Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

Gaza, 29/10/2023 - 10:59

Hjælpeorganisation: Israel vil have evakueret hospital straks

Ifølge Palæstinensisk Røde Halvmåne har der søndag morgen været angreb 50 meter fra et af Gazas hospitaler.

Stringer/Reuters

Af: /ritzau/

Ifølge Palæstinensisk Røde Halvmåne har israelske myndigheder advaret om, at al-Quds hospitalet i Gazastriben omgående skal evakueres.

Det skriver hjælpeorganisationen i et opslag på Facebook.

Ifølge Røde Halvmåne har der søndag morgen været angreb 50 meter fra hospitalet.

En talsmand for Israels militær afviste at kommentere meldingen under en pressebriefing søndag. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Siden den igangværende krig mellem Israel og Hamas brød ud 7. oktober, har Israel flere gange bedt om, at al-Quds hospitalet evakueres.

Palæstinensiske Røde Halvmåne har tidligere sagt, at det ikke er muligt at flytte de syge og sårede.

Hospitalet ligger i området Tel al-Hawa omkring ti kilometer fra Gazastribens nordlige grænse.

Israel har dagligt foretaget massive luftangreb mod Gazastriben, siden Hamas dræbte over 1400 israelere i et angreb 7. oktober.

Alene lørdag og natten til søndag har israelske fly bombet over 450 mål i Gazastriben.

Ifølge palæstinensiske sundhedsmyndigheder har de israelske luftangreb kostet over 8000 mennesker livet, hvoraf omkring halvdelen er børn, skriver nyhedsbureauet AFP.

/ritzau/

København, 29/10/2023 - 08:00

TV 2-stjerne i benhård træning: Fik jernsmag i munden

49-årige Jacob Lohmann har været i skarp træning og på skrap diæt over otte måneder for at blive klar til sin hovedrolle i TV 2-serien "Oxen".

Der ligger otte måneders intensiv træning forud for Jacob Lohmanns præstation i TV 2's nye krimiserie "Oxen", hvor han har hovedrollen som den tidligere jægersoldat Niels Oxen.

Den store fysiske forberedelse var nødvendig for troværdigt at kunne spille krigsveteran med imponerende kampevner og et indre kaos, mener skuespilleren.

- Da jeg læste manuskriptet, vidste jeg, at jeg virkelig skulle i gang med at træne. Jeg bliver 50 år næste gang, så der skal noget til at trække den gamle mølle i gang igen, lyder det fra Jacob Lohmann.

- Hvordan skulle jeg kunne spille rollen med lidt mave og slappe arme og troværdigt være truende og intimiderende? Det ville have været virkelig utilfredsstillende at indspille serien med bevidstheden om, at der var visse vinkler, der helst ikke skulle filmes, siger Jacob Lohmann, der betegner rollen som Niels Oxen som en drømmerolle.

Derfor var han på intet tidspunkt i tvivl om, at han var parat til at gøre indsatsen, der skulle til for at stå skarpt.

- Det var hårdt, og jeg var presset. Men det var også godt at være presset. Så forstod jeg meget bedre, hvad det vil sige som soldat at være helt derude, hvor man smager jern i sin mund, og alt gør ondt. Det er et vildt mentalt sted at være.

Ud over den benhårde træning har Jacob Lohmann også forberedt sig ved at nærstudere den tidligere jægersoldat Thomas Rathsack, som mange kender som barsk indpisker i TV 2's-realityprograms "Korpset".

Han har også dykket ned i, hvad en militærbaggrund gør ved det mentale, og hvad det vil sige at have posttraumatisk stressforstyrrelse, PTSD.

- Det har været virkelig interessant at spille kampscenerne uden skyggen af angst, men tværtimod med stor ro, mens usikkerheden har ligget i de scener, hvor Oxen for eksempel er sammen med sin søn, fortæller Jacob Lohmann.

Undervejs mærkede den 49-årige skuespiller, der selv er far til en dreng på fire år og en pige på to, hvordan den intensive forberedelse til rollen smittede af på det personlige plan.

- Min kone var ved at slå mig ihjel en gang imellem, griner han:

- Selvfølgelig påvirkede det hele familien, at jeg i så lang tid måtte skære livet ned til de allermest basale behov. Jeg fik en anden ro, men alting blev også meget hårdt skåret op: "Dagen skal indeholde et fysisk element, kosten skal være sådan, og jeg skal være sammen med de og de mennesker". Det er måske ikke specielt inspirerende for ens familie, siger han og understreger, at forberedelserne trods alt ikke fyldte alting:

- Jeg kunne godt sige til mine trænere, at nu fik vi altså gæster, og der ville komme vin og god mad på bordet, og det var selvfølgelig helt okay. Når man er i virkelig god form, kommer man hurtigere op på hesten igen.

