forestil dig, hvor du er om ti år. Perspektivet kan være en hjælp i forhold til at forholde dig til, at du bliver ældre, og at livet kommer til at ændre sig.

* Hvis du har mulighed for det, så prøv at planlægge de store linjer for de næste ti år. På den måde forbereder du dig mentalt på, at du bevæger dig ind i en ny fase af tilværelsen.

Kilde: Svend Aage Madsen, psykolog og formand for selskabet Forum for Mænds Sundhed.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 27/02/2023 - 09:00

Opdag din eller din partners midtvejskrise

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Tilværelsen ligner ikke den, du drømte om, og vreden ulmer i dit indre. To psykologer hjælper dig til at få øje på midtvejskrisens tegn.

Panik, skilsmisse og motorcykel. Du kender klichéerne, men hvordan ved du, om du eller din partner er blevet ramt af en midtvejskrise?

Ifølge psykolog Christoffer Kølgaard, der driver klinikken "Den Krøllede Hjerne", opstår tilstanden oftest i årene mellem 40 og 50.

- For de flestes vedkommende vil der være en kognitiv dissonans. Det vil sige, at forskellen mellem det liv, du gerne vil have, og det liv, du lever, føles for stor, forklarer han.

Følelsen af meningsløshed har det også med at fylde, påpeger Svend Aage Madsen, der er psykolog og formand for selskabet Forum for Mænds Sundhed.

- For nogle kommer det til udtryk ved, at de ikke føler, at der sker nogen udvikling i livet. For andre handler det om, at de ikke længere føler, at de har en rolle at udfylde, der er interessant og givende, siger han.

Der kan dog i høj grad være kønsforskelle på, hvordan den eksistentielle uro viser sig, understreger Christoffer Kølgaard.

- Kvinder reagerer typisk mere udadtil ved at give udtryk for deres frustrationer og ved at tale meget om, hvordan de har det.

Modsat har mænd tendens til at isolere sig og trække sig fra fællesskabet.

- Her er der tale om symptomer, som kan minde meget om dem, man får, når man lider af en depression, forklarer han.

Vrede kan være et andet ydre tegn på, at krisen har fået tag i mænd, lyder det fra Svend Aage Madsen.

- De kommer ligesom i konflikt hele tiden. Der er konflikt omkring dem og med dem, siger han.

Begge psykologer gør klart, at der er flere grader af midtvejskrisen, og derfor er det både individuelt, hvor hårdt du føler dig ramt, og hvor mange kræfter du skal bruge på at håndtere den.

Men overordnet set råder Christoffer Kølgaard dig til at sætte dig ned og finde ud af, hvad du savner i dit liv. For det kan være, du er kommet for langt væk fra det, der egentlig betyder noget for dig.

- Bliv opmærksom på, hvad dine værdier er, og forsøg at skabe en rød tråd i dit liv, som er i overensstemmelse med de værdier, siger han.

Samtidig råder han dig til at arbejde på at acceptere alt det, du ikke kan gøre noget ved. Du kan ikke ændre på, hvilken uddannelse du tog som ung, eller at du har fået tre børn. Men det er ikke ensbetydende med, at tilværelsen er låst helt fast.

- Ret i stedet din opmærksomhed på det, du kan ændre. Der er ikke nogen, der siger, at det er for sent at blive iværksætter eller for sent at gå i gang med at dyrke motion.

Samme toner kommer fra Svend Aage Madsen.

- Der ligger en frigørelse i at indse, at der er nogle ting, der ikke bliver anderledes. Der kommer ikke en revolution og laver om på det hele. Fortiden kan du ikke ændre på, men du kan tolke den på nye måder, siger han.

Han appellerer også til, at du øver dig i at være generøs over for ungdommen i stedet for at blive misundelig på den.

- Det handler om at være i stand til at synes godt om, hvad andre opnår, uden at gøre sig selv til midtpunkt for det. Og at du er i stand til at give noget uden at stå på din egen ret hele tiden.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv