Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 27/12/2022 - 10:59

Antallet af børn med forældre på kontanthjælp er halveret på fem år

Chefanalytiker glæder sig over, at fremgang på arbejdsmarkedet har betydet færre på kontanthjælp.

Af: /ritzau/

Antallet af børn med forældre på kontanthjælp var i sommeren 2022 det hidtil laveste i dette årtusind.

Det viser en ny analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.

Ifølge chefanalytiker Emilie Agner Damm, som har lavet analysen, er det en ren succeshistorie.

- Man kan se, at det trækker spor helt ind i voksenlivet, når man har haft en barndom med trange kår. Man kan se, at det er sværere at få en uddannelse, og det er sværere at være i beskæftigelse som voksen, siger hun.

Hun mener også, at det har konsekvenser for børnene, imens de står i det.

Der var cirka 35.000 børn i sommeren 2022, hvor mindst en voksen i husstanden var på kontanthjælp. Det er en halvering på fem år.

En del af forklaringen skal findes i, at beskæftigelsen er steget markant i de senere år, vurderer Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.

Beskæftigelsen har flere gange sat rekord. Der er historisk mange på arbejdsmarkedet i dag.

Antallet af kontanthjælpsmodtagere steg fra 2008, hvor finanskrisen ramte. Stigningen toppede otte år senere i 2016.

/ritzau/

København, 27/12/2022 - 10:00

Anders W. Berthelsen: Fuldstændig smadret følelsesmæssigt

Anders W. Berthelsen indtager for anden gang rollen som politikommissæren Rolf Larsen i TV 2-thrilleren "DNA". Optagelserne var hårde, fortæller skuespilleren.

Uhyggen breder sig og truer med at suge os ind, når anden sæson af TV 2's krimiserie "DNA" tirsdag ruller over skærmene.

Anders W. Berthelsen er tilbage i rollen som politikommissæren Rolf Larsen, der er ansat ved Københavns Politi. I første sæson opsporede politiet et netværk, der stod bag ulovlig handel med spædbørn i Europa.

- Det har været superfedt at vende tilbage til universet. Og nu har forfatterne så fået stampet en endnu mere uhyggelig historie op, som er helt vanvittig, siger Anders W. Berthelsen.

Også i den nye sæson af "DNA" kommer vi uden for Danmarks grænser, når serien sætter fokus på organ- og menneskehandel i Europa.

Igen viser det sig, at Rolf har en andel i sagen, da hans ekskone, Maria, har fået en ny kæreste og får brug for en organdonation til deres datter.

Han bliver rystet, da det kommer frem, at menneske- og organhandel foregår tættere på, end han tror - nemlig inden for Danmarks grænser.

- Der har været nogle dage under optagelserne, hvor jeg kom hjem fra arbejde og var fuldstændig smadret følelsesmæssigt af at lave denne her sæson, fortæller Anders W. Berthelsen.

Historien tager udgangspunkt i virkelige problematikker, som er langt mere presserende, end man kunne tro. Ifølge TV 2 vurderes menneskehandel at være den næstmest indbringende kriminelle industri i verden.

Også organhandel udgør et stort problem. Ifølge Verdenssundhedsorganisationen (WHO) foregår mellem fem og ti procent af alle organtransplantationer med ulovligt erhvervede organer.

- Det overgår jo alle ens fantasier om, hvor frygtelige mennesker kan være mod hinanden. Vi havde hele tiden virkeligheden i baghovedet, mens vi filmede, siger Anders W. Berthelsen.

- Men det har også været spændende. Det har været virkelig fedt at arbejde med, tilføjer han.

Ud over optagelserne til "DNA" har 2022 været et hektisk år for den 53-årige skuespiller, som har haft premierer på seks projekter.

Han har blandt andet instrueret sin egen film, "Lykkelige omstændigheder", som havde premiere i efteråret.

Trods et travlt program har han stadig haft masser af kvalitetstid med familien.

