Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

Islamabad, 20/08/2023 - 10:55

18 mennesker brændt ihjel i bus på pakistansk motorvej

Bussen kolliderer med lastbil og var omspændt af flammer på få minutter, siger talsmand for politiet.

Af: /ritzau/AFP

Mindst 18 mennesker brændte ihjel i Pakistan ved en busulykke søndag. Ulykken skete på en motorvej tidligt søndag morgen (lokal tid) nær byen Pindi Bhattian i det østlige Punjab, oplyser embedsmænd i hovedstaden Islamabad til AFP.

Bussen kolliderede med en lastbil, som transporterede tønder med dieselolie.

- Inden for fem minutter var bussen omspændt af flammer. 18 mennesker brændte ihjel, mens 16 andre blev kvæstet - heraf fire alvorligt, siger en ledende politimand, Fahad Ahmed.

Han siger, at buschaufføren øjensynligt var faldet i søvn.

Dårlige veje, manglende sikkerhed og hasarderet kørsel fører til mange dødsulykker i den pakistanske trafik.

Passagerbusser er ofte overfyldte, og det er ikke almindeligt at bruge sikkerhedsseler.

I januar blev mindst 40 mennesker dræbt, da en bus styrtede ned fra en bro i det sydvestlige Pakistan og brød i brand.

/ritzau/AFP

København, 20/08/2023 - 08:00

Kandis-Johnny: Det var uretfærdigt at være lille Bjørn

Helle Arensbak/Ritzau Scanpix

Johnny Hansen fik musik i dåbsgave af sin far. Siden har han forsøgt at stå på egne ben i en branche, hvor han har kæmpet for at blive både kendt og anerkendt.

I et fyldt forsamlingshus skal Johnny Hansen til at gå på scenen for første gang. Det er en septemberaften i 1983.

Han befinder sig i Hillerslev lidt nord for Thisted, hvor han og bandet Airport er blevet inviteret til at spille til årets høstfest.

Minderne fra aftenen har efterhånden fortonet sig lidt i Johnny Hansens hukommelse. Men han mindes særligt to ting fra den aften:

- Jeg husker den lokale smed, som vejede 160 kilo. Han var helt rystet over, at han var blevet fuld af at drikke "kun 40 bajere". Senere på aftenen tabte han sin store smedepung ned i en pølsekoger.

- Og så husker jeg følelsen af at spille "Smoke on the Water" med Deep Purple, idet min kæreste trådte ind ad døren, fortæller han.

Det var forsmagen på det liv, Johnny Hansen havde drømt om - livet på landevejen.

Aftenen i Hillerslev blev startskuddet på en karriere, som mange musikere nok vil misunde. I år kan han fejre sit 40-års jubilæum som musiker.

Fortællingen om Johnny Hansen er en fortælling om rugbrødsarbejde, om at følge i sin fars fodspor og om at tage favntag med livet, når det byder en op til dans i både lykkelige og svære tider.

Johnny Hansen er stort set synonym med bandet Kandis, med hvem han har turneret land og rige tyndt, ligget på dansktoppen i 33 uger i træk med et enkelt nummer og solgt over 1,5 millioner album.

Men inden et af Danmarks største dansebands overhovedet blev en realitet, skulle han først aftjene sin musikalske værnepligt i bandet Airport.

- Jeg var lige blevet 18 år og havde fået kørekort, og så var der et band fra Thisted, der manglede en guitarist. Jeg ringede til dem og kom til en audition.

- De kunne ikke forstå, at det gik så nemt, som det gjorde. Men det skyldtes, at jeg et helt år forinden havde stået hjemme på mit værelse en time hver dag, når jeg kom hjem fra arbejde, og øvet på min guitar, fortæller han.

På drengeværelset i Hurup i Thy var der blevet taget guitargreb og øvet akkorder til datidens hits fra blandt andet Modern Talking og Depeche Mode - og det gav pote.

Det blev til i alt fem et halvt års koncerter med Airport.

- Det var læretid på den hårde måde. Jeg kom hjem fra mit job som elektriker for så at tage på spillejob. Vi bar vores eget gear og gjorde alt selv, siger Johnny Hansen.

Gennem Airport lærte Johnny Hansen mange sider af dansk showbiz at kende. Og i slutningen af 80'erne var tiden moden til at starte sit eget band, Kandis, hvor Johnny Hansen blev forsanger.

