Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

Lissabon, 09/06/2021 - 11:00

FAKTA: Corona kan aflæses i europæernes stofmisbrug i 2020

En EU-rapport har set på, hvilken indvirkning coronapandemien har haft på brugen af narko. Læs nedslag her.

Af: /ritzau/

Pandemien kan på flere måder aflæses i europæernes narkomisbrug i 2020, og det har vist sig, at selv ikke grænselukninger og coronarestriktioner kan sætte en stopper for euforiserende stoffer i armen eller gennem næsen.

Tværtimod har narkomarkedet i Europa tilpasset sig og været særdeles modstandsdygtigt over for covid-19-pandemien.

Det konkluderer Det Europæiske Overvågningscenter for Narkotika og Narkotikamisbrug (EMCDDA) i en rapport, der er offentliggjort onsdag.

Læs nedslag fra rapporten her:

* Et robust og digitalt narkomarked:

Narkomarkedet har tilpasset sig rejserestriktioner og grænselukninger. Det gør sig også gældende for handelsruter og -metoder, idet man er mere afhængig af smugling via containere og mindre afhængig af menneskelige kurerer.

Canabisdyrkningen og fremstillingen af syntetiske stoffer i EU synes at være stabil, og der er ikke konstateret noget fald i afsløringen af produktionssteder.

Pandemien har også fået nogle narkosælgere til at rykke fra gadesalg til salg over krypterede beskedtjenester og sociale medier.

* Fra natteliv til hjemmeliv:

Det er dokumenteret, at stofbrugerne i de tidlige nedlukningsperioder var mindre interesserede i stoffer, der normalt er forbundet til det rekreative brug for eksempel ecstasy (MDMA), da folk blev hjemme.

* Benzodiazepiner i fokus:

Der er blevet registreret en stigning i brugen af benzodiazepiner, der er betegnelsen for en gruppe af receptpligtige stoffer, der anvendes som medicin mod angst og søvnforstyrrelser.

Der ses en stigning blandt stofbrugere, indsatte i fængsler og visse grupper af rekreative stofbrugere. Det kan afspejle disse stoffers store tilgængelighed og lave priser eller pandemirelaterede mentale sundhedsproblemer.

Kilde: EMCDDA.

/ritzau/

Nyhedsarkiv