- Jeg har måske en meget god evne til at komme hjem og lægge arbejdet væk. Jeg bliver ikke så nemt stresset, siger Anders W. Berthelsen og fortsætter:

- Det er selvfølgelig noget, der kommer med alderen og erfaringen. Når man er ung, er man over det hele konstant. Men jo ældre man bliver, jo bedre bliver man til at skille det ad, forklarer han.

Hans familie er desuden en stor del af arbejdet. Han er gift med produktionslederen Christina Pind, så parret er også kolleger.

- Jeg taler rigtig meget med min hustru om det, og min datter er blevet 14 år, så hun har også noget at sige efterhånden. På en måde er det enormt sjovt, at hun har lyst til at høre om det, siger han og griner.

I løbet af 2022 har han og datteren Vigga været i London tre gange for at se teater og musicals.

- Det har været helt fantastisk at være på sådan nogle intense ture. Så selv om der har været meget, fungerer det egentlig meget godt med work-life-balance, siger han.

Den 53-årige skuespiller bliver lidt stille, da han bliver spurgt, hvilken slags far han tror, at han er.

- Det er et meget godt spørgsmål, funderer han.

- Jeg tror, jeg egentlig er ganske almindelig. Ud over når der er premiere - så er det jo ikke så almindeligt, griner han.

- Heldigvis har min datter en stor interesse i det. Det er hende selv, der gerne vil med i teatret og se voksenteater og diskutere det bagefter. Det er sjovt, siger han.

Selv om han selv mener, at han er en almindelig far, har hans noget anderledes levevej smittet af på datteren. Hun vil nemlig gerne være skuespiller.

- Det siger hun i hvert fald. Men lad os nu se, hvad der sker. Jeg vil støtte hende i alt, men det hele skal jo komme fra hende. Jeg har ikke tænkt mig at kridte banen op og sige: Her skal du træde, siger han.

- Det må hun selv. Det vigtigste er, at man finder ud af, hvor man vil sætte sine ben, og at man finder den vej, man vil gå, siger Anders W. Berthelsen.

"DNA" kan streames på TV 2 Play og ses på TV 2 hver mandag.

/ritzau/

Læs Mere >>

Sverige, 27/12/2022 - 08:40

Casper C. til Medina: Vi kunne være endt sammen

Komikeren Casper Christensen er meget direkte, da popsangerinden Medina gæster hans intervieweksperiment, "All Exclusive".

Popsangerinden Medina er den fjerde gæst, der tjekker ind hos komikeren Casper Christensen og hans journalistiske sufflør Mikael Bertelsen, i programserien "All Exclusive".

Men Medina er ikke taget alene til Sverige, hvor de sammen skal tilbringe 24 timer.

Hun har sine to små sønner, Tyler og Elliot, og sin svigermor med, da hendes mand, premierløjtnanten Malo Chapsal, er udsendt.

Selv om både hun og Casper Christensen er gift - hun med Malo Chapsal og han med sin tidligere assistent, Isabel Christensen - mener komikeren, at de to godt kunne være endt op sammen. Han føler, at de har mødt hinanden i et tidligere liv.

Det er et af de emner, som Medina og Casper Christensen taler om i løbet af deres døgn sammen. De kommer også ind på, hvordan man passer på sig selv. Medina har et anstrengt forhold til dele af pressen, men følte sig veltilpas i Casper Christensens selskab.

- Det var en rigtig hyggelig dag, og jeg godt kan lide formatet, fordi det var meget frit og meget naturligt. Det var rart at være i en setting, hvor det var afslappet. Og hyggeligt at lære Casper at kende - sådan rigtig, siger Medina i en pressemeddelelse.

Den 40-årige popstjerne er den fjerde kendis, der deltager i Casper Christensens intervieweksperiment. Før hende har tv-vært Sofie Linde, tidligere statsminister Helle Thorning-Schmidt og skuespillerinden Iben Hjejle, Casper Christensens ekskæreste, besøgt den kendte komiker.

Alle gæsterne i "All Exclusive" er håndplukket af den 54-årige Klovn-stjerne.

Samtalerne kredser om livets store spørgsmål og udfordringer, som han genkender fra sit eget liv: Tro, misbrug, venskab, berømmelse, grådighed, ambitioner, succes, svigt og forældreskab.