Faktisk lå det ham ikke så fjernt endda at påtage sig rollen som frontmand.

- Jeg har interessen for musik helt tilbage fra min far. Han begyndte at spille musik, en måned før jeg blev født.

Johnny Hansens far, Bjørn Hansen, har selv haft en lang karriere med bandet Bjørn & Okay, der er kendt for nummeret "Den gule flyver".

- Af og til var jeg med om søndagen, når de spillede. Så sad jeg på en transportkasse og lyttede til min far spille musik. Og da jeg var ti år gammel, var jeg med i studiet og synge med på min første sang, siger han.

Johnny Hansen fortæller, hvordan faderen altid har været en stor inspiration for ham, og at han aldrig har set ham som en konkurrent, men som en sparringspartner.

- Vi har haft rigtig mange far og søn-snakke i bilen, når vi har været rundt og optræde. Han har lært mig rigtig mange ting i forhold til at stå på en scene og gebærde sig i miljøet, siger Johnny Hansen.

Men det har ikke altid været en fordel at have en berømt far. For da Johnny Hansen selv skulle træde frem i rampelyset som forsanger i Kandis, kunne han tydeligt mærke sammenligningen med faderen.

- Mange syntes, jeg havde den samme stemme som min far. Jeg tror, det skyldes, at jeg gik og lyttede meget til hans musik derhjemme og sang med på hans sange. Så jeg fik den samme frasering og stemmeklang, siger han.

- Men på et tidspunkt syntes jeg, at det var lidt uretfærdigt, at jeg blev ved med at blive kaldt "Bjørns søn" og "lille Bjørn", fortsætter Johnny Hansen.

Han fortæller, hvordan han med sit band op gennem 1990'erne lykkedes med at skabe sine egne hits, og hvordan nogle af Kandis' plader solgte i hundredtusindvis.

- Jeg syntes, vi havde fået manifesteret vores navn og selv skabt vores egen platform. Så det var lidt uretfærdigt, at det var svært at komme ud af hans skygge, fortæller Johnny Hansen.

Og man må konstatere, at Kandis har manifesteret sit navn på den danske musikscene - både på det kommercielle plan, men særligt blandt bandets fans.

- Vi har altid haft et stort publikum, som har anerkendt os, siger Johnny Hansen.

For eksempel er der en gut fra Aarhus, der har været med siden bandets anden koncert i januar 1989.

- Han kommer nok 25 gange om året til vores koncerter, fortæller Johnny Hansen.

- Der er faktisk folk, der bruger os som en form for psykolog. Folk, som har mistet en ægtefælle, begynder at komme til vores koncerter med deres venner. Og de kommer rigtig mange gange, uddyber Johnny Hansen.

Kandis-frontmanden fortæller også om en dame, der havde mistet sin mand og begyndte at komme til bandets koncerter med nogle veninder. Hun kom 86 gange på ét år.

- Det var lige før, hun kunne sangene bedre, end jeg kunne, skraldgriner han.

- Men for hende var det bedre at gå til koncerterne end psykolog, siger Johnny Hansen i et seriøst toneleje.

Og netop sangene betyder meget for en rimsmed som Johnny Hansen.

Gennem 40 år i musikbranchen har han skabt sig et kæmpe repertoire.

Blandt de mange sange, som Johnny Hansen har komponeret gennem tiden, er der et par stykker, der betyder noget helt særligt for forsangeren.

En af de sange er "Hotel himmel".

- Det er en sang, der handler om at miste. Den er desværre aktuel for os lige i øjeblikket, fordi vi har mistet vores bassist for en måned siden, da han tabte kampen til en uhelbredelig sygdom, siger Johnny Hansen.

"Hotel himmel" er en sang, som Johnny Hansen skrev, kort efter at han mistede sin daværende hustru i 2008.

Også sangen "Du betyder mere end du tror", som Johnny Hansen skrev til sin nuværende kone, da hun fyldte 40 år, har en særlig plads i hans hjerte.

- Det er også en sang, der betyder rigtig meget for vores fans.

Og netop reaktionen fra publikum er limen i Johnny Hansens lange karriere. At han både kan få publikum til at danse, grine og græde, når han spiller op, giver ham lysten til at blive ved.

