Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

Los Angeles, 24/02/2019 - 11:00

Efter katastrofeår: Oscarstatuetter uddeles med ridser lakken

Oscar-akademiet har været igennem nogle turbulente måneder med rungende kritik af ledelsen og en droppet vært.

Valerie Macon/Ritzau Scanpix

Af: Af Louis Beck Petersen, Ritzau Fokus

Værten måtte trække sig efter krænkende tweets, tv-selskabet ville have længden af showet beskåret, oscarpræsidenten ville uddele priser under reklamepauserne, og planerne om en ny pris for mest populære film blev haglet ned.

Det har ikke været uden problemer for arrangørerne at stable Oscar 2019 på benene.

Hovedproducer af showet Donna Gigliotti, der selv har vundet en Oscar som producer på "Shakespeare in Love" i 1998, fortæller om de seneste hektiske måneder til avisen The New York Times.

- Det ville være en god historie, hvis jeg fik et nervesammenbrud. Men enhver producer, der er sin løn værd, er vant til de her ting. Man finder altid en vej, siger den 63-årige producer.

Senest fik præsident for oscarakademiet John Bailey verbale tæsk, da han luftede idéen om, at fire priser måtte uddeles under reklamepauserne, for at man kunne skære ned på showets længde.

Det vakte ramaskrig i Hollywood, hvor blandt andet mesterinstruktørerne Martin Scorsese og Quentin Tarantino underskrev et brev, der havde til formål at tvinge oscaruddelingen til at omgøre beslutningen.

Og det blev den så få dage efter.

Netop showets længde er et tilbagevendende problem. Ifølge magasinet Rolling Stone varede showet sidste år tre timer og 53 minutter.

Oscarledelsen og tv-selskaberne vil derfor forkorte længden, så man bedre kan holde på seerne.

Kun 26,5 millioner seere så med ved prisuddelingen i 2018, hvor Jimmy Kimmel var vært og "The Shape of Water" vandt prisen for Bedste Film.

Ifølge The New York Times var det 20 procent færre seere end året før og det laveste i historien.

Oscarledelsen må være endnu mere groggy, når de ser fire år tilbage i tiden, hvor seertallet var oppe på 43,7 millioner.

55 millioner så "Titanic" få overrakt prisen for Bedste Film tilbage i 1998.

Gigliotti afviser, at hun kan holde showets længde under tre timer i år.

- Der er så meget, man skal balancere: Nogle seere vil se glamour. Du skal have fokus på, hvornår der skal være humor, og hvornår der skal være musik.

- Hvornår gætter vi på, at folk hjemme i stuerne rejser sig for at lave popcorn i køkkenet, og hvad kan vi bringe lige efter det, for at få dem tilbage, spørger hun.

Også Oscar-akademiets idé om at indvie en ny pris for den mest populære film blev lagt i graven efter kritik fra Hollywood. Skuespiller Rob Lowe skrev på Twitter, at filmbranchen officielt var død med den pris.

Filminstruktør Adam McKay, der står bag filmen "Vice", der er nomineret til otte oscarstatuetter, var også ude med riven.

- Andre nye kategorier: Bedste film, hvor lortet sprang flot i luften. Lækreste kvindelige alien. Bedste backflip for at undgå en kastet kniv, skrev han blandt andet på Twitter for at tydeliggøre, hvor latterlig prisen er ifølge ham.

Som om at faldende seertal og rasende instruktører ikke var nok, måtte Kevin Hart i december 2018 trække sig som kommende vært, da kontroversielle tweets, han havde skrevet for år tilbage, blev gravet frem.

I et tweet fra januar 2011 skrev han:

- Hvis min søn kommer hjem og forsøger at lege med min datters dukkehus, vil jeg flække det over hans hoved og sige: "stop det, det er for homoseksuelle".

Showet bliver nu afviklet uden en vært. I stedet vil forskellige personligheder præsentere de nominerede. Tennisstjernen Serena Williams skal blandt andet præsentere "A Star Is Born", der er nomineret til Bedste Film.

Sidste år inkorporerede vært Jimmy Kimmel flere situationer, hvor almindelige personer udenfor Hollywood blev en del af showet. Men det er ifølge Gigliotti slut nu.

- Jeg elsker almindelige mennesker. Jeg kører i metroen med dem hver dag i New York. Men almindelige mennesker giver mig ikke højere seertal, siger hun.

Oscaruddelingen finder sted natten til mandag 25. februar dansk tid.

/ritzau/