Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

Dakar, 12/05/2023 - 10:59

FN-rapport: Soldater i Mali har dræbt 500 i landsby i 2022

FN's Kontor for Menneskerettigheder siger, at soldater i Mali dræbte 500 i landsbyen Moura i marts 2022.

Af: /ritzau/Reuters

Soldater i Mali og uidentificerede militære personer henrettede sandsynlig vis mindst 500 mennesker under en operation i landsbyen Moura i det centrale Mali i marts 2022, siger FN's Kontor for Menneskerettigheder (OHCHR) i en rapport fredag.

– Vi har rimelig grund til at antage, at mindst 500 blev dræbt i strid med folkeretlige normer, regler og principper, skriver OHCHR.

Det vides ikke, hvor de udenlandske militære personer kom fra, men militærjuntaen i Mali, som tog magten ved et kup i 2020, har tidligere anvendt den russiske lejesoldatgruppe Wagner.

/ritzau/Reuters

København, 12/05/2023 - 06:00

Linse slår sig sammen med kendt betjent

Linse Kessler har levet et liv på kant med loven, alt imens Vlado Lentz har håndhævet den. Nu mødes de i en ny Podimo-podcast.

Linse Kessler har sammenlagt siddet i fængsel i syv år. Den 57-årige tv-personlighed er dømt for ulovlig våbenbesiddelse, vold, hashsmugling, trusler mod vidner og ulovlig indtrængen.

Nu kommer Linse Kessler tæt på ordensmagten igen, men på den rigtige side af loven i den nye Podimo-serie "På kant med loven".

Det annoncerer podcastplatformen i en pressemeddelelse.

Her har Linse Kessler slået sig sammen med færdselsbetjenten Vlado Lentz, der kendes fra programserien "Politijagt" på Kanal 5.

- Jeg kan ikke få armene ned af begejstring over at få muligheden for at tilbringe tid med og tale med Vlado, siger Linse Kessler i pressemeddelelsen og fortsætter:

- Jeg har stor respekt for hans mange år i politiet, fordi jeg, trods det liv jeg har levet, er utrolig glad for, at vi har politifolk, som står op hver dag og går på arbejde for at passe på alle os andre, om det er på gaden eller i trafikken. Sådan har jeg altid haft det.

I programmet mødes de for at blive klogere på hinandens verdener og for at nedbryde fordomme om politi og kriminelle.

Der vil blive fortalt røverhistorier fra begge sider af loven, når Linse Kessler åbner op for sin kriminelle fortid, mens Vlado Lentz hiver anekdoter frem fra sine mange år som betjent.

Sammen mødes de hver uge for at blive klogere på hinandens verdener og nedbryde fordomme om politi og røvere, lyder det i pressemeddelelsen.

Første program kan høres på Podimo 12. maj.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 12/05/2023 - 03:14

Nyt The Legend of Zelda-spil blæser anmeldere bagover

Philip Fong/Ritzau Scanpix

De rosende ord sidder løst på anmelderne, der har spillet "The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom".

Der er roser og atter roser til den længe ventede efterkommer til "The Legend of Zelda: Breath of the Wild", som i 2017 tog verden med storm og skrev sig ind som et af de mest populære computerspil nogensinde.

"The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom" udkommer fredag, men allerede nu står anmeldere, der har fået et smugkig på spillet, klar med de rosende ord.

The Guardians anmelder, Keza MacDonald, skriver i sin anmeldelse, at hun "helt ærligt er træt af at skulle tage en pause fra spillet for at skrive denne anmeldelse".

- Siden jeg trykkede start på "Tears of the Kingdom" for to uger siden, er der nærmest ikke gået et minut, hvor jeg ikke har spillet det eller ønsket mig, at jeg spillede det, skriver The Guardians anmelder, Keza MacDonald, som giver spillet fem ud af fem stjerner.

Zelda-universet har eksisteret siden 1980'erne, men "The Legend of Zelda: Breath of the Wild" revolutionerede spilserien ved frit at lade spillere udforske spillets verden, Hyrule.

Og det er netop denne kvalitet, som den nyeste udgivelse bygger videre på. Det skriver Troels Ryde Grann, som har anmeldt spillet for det danske spilmedie Gamereactor.dk.