- Jeg tog godt nok en uddannelse som elektriker, og jeg nåede også at blive elinstallatør. Men det var mere for min mors skyld.

- Hun sagde, at det her med at spille musik var noget usikkert noget - trods det at min far på daværende tidspunkt måske havde levet af at spille musik i 25 år, griner han.

- Men jeg elsker også alt det rundt omkring at spille koncerter, alt det gøgl der er. Så jeg vil aldrig ønske, at jeg skulle lave noget andet, siger Johnny Hansen.

Fakta:

* Johnny Hansen er 58 år og opvokset i Hurup i Thy.

* Som tiårig fik han sin første guitar. Kort efter begyndte han at gå til musikundervisning.

* Da Johnny Hansen var 18 år, spillede han sin første koncert med bandet Airport, hvor han var guitarist.

* Siden var han med til at danne Kandis, der spillede den første koncert 4. januar 1989 til et enkebal på Hotel Phønix i Thisted.

* Privat har Johnny Hansen to voksne døtre fra sit første ægteskabt og en søn med sin nuværende hustru, Gitte Hansen.

/ritzau/

Læs Mere >>

Tønder, 19/08/2023 - 10:21

Svensk countrystjerne aflyser koncerter i Tønder efter kollaps

10070 Jessica Gow/Ritzau Scanpix

Tirsdag kollapsede David Ritschard på en scene i Sverige. Nu aflyser han sine koncerter på Tønder Festival.

Den svenske countrymusiker David Ritschard aflyser sine koncerter på Tønder Festival på grund af sygdom.

Det oplyser festivalen i en pressemeddelelse.

Tirsdag kollapsede David Ritschard midt på scenen under programmet "Allsång på Skansen", der blev vist på direkte tv i Sverige.

- Mange havde set frem til at opleve David Ritschard på årets festival. Desværre er han ramt af sygdom og kommer ikke til Tønder i år, hedder det i pressemeddelelsen.

Det er usikkert, hvorvidt aflysningen har noget med tirsdagens hændelse at gøre.

Festivalen håber at kunne præsentere den svenske musiker på et andet tidspunkt, lyder det.

Sangeren skulle have optrådt fredag og lørdag i næste uge, hvor den amerikanske trommeslager og komponist Joachim Cooder og den canadiske trio É.T.É. er hentet ind som erstatninger.

David Ritschard faldt sammen på scenen, lige inden han skulle til at synge sammen med publikum i sæsonens sidste udgave af "Allsång på Skansen", der finder sted hvert år.

Kort efter kollapset spurgte programmets vært, Pernilla Wahlgren, om udsendelsen skulle afbrydes, skriver Aftonbladet. David Ritschard måtte bæres fra scenen på en båre.

Det svenske public service-medie SVT, der stod for produktionen af programmet, valgte at fortsætte showet.

Den beslutning har efterfølgende mødt kritik fra Johan Lindqvist, der er journalist på dagbladet Göteborgs-Posten.

Han hæfter sig ved, at musikeren allerede inden sit kollaps så ud til at have det dårligt.

- Ritschard vakler, svajer, sveder og hans øjne flakker, da Pernilla Wahlgren interviewer ham, skriver han i en kronik ifølge Aftonbladet.

- SVT burde aldrig have sluppet ham ud foran publikum og kameraet. Personalet burde have haft bedre kontrol over situationen. Det er deres ansvar at tage hånd om deres artister.

David Ritschard tager selv det fulde ansvar for hændelsen.

- Jeg er en 34-årig rimelig voksen mand, der bare vil præcisere én ting, det er ikke barren, der er for høj, det er mig, der var for lav, siger han ifølge det svenske nyhedsbureau TT.

Ifølge ham selv besvimede han på grund af blodtryksfald og dehydrering.

- Ifølge farbror lægen besvimede jeg. Mine værdier ser uforskammet gode ud igen, men jeg bliver stadig anbefalet at tage en pause på en uge eller to, siger han.

Tønder Festival, der hvert år besøges af omkring 10.000 personer, finder sted fra torsdag 24. til søndag 27. august.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 20/08/2023 - 08:00

FAKTA: Afstem forventningerne

* For at undgå, at "phubbing" bliver til et problem i parforholdet, kan I forventningsafstemme mobilforbruget.

* For eksempel kan det være, at den ene part har brug for telefonen til at koordinere planer til dagen efter. Her kan I aftale, at det er okay, at I begge finder telefonen frem i et bestemt tidsrum.

* Det er mindre risikabelt, at I "phubber" hinanden en gang imellem, hvis I er gode til at være nærværende på andre tidspunkter og bevarer intimiteten.

* Men har I i forvejen en vag forbindelse til hinanden, så kan "phubbing" være med til at forstærke oplevelsen af, at I ikke har kontakt til hinanden.

Kilde: Mattias Stølen Due, direktør for Center for Familieudvikling.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 20/08/2023 - 08:00

Slider mobilen på parforholdet? Det kan I gøre

Dado Ruvic/Reuters

Nogle gange kan du måske finde på at hive mobilen frem - også når du er sammen med din partner - men det kan være skadeligt for jeres forhold.

Når du slænger dig i sofaen efter en lang dag, har Facebook og Instagram måske nemmere ved at vinde din opmærksom end din partner.

Men den vane skal både du og din udkårne passe på med. For når I negligerer hinanden til fordel for mobiltelefonen, kan det ende med at ødelægge forholdet.

Det forklarer Mattias Stølen Due, der er psykolog og direktør for Center for Familieudvikling.

- Vi ved fra forskning, at noget af det mest afgørende for parforholdet er følelsesmæssig intimitet. Og det understøttes af, at vi er opmærksomme på hinanden, har tid med hinanden, at vi spørger ind og har øjenkontakt.

- Meget af det udfordres af mobiltelefoner. Og dermed forstyrrer vi den opmærksomhed og adgang, vi ellers måtte have til hinanden, siger Mattias Stølen Due, der også er forfatter til bogen "Pas på parforholdet".

Fænomenet har navnet "phubbing", som er en sammentrækning af ordene "phone" og "snubbing" (ignorere, red.). Begrebet henviser til, at man midt i et samvær med andre pludselig retter opmærksomheden mod mobiltelefonen og dermed - måske ubevidst - ignorerer den anden, forklarer Mattias Stølen Due.

Oplever I, at det slider på parforholdet, bør I sætte ord på det, når det sker.

- Det skal ikke ses som en kritik, og man skal ikke sige: "Hvor er du bare irriterende", men ”Hey, nu gør du det, vi har aftalt, er en skidt idé", siger han.

I kan også indføre tydelige spilleregler, så I har noget at forholde jer til. Det kan være, at I aftaler, at I vil forsøge aldrig at "phubbe" hinanden.

Og vil I gerne bruge tid på mobilen, kan I i stedet gøre det, når der ikke er andre til stede.

- Man kan sammenligne det med passiv rygning. Også der bør man gå ud og ryge for sig selv i stedet for at udsætte andre for passiv rygning inden for, siger han.

Lise Kramer Schmidt, der er par-, familie- og psykoterapeut og medlem af Dansk Psykoterapeutforening, genkender "phubbing" i sit arbejde.

Hun fortæller, at det ofte starter et andet sted end i forholdet, når par henvender sig.

- Jeg møder det typisk, når forældre fortæller, at telefonerne er et problem hos deres børn. Men det viser sig ofte, at problemet i højere grad er hos forældrene, siger hun.

Og når vi ikke kan løsrive os fra skærmen, bliver der længere mellem øjenkontakten, og det kan få konsekvenser for nærheden i forholdet, lyder det fra Lise Kramer Schmidt.

- Ofte tages telefonen også med i seng om aftenen og bliver det sidste og det første, man kigger på. Par giver udtryk for, at følelsen af at blive valgt fra og nedprioriteret af sin partner til fordel for skærmen føles som afvisning og ligegyldighed.

Har I brug for at sætte en alarm, kan I for eksempel anskaffe jer et traditionelt vækkeur og lade telefonerne blive uden for soveværelset.

- Hvis vi lader os stimulere af en skærm, lader vi os ikke stimulere af vores partner, og det får betydning for vores lyst til hinanden, siger hun.

Hun opfordrer til, at man som par tager aktivt stilling til, hvornår telefonen må være fremme.

- Nogle sætter tid på, så de beslutter at der ikke er telefonadgang i et bestemt tidsrum, siger Lise Kramer Schmidt.

Endelig anbefaler hun, at I luger ud i telefonens apps, så der er færre ting at blive fristet af.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv