Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

Berlin, 20/12/2022 - 10:53

97-årig fik betinget dom for arbejde i koncentrationslejr i 1943

Irmgard Furchner fik betinget fængsel for arbejde som sekretær i en af Nazi-Tysklands koncentrationslejre.

Marcus Brandt/Ritzau Scanpix

Af: /ritzau/Reuters

En domstol i Itzehoe i Nordtyskland har tirsdag idømt den 97-årige kvinde Irmgard Furchner to års betinget fængsel for at have arbejdet som sekretær i en af Nazi-Tysklands koncentrationslejre under Anden Verdenskrig.

Det oplyser den tyske tv-kanal NDR.

Den 97-årige er den første kvinde i årtier til at blive retsforfulgt i Tyskland for forbrydelser under nazitiden. Anklagere siger, at det kan være en af landets sidste retssager, der handler om forbrydelser begået under Holocaust.

Furchner var kun 18–19 år da hun havde jobbet i Stutthof koncentrationslejren i det dengang tyskbesatte Polen.

Retssagen blev indledt 19. oktober i den nordtyske by Itzehoe, der ligger lidt nord for Hamburg.

Under slutproceduren argumenterede anklager Maxi Wantzen for, at Furchner var skyldig i at have medvirket til "grusomme og ondsindede drab" på over 10.000 mennesker fra 1943 til 45.

Omkring 65.000 personer døde i lejren. Blandt dem var "jødiske fanger, polske oprørere og sovjetrussiske krigsfanger".

Irmgard Furchner, der i dag bor på et plejehjem i nærheden af Hamburg, arbejdede fra juni 1943 til april 1945 på Paul Werner Hoppes kontor. Han var leder af koncentrationslejren, der ligger nær Gdansk.

I september i 2021, da retssagen var under forberedelse, forlod Irmgard Furchner sit plejehjem og tog en taxa med retning mod en undergrundsbane. Herefter forsvandt hun og blev i nogle timer betragtet som værende på flugt.

Stutthof var den lejr, som 150 danske kommunister blev deporteret til i 1943. 22 af dem døde af sygdom og udmattelse i lejren eller under den evakuering af Stutthof, som fandt sted tæt på krigsafslutningen i 1945.

/ritzau/Reuters

Nyhedsarkiv