I dag ser han tilbage på arbejdet med rollen som Oxen med stor taknemmelighed.

- Ja, jeg har brugt meget af mit liv i den periode på at træne og forberede mig, men jeg har virkelig også fået meget liv foræret, siger Jacob Lohmann og fortsætter:

- Jeg er blevet klar over, hvor privilegeret et liv jeg har, og jeg har mærket glæden ved at være i god form. Jeg er fløjet ud af sengen, jeg har følt mig helt frisk i hovedet og haft en energi og en styrke, der har gjort mig i stand til at gøre det, jeg gerne vil, meget længere og nemmere.

Jacob Lohmann har holdt fast i de gode træningsvaner efter optagelsernes afslutning.

- Det giver et fysisk og mentalt overskud, og det prøver jeg at holde fast i. Det er noget løsere nu - men hvis vi skal lave en sæson to, gør jeg gerne det hele igen.

Tv-serien "Oxen" er baseret på Jens Henrik Jensens bogserie og har premiere på TV 2 Play søndag den 22. oktober og på TV 2 søndag den 29. oktober.

Ud over Jacob Lohmann er også Ellen Hillingsø, Birgitte Hjort Sørensen og Josephine Park i de bærende roller.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Los Angeles, 29/10/2023 - 07:49

Matthew Perry fra Venner er død i en alder af 54 år

Carlo Allegri/Reuters

Matthew Perry blev kendt som Chandler Bing i den ikoniske tv-serie "Venner", der løb fra 1994 til 2004.

Skuespilleren Matthew Perry, bedst kendt som Chandler Bing fra tv-serien "Venner", er død i en alder af 54 år.

Det bekræfter politileder Scot Williams fra politiet i Los Angeles ifølge avisen The New York Times.

Underholdningsmediet TMZ var først til at berette om historien på baggrund af samtaler med anonyme kilder i politiet. Mediet Los Angeles Times skrev også om dødsfaldet på baggrund af oplysninger fra unavngivne kilder i politiet.

Kilder i politiet har ifølge TMZ oplyst, at skuespilleren blev fundet i et hjem i Los Angeles efter en anmeldelse om hjertestop.

Los Angeles Times skriver, at myndighederne rykkede ud til Perrys hjem omkring klokken 16 lokal tid lørdag.

Her blev han ifølge Los Angeles Times og TMZ fundet bevidstløs i et boblebad.

Kilderne har ikke oplyst en dødsårsag til Los Angeles Times. Men en kilde oplyser, at der ikke er tegn på, at der skulle være blevet begået en forbrydelse.

På Facebook skriver den officielle "Venner"-side, som seriens produktionsselskab, Warner Bros, står bag, at man er knust over Perrys død.

- Han var en sand gave til os alle. Vores tanker går til hans familie, elskede og alle hans fans, lyder det.

Siden har over 19 millioner følgere.

Amerikansk-canadiske Perry blev født i Plymoth i den amerikanske delstat Massachusetts i 1969.

Ifølge filmdatabasen IMDB har Perry senest optrådt som skuespiller i tv-serier som "The Kennedys After Camelot" og "The Good Fight" tilbage i 2017.

Tv-serien "Venner" er blevet et popkulturelt fænomen, som mange associerer med de glade halvfemsere.

Serien løb første gang over skærmen i 1994 og fortsatte i ti år, inden sidste episode blev udgivet i 2004.

Perry var på rollelisten i samtlige 234 episoder sammen med resten af slænget i vennegruppen, der også talte skuespillerne Jennifer Aniston, Courteney Cox, Lisa Kudrow, Matt LeBlanc og David Schwimmer.

I "Venner" var Perry som Chandler Bing tv-seriens sarkastiske karakter, der altid var parat med et humoristisk indspark.

I virkelighedens verden har Perry talt åbent om, at han har været afhængig af alkohol og stoffer.

Han har før udtalt, at han på grund af sit misbrug ikke kan huske at have deltaget i optagelserne af "Venner" i en treårig periode mellem sæson tre og sæson seks.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 28/10/2023 - 08:00

FAKTA: Hvad skal du kigge efter

Her er kokkeunderviserens og kogebogsforfatterens gode råd, hvis de skulle købe en airfryer:

* Vær opmærksom på watt: 1700 watt og opefter er en udmærket grundregel.