Ambitionen er, at seerne får ikke bare et nyt blik på de kendte gæster, men også på Casper Christensen selv - hjulpet på vej af Mikael Bertelsen, der agerer sparringspartner og interviewcoach for komikeren, lyder det om konceptet.

"All Exclusive" med Medina som gæst kan ses på Viaplay den 28. december.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 27/12/2022 - 08:00

FAKTA: Madvanerne skifter langsomt

* At være flexitar vinder mere og mere ind i vores kost, ifølge fremtidsforsker Marianne Levinsen fra Center for Fremtidsforskning. En flexitar har flere kødfrie dage om ugen. De spiser altså stadig kød, men det er oftere i små mængder.

* Men skiftet sker langsommere end motionstrends, fordi kosten er mere traditionsbundet, lyder det.

* Vi er mere bevidste om, hvad der er sundt, og at det grønne er lig med sundhed, end vi har været førhen.

Kilde: fremtidsforsker Marianne Levinsen fra Center for Fremtidsforskning

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 27/12/2022 - 08:00

Kvalitetssøvn og fedmedebatter: Her er sundhedstendenserne i 2023

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Hvad interesserer vi os for indenfor sundhed i 2023? Det giver to fremtidsforskere deres bud på her.

Firma-padeltennis, motionsapps og spørgsmålet om, hvad en sund krop er.

Hvad kommer vi til at gå op i på det sundhedsmæssige område i det nye år?

Det forsøger to fremtidsforskere her at give hver deres bud på.

Ifølge Emilie Balk-Møller, der er seniorvidenskabelig rådgiver på Instituttet for Fremtidsforskning, byder 2023 generelt på et øget fokus på sundhed, motion og spisevaner.

Men noget, som særligt kommer til at vinde frem, er den gode søvn.

- Nu begynder techfirmaer at bruge alt det data, der er indsamlet på søvn fra forskellige søvnapps, til at udvikle teknologier til at få en bedre søvn, siger hun.

- Apps bliver mere individualiserede og retter mere information specifikt mod dig.

Derudover peger Emilie Balk-Møller på, at der vil komme fokus på fedmedebatten.

Og det sker især i kølvandet på det nye vægttabsmedikament, Wegovy fra danske Novo Nordisk, er blevet lanceret i Danmark i december.

- Der kommer til at være fokus på, hvordan man ser på fedme og en debat om, hvorvidt det skal klassificeres som en kronisk sygdom, hvilket det ikke er i dag, siger hun.

Og ud over apps og fedmedebatter kommer vi også til at se udviklinger inden for sundhedsvæsnet.

For ifølge fremtidsforsker Marianne Levinsen fra Center for Fremtidsforskning vokser både det offentlige og private sundhedsvæsen mere i 2023.

- Der er kæmpe vækst i især det private sundhedsvæsen, og de private forbrugeres vilje til at investere i egen sundhed. 2,3 millioner danskere har en privat sundhedsforsikring, siger hun.

- Derudover er udgifter, som vi selv betaler for, til eksempelvis ekstra skanninger, kiropraktik, sundhedscoaches, alternativ medicin og så videre, er også et område, som vokser rigtig meget.

Og så er sundhedsbølgen også gået fra det fysiske og mere over i det mentale, fortæller Marianne Levinsen.

- Jeg tror, det bliver et kæmpe område, der kommer til at være stort fokus på i 2023. Både på det personlige plan, men også for samfundet og virksomhederne rundt i landet, siger hun.

- En sund krop handler i højere grad mere om, hvordan man har det, og hvor glad man er for sig selv.

En tredje tendens kommer ifølge fremtidsforskeren til at være "selvoptimering".

- Der bliver mere og mere af, at vi går og måler på os selv hele tiden. Det er der mange, som synes er sjovt, mens andre ikke rigtig gør, siger hun.

Det er alt fra målinger på, hvor meget du motionerer, hvad du spiser, og om du har opnået det, du skal i løbet af dagen, lyder det fra Marianne Levinsen.

/ritzau fokus/


Læs Mere >>

Nyhedsarkiv