Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

Hash og hashmisbrug - hvad er fakta?

Dette indhold er sponsoreret

Hash og hashmisbrug - hvad er fakta?

Der florerer mange myter om hash og hashmisbrug, hvorfor det kan være svært at finde rundt i, hvad der er egentlig fakta, og hvad der ikke er. Det kan derfor også være ekstra svært at finde den relevante information, hvis man selv ryger hash og måske kan være på vej ud i et misbrug. Denne artikel vil forsøge at skabe et hurtigt overblik over den mest relevante viden, der findes om hash og hashmisbrug.

Hvad er et hashmisbrug?

Hash er et rusmiddel, der står som det næstmest anvendte i hele verden, hvoraf alkohol er nummer et. Der findes derfor mange i Danmark, der enten indtager eller har prøvet at indtage rusmidlet. Hash er, som alle andre rusmidler, afhængighedsskabende og vanedannende, hvorfor indtag af hash kan medføre et misbrug. Jo tidligere man starter med at ryge, jo større er sandsynligheden også for, at man bliver afhængig. Hash er, som udgangspunkt, ikke mere skadeligt end alkohol, men den vigtigste forskel på alkohol og hash er, at alkohol allerede er ude af kroppen efter 24-36 timer, mens hash kan forblive i kroppen i op til 6-10 uger. Dette kan derfor også betyde, at der er større risiko for at udvikle et hashmisbrug, da hashen kan ophobe sig i kroppen, hvis man ikke venter 6-10 uger før man ryger igen. Samtidig er hash også mere psykisk afhængighedsskabende end fysisk, hvorfor de psykiske symptomer kan gøre det sværere at stoppe et misbrug af hash. Grundet hashens sløvende effekt kan hashrygning også være forbundet med dumhed. Dette kan skyldes, at dem omkring den hashrygende kan opleve, at personen husker dårligere og bliver sværere at samtale og diskutere med, hvorfor indtag af hash også kan have sociale konsekvenser. En bivirkning ved indtag af hash er også, at man bliver ligeglad med sig selv og sine omgivelser, hvortil man som hashryger kan føle sig misforstået af omverdenen. Indtag af hash kan, i samme forbindelse, føre til depression, ængstelighed og i værste tilfælde til psykose.

Hashpsykose

Psykose er, i sin definition, når virkelighed og fantasi smelter sammen. En hashpsykose er derfor også en psykotisk tilstand, som kan opstå grundet indtaget af rusmidlet. Dette er en tilstand, der kan være kortvarig, men denne kan også trække ud i flere dage eller uger. Symptomer på en hashpsykose kan være paranoia, hvor man hører stemmer og føler sig overvåget. Rusmidler forstærker følelser og sindstilstande, hvorfor indtag af hash især er en dårlig idé, hvis man befinder sig i en dårlig periode i sit liv. Det er dog alle, der kan blive ramt af en hashpsykose - uanset om man kun ryger engang imellem, eller om man gør det ofte. Så det er vigtigt at vide, inden man begynder at ryge hash, at man er i risiko for at få en psykose. Derudover, hvis man allerede er indtager af hash, kan det være en god idé at søge information om rusmidlet - og hvis man er bange for, at man har et misbrug, så kan man altid søge hjælp.