Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 15/02/2022 - 10:58

Forsker: Møder giver grund til optimisme i Ukraine-konflikt

De diplomatiske samtaler mellem Rusland og Vesten har åbnet flere døre, end de har lukket, vurderer forsker.

Kay Nietfeld/Ritzau Scanpix

Af: /ritzau/

De møder, der har været mellem vestlige ledere og Ruslands præsident, Vladimir Putin, kan have bragt en diplomatisk løsning på den anspændte situation i Ukraine tættere på.

Det vurderer Flemming Splidsboel, der er seniorforsker hos Dansk Institut for Internationale Studier (Diis).

- Det er svært at bevare optimismen, når man ser den militære udvikling, der har været. Men jeg synes, at der kommer små signaler fra de her pressemøder - også fra russisk side.

Han mener, at man skal lede efter de sproglige detaljer i blandt andet Vladimir Putins udsagn, der lægger op til videre dialog.

Kigger man på det, mener han, at der er har vist sig åbninger i forhold til at forhandle videre.

- Jeg synes, at man inden for de seneste par uger har set, at der er flere døre, der er blevet åbnet, end der er blevet lukket, siger Flemming Splidsboel.

Rusland har ifølge amerikanske regeringskilder mere end 130.000 soldater på grænsen til Ukraine, og den amerikanske regering frygter, at Rusland kan angribe Ukraine i løbet af de kommende dage.

Flere vestlige ledere har mødtes med Vladimir Putin den seneste tid, og tirsdag besøger også den tyske kansler Olaf Scholz den russiske præsident.

Ifølge Flemming Splidsboel er formålet med møderne dels at købe lidt tid.

- Men det handler også om at afsøge muligheden for, om der kan ligge en form for løsning eller nogle løsninger et eller andet sted, siger han.

Der er ifølge Flemming Splidsboel flere konflikter mellem Rusland og Ukraine. Centralt for den nuværende situation er især to konflikter.

- Der er en konflikt om det østlige Ukraine. Der er to separatistområder, som gerne vil løsrives fra Ukraine. De får russisk støtte, og der er allerede russiske tropper der, siger han og kaldet det den "lille" konflikt.

- Den store konflikt handler om Ukraines mulige medlemskab af Nato. Det har at gøre med Ruslands forhold til USA, Nato og Vesten generelt. Der er Ukraine blevet et element i den konflikt.

Ukraine er ikke medlem af Nato. I 2008 blev landet dog lovet, at det vil kunne ske på sigt som led i det, man i Nato kalder "den åbne dørs politik".

Det er ikke aktuelt på dagsordenen i Nato at tage hul på den konkrete optagelsesprocedure. Men Rusland er meget imod, at det overhovedet kan ske.

- Russerne siger selv, at Nato har udvidet flere gange på trods af aftaler, som de insisterer på, blev indgået ved afslutningen af Den Kolde Krig.

Flemming Splidsboel siger, at Rusland mener, at et ukrainsk Nato-medlemskab vil kompromittere Ruslands sikkerhed på en afgørende måde.

/ritzau/

Nyhedsarkiv