- Hvor "The Legend of Zelda: Breath of the Wild" handlede om at udforske Hyrule som en åben verden for første gang, så handler "Tears of the Kingdom" om at udforske den samme verden på nye måder - og i nye lag, skriver Grann.

Gamereactor.dk giver spillet scoren ni ud af ti.

Det amerikanske underholdningsmedie IGN giver spillet scoren ti ud af ti.

Anmelder Tom Marks opfordrer fans af "The Legend of Zelda: Breath of the Wild" til at spørge sig selv, hvad de egentlig kunne ønske sig af den længe ventede opfølger.

- Større variation af fjender? Bedre grotter? Helt uventede nye idéer? Eller er muligheden for at udforske mere af Hyrule nok for dig?

- Gudskelov tvinges man ej til at blot vælge én, for Nintendos (udgiveren af spillet, red.) reaktion på alle de svar lader til at være et afslappet, men selvsikkert "det kan du bande på".

- "The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom" er en helt ufattelig efterfølger, der udvider et univers, der allerede føltes veludviklet ud over alle forventninger, og hæver standarden endnu længere op i himlen, skriver Tom Marks.

"The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom" udkommer fredag.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 12/05/2023 - 08:00

FAKTA: Unge bliver snydt på nettet

* Fire ud af ti danske unge i alderen 15-24 år har købt ulovlige kopivarer uden at vide det.

* Det viser en rapport fra 2022, som den europæiske varemærkeorganisation EUIPO har lavet.

* I undersøgelsen angiver 39 procent af de danske unge, at de bevidst har købt kopivarer. Her er der især tale om varer som tøj, elektronik, fodtøj og hygiejneprodukter.

* Før i tiden var det mest luksusvarer som tasker, ure og solbriller, der blev kopieret ulovligt. Nu forfalskes næsten alle typer af produkter.

Kilde: varemærkeorganisationen EUIPO og Patent- og Varemærkestyrelsen.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 12/05/2023 - 08:00

Undgå at kopivarer ender på gavebordet

Emil Helms/Ritzau Scanpix

Med et kritisk blik kan du slippe for at blive snydt, når du nethandler gaver til sommerens fester.

Parfumen giver udslæt, og smykket ligner slet ikke det på billedet fra hjemmesiden.

Det kan være ganske surt at gå i kopivarefælden, når du er på gavejagt til den runde fødselsdag eller brudeparret.

- Som forbruger får du ikke den vare, du regner med, og du risikerer at købe ting, som er farlige enten sundheds- eller sikkerhedsmæssigt, siger Henriette Vængsgaard Rasch, der er varemærkechef i Patent- og Varemærkestyrelsen.

- En anden problematik er, at det kan være organiseret kriminelle, der står bag handlen med forfalskede varer. Så der er risiko for, at du støtter den kriminalitet, fortsætter hun.

Selv om det kan være svært at gennemskue, at du er i færd med at købe noget, der ikke er ægte, så er der flere ting, du kan tjekke, inden du trykker på betalingsknappen på hjemmesiden.

- Det kan være sprogfejl eller skæve priser. Måske er prisen mistænkeligt lav. Derfor er det godt at undersøge, hvad varen plejer at koste, og hvad den koster andre steder, siger Henriette Vængsgaard Rasch.

Tjek også, om netbutikken angiver nogle kontaktoplysninger, og om de stemmer. Tjek samtidig betalingsoplysningerne, og om der er noget underligt ved dem.

- Vi anbefaler, at man altid betaler med kreditkort, fordi man kan bruge indsigelsesordningen, som bankerne har.

- Dermed er der mulighed for at stoppe betalingen, og få pengene tilbage, siger varemærkechefen.

Mest af alt handler det om at bruge sin sunde fornuft, understreger hun.

- Hvis et tilbud lyder for godt til at være sandt, er der nok noget om det.

Ender du alligevel med at få kopivarer ind ad døren, kan du kontakte originalproducenten og fortælle, at der florerer kopier af producentens varer ude på markedet.

- På den måde kan du være med til at bekæmpe udbredelsen af kopivarerne. Har du købt ulovligt eller forfalsket medicin, vil lægemiddelstyrelsen også gerne have besked, siger Henriette Vængsgaard Rasch.

Hun henviser til hjemmesiden jegvælgerægte.dk. Her har Patent- og Varemærkestyrelsen sammen med 11 andre myndigheder samlet gode råd til bekæmpelse af kopivarer.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv