Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

Dette indhold er sponsoreret

Gode råd til dig, der skal have anlagt en stomi

Gode råd til dig, der skal have anlagt en stomi

Hvis du står overfor en snarlig stomioperation, er det helt naturligt, hvis du har mange spørgsmål og bekymringer. For der er ingen tvivl om, at det er en stor omvæltning at få anlagt en stomi.

Faktum er dog, at en stomi i de fleste tilfælde forbedrer livskvaliteten. En stomi kan nemlig give dig en smertefri hverdag tilbage, hvor du ikke længere altid skal bekymre dig om, hvor det nærmeste toilet er. Tanken om en stomioperation kan dog stadig virke skræmmende. Heldigvis er der flere ting, du selv kan gøre for at forberede dig bedst muligt på operationen.

Sådan forbereder du dig på din stomioperation

Hvis du er nervøs ved tanken om at skulle have anlagt en stomi, er det vigtigt at få talt det hele godt igennem med din sygeplejerske eller læge. Hvis du sørger for at få berørt alle dine spørgsmål, er det nemmere at fjerne din usikkerhed og tvivl. Jo mere information du har, jo mere forberedt vil du også føle dig.

Det kan dog være svært at huske alle sine spørgsmål, når man sidder i situationen. Ofte dukker spørgsmålene også op løbende. Derfor kan det være en god idé at notere alle de spørgsmål eller bekymringer, du kan komme i tanke om. På den måde har du en huskeliste at støtte dig til under lægesamtalerne.

Typiske spørgsmål, der fylder meget hos personer, der skal have anlagt en stomi er bl.a.:

• Hvordan ser en stomi ud? Og hvordan føles den?

• Skal jeg have stomien resten af livet, eller er det kun midlertidigt?

• Hvad kan jeg spise efter operationen?

• Vil jeg opleve smerter fra stomien?

• Kan man se eller lugte, at jeg har stomi?

• Kan jeg stadig dyrke sport og gå på arbejde?

• Vil det påvirke mit sexliv?

Ved at få stillet alle dine spørgsmål, har du meget bedre forudsætninger for at føle dig afklaret inden operationen, og hvad du kan forvente efterfølgende. Det er også en god idé at medbringe en pårørende, som du stoler på. Fire ører hører som bekendt bedre end to – og samtidig giver det en ekstra tryghed under samtalen.

Efter operationen: Hvad kan du forvente?

Lige efter operationen vil du sandsynligvis føle dig afkræftet og træt. Det i sig selv kan få fremtiden med en stomi til at virke uoverskuelig. I starten er det også helt naturligt at opleve flere gener. Din stomi kan f.eks. være meget hævet. Du kan også opleve, at det bløder fra stomien, når du rengør den. Efter operationen kan du også opleve vandig væske fra din stomi, som kan have en stærk lugt. Alt dette er helt normalt, og vil typisk fortage sig efter nogle uger. Og efterhånden som kræfterne begynder at komme tilbage, oplever de fleste at føle sig bedre tilpas og mere fortrøstningsfulde.

Du har sikkert også mange nyopståede spørgsmål efter operationen, såsom:

• Hvordan finder jeg de rette stomiprodukter?

• Hvordan bliver jeg fortrolig med min stomi?

• Hvad kan jeg gøre for at undgå hudkomplikationer?

• Hvor lang tid tager det at komme sig ovenpå en stomioperation?

Igen er det vigtigt, at du får talt alle dine bekymringer og spørgsmål igennem med din sygeplejerske eller læge. Mens du er indlagt, vil din stomisygeplejerske hjælpe dig med oplæring i stomipleje og skift af din bandage. De kan også hjælpe med det praktiske, f.eks. ansøgning om bevilling af stomibandager og poser. De er dermed en vigtig ressource, som kan hjælpe og rådgive dig om din stomi, både før og efter operationen.

Få inspiration og støtte til din hverdag med stomi med Coloplast Care

Hvis du spekulerer over, hvordan en stomi vil påvirke din hverdag, eller oplever praktiske udfordringer og bekymringer i hverdagen, kan Coloplast Care være løsningen til dig.

Coloplast Care er et ekstra støttetilbud til stomibrugere, hvor du kan få gode råd, relevante informationer og inspiration til din hverdag med stomi.

Du kan tilmelde dig månedlige e-mails eller løbende følge med i opdateringer på deres hjemmeside, når det passer dig. Du er også altid velkommen til at kontakte sygeplejerskerne, som sidder klar til at besvare alle dine spørgsmål. De har naturligvis tavshedspligt og kan hjælpe med alt lige fra god stomipleje til valg af de rette produkter.