* Køb ikke for billigt: Pris og kvalitet går som oftest hånd i hånd. Det glæder også airfryere.

* Find dit behov: Hvor mange personer er I, hvor meget mad du skal lave, og hvor meget plads har du i dit køkken. Airfryere kommer i mange størrelser.

* Tænk over, hvor meget den fylder: Hvis ikke den står på køkkenbordet, så er det ikke sikkert, at du får den brugt.

Kilder: Britt Andersen og Thomas Rønsch Toftdahl.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 28/10/2023 - 08:00

Hop med på airfryer-bølgen og lav nem og hurtig mad

Airfryere er populære som aldrig før. Men hvad er det, de kan og ikke kan? Her får du en kyndig opsummering af de eftertragtede køkkengadgets' muligheder.

Med en airfryer kan du lave mad stik imod Brødrene Prices anbefaling.

Uden rigeligt smør tilbereder den maden ved at lade varm luft cirkulere rundt.

En airfryer sammenlignes ofte med en frituregryde. Men i stedet for olie er det altså luft, der varmer maden op og skaber en sprød overflade.

Airfryeren er blevet enormt populær de senere år. Både på Pricerunner og Google Trends kan man se, at søgningerne er eksploderet. Og sidste år var airfryer det mest søgte tilbud blandt danskerne under Black Week.

Men hvad er det, den populære gadget kan? Og hvor kommer den til kort? Kogebogsforfatteren og kokkeunderviseren tager dig i hånden gennem det fagre nye airfryerland.

- Jeg kan ikke huske, hvornår jeg sidst har brugt min stegepande i de seks år, jeg har haft airfryer, fortæller Britt Andersen.

Hun er forfatter til flere bøger om mad med airfryer, hvor "Airfryer grundbogen" er den seneste i rækken. Hun driver desuden en madblog og en facebookside, der har over 200.000 følgere.

Ifølge hende er det kun fantasien, der sætter grænser. Airfryeren bruger Britt Andersen til både at stege, bage og opvarme mad. Det kan være alt fra lune boller til en flæskesteg.

Kokkeunderviser hos Hotel- og Restaurantskolen Thomas Rønsch Toftdahl kan også få øje på airfryerens potentiale.

- Den er jo smart, når man ikke skal lave så store portioner. Også miljømæssigt er det bedre i forhold til at varme en kæmpestor ovn op, siger han.

Britt Andersen er enig.

- Airfryeren er både hurtigere og billigere i strøm. Man behøver faktisk slet ikke at varme den op. Og derfor plejer jeg at sige, at den er cirka 20 procent hurtigere i tid, fortæller hun.

Kokkeunderviseren ser også airfryeren som et rigtig godt alternativ til mikroovnen, når du skal opvarme maden fra dagen før.

- I mikroovnen bliver maden let slasket og kedelig, men i airfryeren får du en genopfriskning af stegefladen, fordi det er luft og ikke mikrobølger, man arbejder med. Den varme luft bruner og karamelliserer nemlig overfladen, siger han.

Når du så har lavet maden, er der jo altid den trælse rengøring. Den er dejlig nem og bekvem med en airfryer, lyder det fra Britt Andersen.

- De fleste udtagelige dele tåler faktisk at komme i opvaskeren, siger hun.

Ifølge Thomas Rønsch Toftdahl er airfryeren nemmere at rengøre end ovnen, fordi airfryerens bund har en teflonbelægning, som man kender fra stegepander.

- Vi kender alle sammen det med, at man har en ovn, der er fyldt med fedt alle steder, og så steger den ikke ens. Det kræver nogle krasse kemikalier at få den gjort ren.

Men inden du sælger alt i gamle køkkengrej, vil du måske også vide, hvad airfryeren ikke kan?

Både kokkeunderviseren og kogebogsforfatteren peger på størrelsen som airfryerens absolutte akilleshæl.

- Når man skal bage 30 boller, har man stadig brug for sin ovn, siger Britt Andersen.

Thomas Rønsch Toftdahl stemmer i.

- Den har heller ikke samme konveks, der giver ensartethed, som et stort ovnrum. Og jo mere ensartet stegning, der er på eksempelvis en steg, desto bedre er den. Der er airfryerens rum begrænset, siger han.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv