Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

Oslo, 17/08/2023 - 10:56

Norges centralbank hæver renten til højeste niveau i 15 år

Endnu en renteforhøjelser viser, at Norges centralbank kæmper hårdt for at få styr på inflation, siger økonom.

Af: /ritzau/

Den norske centralbank, Norges Bank, hæver den styrende rente med 0,25 procentpoint til 4 procent.

Det oplyser banken torsdag ifølge NTB.

Det er det højeste renteniveau i Norge siden december 2008, hvor finanskrisen endnu ikke havde ramt den norske økonomi.

Renteforhøjelsen betyder, at den ledende rente i Norge er steget fra 0 i slutningen af 2021 til nu 4 procent.

Tore Stramer, cheføkonom i Dansk Erhverv, påpeger, at det er 12 renteforhøjelse siden oktober 2021.

- Den lange række af renteforhøjelser viser, at Norges Bank i øjeblikket kæmper en hård kamp for at få inflationen under kontrol.

- Selv om inflationen er aftaget igennem 2023, så lå den på 5,4 procent i juli. Det vidner om, at inflationspresset i den norske økonomi fortsat er faretruende højt, bemærker han i en skriftlig kommentar.

Der er formentlig brug for en endnu højere rente for at få bugt med inflationen, vurderer den norske centralbank.

- Det videre forløb for renten vil afhænge af den økonomiske udvikling. Går det, som vi tror, sætter vi styringsrenten yderligere op i september, siger centralbankchef Ida Wolden Bache ifølge NTB.

Inflationen er et udtryk for udviklingen i priserne over tid. Når inflationen stiger, får forbrugerne mindre for de samme penge, men man vil gerne have en lille, stabil inflation i økonomien, fordi det holder gang i forbruget.

At hæve renten er et greb for at sænke inflationen, fordi det sænker forbruget.

/ritzau/

USA, 16/08/2023 - 16:50

Angelina Jolie hyrer datteren som sin assistent

Valerie Macon/Ritzau Scanpix

15-årige Vivienne Jolie-Pitt, der er barn af superstjernerne Angelina Jolie og Brad Pitt, skal assistere sin mor, der skal producere en Broadway-musical.

Det bliver i familien.

Når skuespillerinden Angelina Jolie skal producere musicalen "The Outsiders", som skal opføres på Broadways ikoniske skrå brædder, får hun sin 15-årige datter, Vivienne Jolie-Pitt, som sin højre hånd.

Angelina Jolie har nemlig hyret Vivienne som assistent.

Det oplyser Angelina Jolie i en pressemeddelelse, som det amerikanske medie E! News online bringer.

- Viv minder mig om min mor. Hun er ikke fokuseret på at være centrum for opmærksomhed, men på at være en støtte for andre, siger Angelina Jolie i pressemeddelelsen og fortsætter:

- Hun er meget betænksom og seriøs omkring teater og arbejder hårdt for bedst at forstå, hvordan man kan bidrage.

Angelina Jolie er datter af skuespillerinden Marcheline Bertrand, der døde i 2007, og af Hollywood-veteranen Jon Voight.

Hun er gået i sine forældres fodspor, ligesom at Vivienne er ved at gøre det samme.

Vivienne Jolie-Pitt spillede over for sin verdensberømte mor i Disneys "Maleficent" tilbage i 2014. Nu træder hun ind i produktionsdelen, når Angelina Jolie skal producere "The Outsiders".

Musicalen er baseret på roman af samme navn, som blev forfattet af Susan Eloise Hinton og udkom i 1967. I 1983 blev romanen filmatiseret af Francis Ford Coppola med blandt andre Tom Cruise, Diane Lane og Patrick Swayze på rollelisten.

Angelina Jolie har fået datteren Vivienne med superstjernen Brad Pitt.

Parret spillede over for hinanden i actionfilmen "Mr. & Mrs. Smith", som havde premiere i 2005.

I 2006 bekræftede superstjernerne, at de dannede par og i øvrigt ventede første barn.

Sammen har Angelina Jolie og Brad Pitt foruden Vivienne sønnen Knox, der er Viviennes tvillingbror, 22-årige Maddox, 19-årige Pax, 18-årige Zahara og Shiloh på 17 år.

Angelina Jolie og Brad Pitt, der blev døbt "Brangelina" i pressen, gik fra hinanden i 2016 under stor palaver, og bruddet er stadig betændt.

Angelina Jolie søgte om skilsmisse af hensyn til familiens velbefindende og har beskyldt Brad Pitt for flere tilfælde af vold og ydmygelse af deres børn.

Politiet har undersøgt sagen, og Brad Pitt er ikke blevet sigtet eller tiltalt i sagen.

Det tidligere ægtepar har også været i konflikt om forældremyndighed og om salget af deres fælles vingård i Frankrig.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 16/08/2023 - 13:26

Madonna er rask og spiller koncerter til efteråret

Evan Agostini/Ritzau Scanpix

Madonna har tidligere udskudt sine nordamerikanske koncerter på grund af alvorlig sygdom. Nu er datoerne klar.

De fleste af Madonnas koncerter i Nordamerika har nu fået nye datoer, efter at den 64-årige sangerinde i slutningen af juni blev indlagt på intensivafdelingen på grund af en bakteriel infektion. Det skriver Live Nation i en pressemeddelelse.

Den nordamerikanske del af turneen "The Celebration Tour" starter umiddelbart efter de oprindeligt annoncerede datoer i Storbritannien og Europa.

Madonna skyder den nordamerikanskle del af turneen i gang 13. december i Brooklyn, New York.

Billetter til de originale datoer vil gælde til de nye datoer, bortset fra de koncerter, der foregår i Los Angeles og koncerten i Madison Square Garden, New York. Disse billetter refunderes, og der vil være mulighed for at købe billetter til nye datoer.

En håndfuld koncerter er aflyst. Det gælder 27. juli 2023 i Tulsa, Oklahoma, 22. december 2023 i Nashville, Tennessee, 15. januar 2024 i San Francisco, Californien, 18. januar 2024 i Las Vegas, Nevada og 20. januar 2024 i Phoenix, Arizona. Billetprisen vil blive refunderet.

Koncerterne i Royal Arena i København finder fortsat sted 25. og 26. oktober 2023.

Turnéen er tænkt som en hyldest til Madonnas musik de seneste 40 år.

Madonna, der er født Madonna Louise Ciccone, er ifølge den amerikanske pladebranche den bedst sælgende kvindelige sangerinde i historien.

Hun har solgt over 300 millioner album verden over, siden hun udgav debutalbummet "Madonna" i 1983.

Blandt Madonnas megahits er sange som "Like a Prayer", "Like a Virgin" og "Hung Up".

Sidst Madonna gav koncert i Danmark, var i 2015. Dengang gæstede hun Boxen i Herning.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 17/08/2023 - 08:00

FAKTA: Brugte varer til hjemmet

* Hvis du ønsker at købe brugte varer - for eksempel til den nye bolig - så skal du huske, at der kan være forskel på at købe af en virksomhed og privatperson.

* Hvis du køber de brugte varer af en virksomhed - eksempelvis i en fysisk butik - gælder de forbrugerbeskyttende regler i købeloven. Det betyder blandt andet, at du har to års reklamationsret og ret til at få fikset eller leveret en ny, hvis den har fejl, der er dækket af købeloven.

* Men handler du med en privatperson, kan der gælde andre regler. Særligt ved køb af dyre varer bør du få den oprindelige kvittering med i købet. Og så skal du så vidt muligt møde sælgeren ansigt til ansigt og passe på med at betale forud.

Kilde: Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 17/08/2023 - 08:00

Ny bolig til studiestart? Det skal du huske ved flytningen

Mathias Svold/Ritzau Scanpix

Denne tid står i flytningens tegn for mange unge, der skal til at studere efter sommeren. Her får du en guide til, hvad du skal tjekke.

Om lidt begynder tusindvis af unge på en videregående uddannelse landet over, og det betyder, at mange skal flyve fra reden og have nyt tag over hovedet.

Og der er flere ting, man bør få styr på, når man flytter hjemmefra for første gang. Det siger Susanne Aamann, der er forbrugerjuridisk chef i Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen.

1) Registrer flytningen.

Du har pligt til at meddele de offentlige myndigheder, at du flytter. Glemmer du det, kan du blive pålagt en bøde, forklarer Susanne Aamann.

Flytningen skal meldes til folkeregisterkontoret i den kommune, du flytter til, senest fem dage efter flytningen.

2) Hvad skal du forsikre?

Hvis du ønsker at forsikre dit indbo, kan det være givet godt ud at sammenligne forsikringsselskabernes priser på indboforsikringer. For ofte vil der være ret stor prisforskel, og mange selskaber tilbyder rabat til studerende, siger Susanne Aamann.

Hun råder også til, at du tjekker op på, hvad du bør få forsikret.

- Måske har man ikke behov for at få så meget indbo forsikret, hvis man er studerende og bor i et kollegieværelse med en masse gamle møbler. Så kan man måske nøjes med en ganske billig indboforsikring, som er rar at have, hvis uheldet er ude.

- Har man en lidt dyr cykel, skal man måske overveje at tilkøbe en lidt dyrere cykelforsikring, siger hun.

Derudover bør du kigge på, hvad forsikringen rent faktisk tilbyder, og om den for eksempel også indeholder en rejseforsikring, så du undgår at skulle tilkøbe en sådan forsikring, når du skal ud at rejse.

Det samme gælder for elektronik som en computer eller mobiltelefon, som tit vil være billigere at forsikre gennem indboforsikringen i stedet for at gøre det i butikken.

3) Hvad tilbyder abonnementerne?

Det kan også være, at du i forbindelse med flytningen skal ud at have nye abonnementer - for eksempel til fitness eller mobilen.

Her skal du tjekke vilkårene - for eksempel om du frit kan opsige det, eller om der er binding. For ved eksempelvis mobilabonnementer er man oftest bundet i seks måneder.

- Hvis man har fået et billigt abonnement og vil udnytte det, så skal man huske at opsige det efter fem måneder med en måneds varsel, hvis man vil skifte, siger Susanne Aamann.

Flytter du sammen med andre, kan I også undersøge, om I kan deles om abonnementerne. Det kan også være, at du flytter ind i en boligforening, som tilbyder noget, der kan dække dine behov.

4) Tjek acontoberegningen.

I din nye bolig skal du formentlig betale aconto, når det kommer til el, da forsyningsselskaberne ofte bruger acontoregninger, forklarer Susanne Aamann.

Beregningerne kan dog være sat efter den tidligere ejers forbrug, selv om dit måske er lavere.

- Der vil gå noget tid, før den nye acontoberegning indfinder sig, siger Susanne Aamann.

Derfor kan du kontakte selskabet for at ændre dit forventede forbrug.

Selskabet er dog ikke forpligtet til at ændre beregningen, men det skal kunne dokumentere, at den er berettiget.

Der er dog også elselskaber, hvor du i stedet betaler for dit faktiske månedlige forbrug.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv